Interview
Læsetid: 3 min.

Jacob Bundsgaard: Det er formentlig tilfældigt, at smitten har ramt det somaliske mindretal

Det kan stadig ikke udelukkes, at fejringen af AGF’s bronzemedaljer har haft en betydning for den coronasmitte, der har fundet sted i Aarhus. Men der er ikke noget, der tyder på det, siger borgmester Jacob Bundsgaard
Jacob Bundsgaard.

Jacob Bundsgaard.

Michael Drost-Hansen

Moderne Tider
8. august 2020

Jacob Bundsgaard er borgmester i Aarhus og var i denne uge i centrum, fordi Aarhus er en af de byer med flest nye coronatilfælde. Først troede man, at det var på grund af fejringen af AGF’s bronzemedaljer – men smitten viste sig at være størst i byens somaliske mindretal, sagde Bundsgaard til Berlingske.

– Hvad tænkte du, da du hørte, at Aarhus er et af de steder med flest nye smittede?

»Jeg tænkte, at det er vi nødt til at gøre noget ved. Vi har alle sammen en forpligtigelse til at sætte ind med alt, hvad vi har, for at begrænse smitten, så vi ikke risikerer en nedlukning igen. Men formentlig er det en tilfældighed, at det lige er i Aarhus.«

– Der har været flere teorier undervejs, blandt andet at det skulle være fejringen af AGF-bronzen, der var skyld i udbruddet. Er du lettet over, at det tilsyneladende ikke er grunden?

»Vi ved jo endnu ikke, om det er derfor. Eller om det har haft en betydning. Så det er for tidligt at udelukke det. Men det, vi kan se på tallene, og de meldinger, vi har fået fra Styrelsen for Patientsikkerhed, er, at en stor andel af de smittede kommer fra vores somaliske mindretal.«

– Hvordan ved du egentlig, at borgerne fra det somaliske mindretal ikke har været med til AGF-fejringen?

»Det ved jeg heller ikke, og det er også derfor, jeg siger, at vi ikke kan udelukke, at den fejring, der har været efter GF-kampen imod Brøndby, har haft en betydning. Vi har ikke indikationer på, at det er tilfældet, men vi kan ikke udelukke det. Og vi bliver løbende klogere, fordi vi gennemfører interview med de borgere, som er smittede.«

– Peger det på nogen generelle integrationsproblemer?

»Man kan jo have en hypotese om, at der har været nogle begivenheder, hvor en smitte har kunnet finde sted, men det finder vi ud af. Jeg skal holde møder med repræsentanter fra det somaliske mindretal, vi har alle en fælles interesse i at inddæmme smitten. Jeg synes også, at det er værd at anerkende, at man har ladet sig teste. At man har påtaget sig det samfundsansvar, at man går ned og lader sig teste, hvis man har mistanke om, at man er syg.«

– Hvad kan I gøre for at forhindre yderligere spredning i det somaliske mindretal?

»Vi kommer til at teste alle vores medarbejdere på sundheds-, omsorgs- og socialområdet for at sikre, at vi ikke har medarbejdere, der bærer smitten videre til borgere i en udsat gruppe. Vi har også genindført restriktioner på ældre- og socialområdet, så man kun kan besøge ældre på plejehjem under samme vilkår, som da Danmark var lukket ned. Så det som udgangspunkt er udendørs og under særlige forholdsregler.«

– Skyldes det, at der ikke er informeret ordentligt i miljøet? Eller at informationen ikke er trængt igennem?

»Det har vi ikke indikationer på. Vi kommer til at intensivere vores kommunikation også til det somaliske mindretal. Vi kan se, at der har været stort smitteudbrud på et slagteri i Ringsted – nu er der en opblomstring i det somaliske mindretal i Aarhus. Det er formentlig nogle tilfældigheder, der spiller ind, men det skal i hvert fald ikke være manglen på information og viden, der har betydning, så vi sætter ind under alle omstændigheder.

– Pia Kjærsgaard har sagt, at hun mener, at der bør indføres udgangsforbud for de smittede fra det somaliske mindretal, hvad tænker du om det?

