Klumme
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: En maske er et valg – et mundbind er tvang

Hvad er forskellen på et mundbind og en maske? Intet, bortset fra alt
Moderne Tider
29. august 2020
Til enhver superhelt hører en form for maske, så måske er det på tide at smide mundbindet, droppe ansigtet og finde masken frem.

Til enhver superhelt hører en form for maske, så måske er det på tide at smide mundbindet, droppe ansigtet og finde masken frem.

Eileen Tweedy

Så kom den. Loven, der byder os at bære mundbind. På kort tid er hele bøtten vendt rundt. Det frihedselskende danske folk, der først forbød masker, skal nu selv til at gå med dem. Men hvad er det, der gør, at vi ikke kan lide at dække vores ansigter? Hvorfor føles det så forkert for os?

Forklaringen skal måske findes i de associationer, mundbindet skaber hos os om underlige, fremmedgørende systemer, der strammer om vores mere afslappede livsform.

Mundbindet skaber associationer til den asiatiske storby, hvor smoggen står i tætte banker, mens travle forretningsfolk baner sig vej mellem hinanden. Det skaber associationer til diktatoriske tilstande og et folk, der blot er én stor, anonym masse.

Og sådan er vi jo ikke her hos os. Hos os kan vi lide at vise vores åbne ansigt, og netop derfor rammer påbuddet noget centralt i vores tilgang til hinanden. Mundbindet, sukker vi, lukker ned for den levende og ærlige kontakt, man har ansigt til ansigt.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg har ikke selv endnu været nødsaget til at bruge mundbind/maske, men det kommer jo, og umiddelbart forekommer det mig, at det må være vanvittigt irriterende at have på...

- Men så på den anden side, hvis man læser følgende ode til ansigtsmasken, så er det måske alligevel meget fedt og med en del fordele ;-) :

https://www.politico.eu/article/an-ode-to-the-face-mask-coronavirus-covi...

Thorkel Hyllested

Hånd og mund, ja. Vi lavede forbud mod burka og påbød håndtryk. Nu ser vi hvordan de småbarnlige indgreb vender tilbage med omvendt fortegn. Måske er der alligevel en himmelsk retfærdighed?

Katrine Damm, Maj-Britt Kent Hansen, Carsten Munk, Jørgen Mathiasen, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Marianne Jespersen, Steffen Gliese, lars søgaard-jensen, Anders Graae, Lars Koch, Lillian Larsen, Hans Larsen, Mads Greve Haaning, Sven Elming, Dorte Sørensen, Ebbe Overbye og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Endelig kan jeg måske få lov at ha min burka i fred?

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Karen Grue og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Det er meget sigende, at vi i den danske andedam er endt med ordet ’mundbind’ i stedet for ’maske’. Mundbindet har naturligvis en længere historie, der begynder, før coronavirussen kom til, men alligevel er det påfaldende, at alle nu taler om ’mundbind’ overalt."

Det er da ikke et tilfælde.

Det er helt bevidst, at det ikke skal hedde en 'maske' - som det hedder på andre sprog - for vi har jo netop vedtaget at masker er forbudte..

Sikkert også en god grund til at det tog så lang tid, før det blev politisk acceptabelt at indføre masken i offentlige transportmidler; det gik jo ikke at lægge sig ud med de vedtagne normer for nøgne ansigter i samfundet..

Derfor skal det eufemistisk kaldes "mundbind", ligesom vi heller ikke taler så højt om at statsborgerskabsceremonierne har fået suspenderet det klamme og smittebefængte håndtryk ;-)

Katrine Damm, Thomas Tanghus, Ervin Lazar, Randi Christiansen, Lillian Larsen, Maj-Britt Kent Hansen, Ebbe Overbye og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar