Læsetid: 16 min.

Det her var min frygt: Hvis danske dyr blev smittet, ville vi aldrig slippe af med COVID-19

Virusforsker Anders Fomsgaards frygt blev til virkelighed, da minkene på en nordjysk minkfarm viste sig at været smittet med COVID-19. For hvor mennesker kan holde afstand og spritte hænder, kan dyr ikke lytte til myndighederne, og deres smitte er derfor umulig at kontrollere. Anders Fomsgaard fortæller historien om et mikroudbrud i Hjørring, som kunne være gået helt galt
»Man kan ikke være sikker på at kunne se på en mink, om den er syg af COVID-19. Ikke alle inficerede mink i Holland blev åbenbart syge af COVID-19, mens andre gjorde det, og nogle døde – faktisk ligesom blandt mennesker.« skriver Anders Formsgaard, professor i infektionsmedicin, Syddansk Universitet (SDU).

»Man kan ikke være sikker på at kunne se på en mink, om den er syg af COVID-19. Ikke alle inficerede mink i Holland blev åbenbart syge af COVID-19, mens andre gjorde det, og nogle døde – faktisk ligesom blandt mennesker.« skriver Anders Formsgaard, professor i infektionsmedicin, Syddansk Universitet (SDU).

Claus Bonnerup

8. august 2020

Det var blevet sommer, og folk holdt stadig afstand, færdedes udendørs, vaskede hænder og undgik store tætte langvarige forsamlinger, som kunne blive til ’superspreder-events’. Mange nød en snert af frihed i pausen mellem forårets grønne bakke af virussmitte og den anden bølge, nogle mener potentielt kunne komme. Og jo, betingelserne for mere smitte er der, fordi 98 procent af danskerne – og 94 procent af svenskerne – ikke er immune, og alle kunne derfor i princippet blive smittet når som helst. Virus er her endnu.

På verdensplan spreder COVID-19 sig hurtigere end nogensinde, siden pandemien brød ud. I slutningen af juni blev der på en enkelt dag, den dag telefonen ringede hos mig på Serum Instituttet, smittet 212.326 mennesker. Det var det højeste tal på en enkelt dag i verden, men den rekord blev hele tiden slået. Pandemien stiger stadig på verdensplan. Vi har netop rundet de 18 millioner smittede, og tallet stiger med over 250.000 om dagen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Erik Karlsen
 • Luiza Labouriau
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Ellen Jeppesen
 • Poul Anker Juul
 • Anders Olesen
 • Eva Schwanenflügel
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Alvin Jensen
 • Carsten Munk
 • Thomas Vestergaard
 • Gert Romme
 • Niels Jakobs
 • Thomas Tanghus
 • Christian Mondrup
 • John Scheibelein
 • Marianne Stockmarr
 • Morten Wieth
Erik Karlsen, Luiza Labouriau, Klaus Lundahl Engelholt, Ellen Jeppesen, Poul Anker Juul, Anders Olesen, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, Alvin Jensen, Carsten Munk, Thomas Vestergaard, Gert Romme, Niels Jakobs, Thomas Tanghus, Christian Mondrup, John Scheibelein, Marianne Stockmarr og Morten Wieth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det problem er der en nem løsning på. Altså nem for de af os, der finder sammenstuvning og opdræt af dyr i bure for en skændsel for vores samfund, som kalder sig civiliseret, selvom vi behandler dyr og naturen omkring os helt uden respekt. Så løsningen: luk og forbyd alle dyreopdræt, der ikke foregår i det fri, hvor dyrene kan udfolde sig i deres naturlige levemønstre.

Ole Svendsen, John Poulsen, Carsten Wienholtz, Jacob Johansen, Henriette Bøhne, Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen, Luiza Labouriau, erik pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, uffe hellum, Else Marie Arevad, Liselotte Paulsen, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen, Alvin Jensen, Gitte Loeyche, Erik Nielsen, Ole Frank, Dorte Haun Nielsen, Arne Albatros Olsen, Jens Ole Mortensen, Peter Mikkelsen, Birte Pedersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Så kan man spørge sig; - hvad med landmændenes husdyr?

MRSA er en bakterie, der er modstandsdygtig over for behandling med antibiotika.
Og MRSA CC398 er en speciel slags MRSA, som i Danmark er påvist i svinebesætninger, og som kan smitte fra dyr til mennesker.

Når vi andre skal bruge mundbind og håndsprit samt holde afstand på grund af corona. Hvad skal landmændene så gøre, for at undgå corona og MRSA CC398 i husdyrebesætninger?

Ole Svendsen, John Poulsen, Carsten Wienholtz, Peter Beck-Lauritzen, Else Marie Arevad, Liselotte Paulsen, Alvin Jensen, Erik Nielsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Al den stund fokus ligger på COV19 er fokus fra MRSA og spredning fuldstændigt af bordet. Tæt på 90 % af alle svinehold i DK er inficeret med bakterier bærende disse vektorer. Omk. 80% af disse vektorer bærer resistens for mere end 4 antibiotika. Alligevel bliver Dansk landbrug ved med at eksportere levende dyr i stort antal ( ca. 15 mill. 2019). Ud over eksporten så spredes 30 mill. ton gylle i DK, ud på vor marker hvert år, indeholdende forskellige varianter af resistente bakterier samt ikke nedbrudt antibiotika. I hvor vel COV19 ikke er for sjov er overførsel af resistens imellem forskellige arter af patogene bakterier af et helt andet potentiale.

Ole Svendsen, John Poulsen, Trond Meiring, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Henning Haugaard, Alvin Jensen, Carsten Munk, Gert Romme, Erik Nielsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Æv, Information.

Jeg savner allerede tiden da alt corona relateret ikke blev gemt bag en betalingsmur.

Werner Funder

Det er alsammen ubehagelig læsning. Hvornår får vi en national cost-benefit økonomi, hvor udgifterne til sygehusvæsen og miljø forholder sig til landbrugets indtægter ved bur-dyr? Hvor kan landbruget ikke producerer grønne fødevarer til danskerne, så vi undgår de absurde import produkter, der findes i supermarkederne. Produkter, der ligeså vel kunne dyrkes herhjemme, hvis man slap af med det, der nu viser sig at være smittespredere og sygdomsskabende. Noget, man har vist længe, men lukket øjnene for. Nu er det alvor.

Ole Svendsen, Jacob Johansen, Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen og Luiza Labouriau anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Hvis man har set en minkfarm, vil man aldrig købe en minkpels. Forbyd opdræt af pelsdyr!

Ole Svendsen, Ole Frank, Jacob Johansen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Arendal, Luiza Labouriau, erik pedersen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Thomas Andersen 09. august, 2020 - 15:40:
"Jeg savner allerede tiden da alt corona relateret ikke blev gemt bag en betalingsmur."

Thomas,
det findes der en meget enkelt løsning på..... ;-)

Ole Svendsen, erik pedersen og Sten Mortensen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

WF; cost-benefit analyse er det helt rigtige værktøj her. Dette værktøj burde bruges mange andre steder, ved brug af plastik, kemikalier, integrationsomkostninger, arbejdsprøvninger etc.

Thomas Andersen

Hæh, det ved jeg Erik :)

Der er bare ikke lige luft i budgettet til et abonnement for at støtte avisen (og nå ja, har haft abonnement en gang, der var bare for mange dage, hvor den aldrig belv åbnet - elsker ellers at sidde med en avis), så jeg nøjes med gratis nyheder.

Skulle bare lige brokke mig. Jeg har nemlig nydt at kunne læse noget andet end DR og TV2 (læs: Ritzau) her under corona tiden.