»Jeg tror ikke, vi skal lade det være op til enkeltpolitikere at lave de sundhedsfaglige retningslinjer for, hvordan man skal gebærde sig i det danske samfund. Det, tænker jeg, er bedst at lade være op til sundhedseksperterne. Det har jeg ikke indtryk af, at Pia Kjærsgaard er.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Det er nok naivt ikke at tro den glædesrus også har haft en medvirkning. Men det kan så vise og lære os andre, at vi må altså være tålmodige indtil en vaccine er kommet i hus. Det er trist og og så svært at vi nu skal til det igen, men vi kunne i marts, så kan vi også håndtere det i august og frem.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Marius Samson, Birte Pedersen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal det være tilfældigt, at virus har ramt somalierne så hårdt. Det har sikkert intet at gøre med familiemønster og levevis.

Per Torbensen, Michael Hullevad, Jeppe Bundgaard, Ole jakob Dueholm Bech, Mikael Andersen, Karsten Aaen, Therese Hagen, Ole Schwander, Jannick Sørensen, Erik Fuglsang, Jan Kauffmann og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Lever folk tæt, uanset hvem de er, så er smitterisikoen større end når man holder afstand, logik for burhøns. På slagteriet i Ringsted, skyldtes det jo også manglende afstand osv osv. Så på med spritten, og hold afstand, brug mundbind alle i det offentlige rum.

Michael Hullevad, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Vibeke Hansen

Jens Illum. Hvis du har ret, kan vi kun takke os selv for det, for vi har bestemt ikke travlt med at udvise den service til minoritetsgrupperne, at vi oplyser dem på et sprog og en måde, de forstår.

erik pedersen, ingemaje lange, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Carsten Munk og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Gert Romme. Måske ikke i sydsverige, men i Stockholm og i andre len.

Palle Yndal-Olsen, Jannick Sørensen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Og hvis man fx leder på Dagens Nyheter så finder man ud af at somaliske grupper i Stockholn var hårdt ramt i marts måned. I fem måneder er hele befolkningen blevet tudet ørerne fulde med: afstand, vask og sprit, og neddrosling af sociale events.
Hvorfor er det nu diskriminerende at udsige facts. Der er ingen der synes at de polske slagteriarbejdere har været udsatte for en hetz og de forstår formentlig ikke et ord dansk, mens somalierne for de flestes vedkommende har været her i mange år. Polakkerne
arbejder og bor under kummerlige forhold, mens somalierne bor i moderne lejligheder. Alle somaliske foreninger opfordrer til at stoppe bryllippet og andre store events. Disse fornuftige opfordringer tyder på at de somaliske foreninger helt er med på at der skal ske noget og at de er langt mere bekymrede for smitten end for den stigmatisering folk her på tråden ser. Så tak til det somaliske samfund i Århus for ikke at miste hovedet, men bruge det.

jens christian jacobsen, Ole jakob Dueholm Bech, Palle Yndal-Olsen, Karsten Aaen, Viggo Okholm, Therese Hagen, Michael Christiansen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Vibeke Hansen
09. august, 2020 - 09:23
"Jens Illum. Hvis du har ret, kan vi kun takke os selv for det, for vi har bestemt ikke travlt med at udvise den service til minoritetsgrupperne, at vi oplyser dem på et sprog og en måde, de forstår."

Her i dette kongerige foregår myndighedernes kommunikationen til befolkningen og andre myndigheder på dansk, og det er vel ikke så underligt endda. Og i dette lys er dette vel heller ikke så underligt, at vi stiller krav om, at indvandrere fra dag 1, de sætter foden på dansk jord, skal på intensivt sprogkursus her til lands.

Jeppe Bundgaard, Jens Christian Jensen, Ole jakob Dueholm Bech, Therese Hagen og Ole Schwander anbefalede denne kommentar
Vibeke Hansen

Erik Fuglsang. Hvad angår sprog, har vi jo heller ikke gjort det let. Det koster kassen for et danskkursus, og sjovt nok at det lige er der, vi lukker kassen i, for vi ville slippe for mange problemer, hvis alle talte og forstod sproget, også nu hvor en del prøver at blande indvandring og flygtninge modstand ind i en sundhedskrise, der jo alt andet lige kan ramme os alle. Såvel polakker som somalier har jo fået virus et sted fra, måske af etnisk danskere i bussen, der ikke gider bruge mundbind, det er jo et sted, mange udlændinge arbejder. Polakkerne slæber næppe mere sygdom med Efter ferien i polen, end danske festaber, og somalierne kan slet ikke rejse på ferie i hjemlandet. Er spørgsmålet ikke, om hvorvidt vi vil bekæmpe covid 19 i fællesskab, eller give skylden på alle andre.

erik pedersen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Jan Bisp Zarghami og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Bent Christensen

Vibeke Hansen
"kan vi kun takke os selv for det"
Har indvandrere intet som helst ansvar? Nu er omkostningerne ved indvandringen cirka 33 mia.
mener du det vil hjælpe hvis det var 50 eller 100 mia.?

Michael Hullevad, Jeppe Bundgaard, Morten Simonsen, Ole jakob Dueholm Bech, Erik Fuglsang, Therese Hagen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Lave niveauer af D-vitamin kan være en del af årsagen. Mørk hud producerer ikke så meget d-vitamin som hvid hud. Og hvis man bor tæt og ikke opholder sig så meget udendørs øges risikoen for at blive hårdere ramt af covid-19.

ingemaje lange, Ole Schwander og Dennis Iversen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Vibeke Hansen er det ikke de mange mennesker i tæt kontakt pga. af pladsmangel til de mange familiemedlemmer eller overnatning i klamme værelset, arbejde i kølige slagtehaller og samkørsel, der menes at være hovedårsagen til det store smitteudbrud ? Hvor det lige begyndte er der vist ingen ud over dig der gætter på. Og ja det er sikkert en dansker, måske med polske, somaliske, svenske, tyske, franske , danske rødder der startede det hele. Og måske hedder han Hansen ligesom du og jeg, med og uden mundbind.

jens peter hansen

https://www.dn.se/sthlm/13-procent-av-alla-coronasmittade-i-stockholms-l...

her kan se hvad DN skriver om Järva, en forstad til Stockholm.

Ole Schwander

Jens Peter Hansen - Hvor ved du fra, at polske slagteriarbejdere bor under kummerlige forhold?

jens peter hansen

Hvis 60% af de smittede hører til en bestemt gruppe, slagteriarbejdere, spillemænd, sosuassistener eller kollegiebeboere så er det da en god ide at få det inddæmmet så smart som muligt, uanset om de hedder Ali eller Andreas eller Andrej.

Jeppe Bundgaard, Ole jakob Dueholm Bech, Jens Illum, Erik Fuglsang og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Vibeke Hansen:

Jeg taler ikke om, hvem der har ansvaret for smitteudbruddet.
Jeg taler alene om kendskabet til det danske sprog.
Nu har jeg undersøgt flere hjemmesider, hvor det ikke koster en krone at modtage dansk-undervisning. Selv om der var evt. undervisningsgebyrer er det heller ikke et argument for ikke at ville lære vores sprog.
Dokumentation for gratis dansk-undervisning:
https://www.fof.dk/da/aarhus/kurser/fvu-undervisning/fvu-undervisning-fo...

https://www.iasprog.dk/slut-med-gratis-dansk-hvad-nu/

Helle Walther

Har lige været i KBH. ud toget, proppet med folk, gr. forrige tog var aflyst, 1/3 havde mundbind, men forsøgte med afstand, dog svært med så mange. Jeg forærede en dame et, da hendes mundbind var med snore, der skulle bindes i hver side, umuligt at gøre korrekt. Tivoli, ingen kø, ingen mennesker udenfor hovedindgangen, folk indenfor, men slet ikke som vi kender det. Fin af stand på restauranten. Da toget hjem over passerede Nordhavn og Bellevue, der var godt nok hotspot,
Det vil i min optik være rigtig godt, hvis folk havde mundbind, og brugte det , når behovet var der. Vi kan selv gøre ret meget for at få smitten ned igen, hvis vi vil det.

Jeppe Bundgaard

Det er ikke tilfældigt. Der er en lige linje mellem adfærd og smitterisiko... Ved godt, han forsøger, ikke at gøre til et kultur problem. Men...

Michael Hullevad, Morten Simonsen, Ole jakob Dueholm Bech og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Uffe Palludan

@Gert Romme Sverige, men ikke Skåne og heller ikke den multikulturelle storby Malmö har været hårdt ramt af corona. Det er i sig selv meget interessant. På den anden side var det netop i somaliske miljøer i Stockholm det begyndte der.