»Konservatisme uden Gud er i fare for at blive brun,« siger Katrine Winkel Holm

Prøv at tygge lidt på ordet ’ligusterfascist’. Smagen af klassehad hænger i munden, mener sognepræst og DF’er Katrine Winkel Holm. Hun har taget den såkaldte fascisttest, som filosoffen Theodor Adorno udviklede efter Anden Verdenskrig
Moderne Tider
15. august 2020
Prøv at tygge lidt på ordet ’ligusterfascist’. Smagen af klassehad hænger i munden, mener sognepræst og DF’er Katrine Winkel Holm. Hun har taget den såkaldte fascisttest, som 
filosoffen Theodor Adorno udviklede efter Anden Verdenskrig

Jesse Jacob

I 1947 udviklede den tyske filosof Theodor Adorno ’F-skalatesten’ i et forsøg på at måle antidemokratiske og autoritære personlighedstræk. Jo højere du scorer, desto mere fascistisk er du.

Sognepræst og DF’er Katrine Winkel Holm har taget testen (du kan selv tage den her) – og ligesom ordet ’ligusterfascist’ er den en af de intellektuelle, venstreorienterede Adorno-typers evindelige angreb på den lille mand og hans småborgerlige værdier og forudsigelige liv, siger hun.

– Vi lægger ud med et par spørgsmål fra testen: ’Nu til dags stikker flere og flere mennesker snuden i sager, som burde forblive private og personlige’ ...

»Helt enig. Privatsfæren er under beskydning i ekstrem grad. Den bliver også invaderet på langt flere måder, end da testen her blev lavet. Og det er en vigtig konservativ værdi, en konservativ dyd, at værne om det private rum.«

– Det ligger mellem linjerne, at det er fascistisk at svare ja her. Hvorfor tror du, det er sådan?

»Fordi Adorno er en venstreorienteret intellektuel af den type, som mener, at det private er politisk, og han afviser det som en småborgerlig fordom overhovedet at tale om et sted, hvor man kan lukke døren og sige: ’Det rager ikke dig’.«

»Sådan en test er jo også en forløber for 68’erne og de intellektuelles angreb på menigmand. Småborgeren, der bare går på arbejde og lever et trivielt, bundet og forudsigeligt liv. Bare smag på ordet ’ligusterfascist’. Folk der bor i små huse, fordi de ikke har råd til en kæmpe villa, er fascister. Det er en form for klassehad, hvor man sværter folk til som fascister, fordi de sætter en hæk op og gerne vil have lidt fred.«

– Okay, lad os tage en til: ’Alle bør have total tiltro til overnaturlige kræfter og adlyde dem uden at stille spørgsmål’ ...

»Her har jeg svaret nej. Hvad er det for nogle overnaturlige kræfter? Hitler og Stalin var også metafysiske figurer og fremstillede sig selv som sådan.«

– Jeg tror, man skal forstå ’overnaturlige kræfter’ som religion.

»Altså, jeg mener jo, det er enormt vigtigt at adlyde en overnaturlig kraft i form af den treenige Gud. Men ikke uden spørgsmål. Religion er ikke en kadaverdisciplin.«

  • Navn: Katrine Winkel Holm, sognepræst, debattør og tidligere MF for Dansk Folkeparti
  • Mest højreorienterede øjeblik: Stiftede sammen med Lars Hedegaard den stærkt islamkritiske forening Trykkefrihedsselskabet i 2004.
  • Resultat på fascistskalaen: 2,2 procent over middel.
  • Mest fascistiske træk: Konventionalisme: Lever i striks overensstemmelse med traditionelle middelklasseværdier.

– Hvad tænker du om testen?

»Et problem er, at der ikke bliver skelnet mellem autoritær og totalitær. Det totalitære er det virkeligt farlige. Når man som Hitler eller Stalin foragter Gud og erstatter det kristne menneskesyn med en socialdarwinistisk opfattelse af mennesket som nyttedyr uden selvstændig værdi.«

– Stramme hierarkier i samfundet, disciplin, gamle dyder ... Kan man ikke se fascismen som en ekstrem form for nationalkonservatisme?

»Man skal selvfølgelig gribe i egen barm, og en konservatisme uden Gud er i stor fare for at blive brun. Den skal man passe på med. Det er en af mine kæpheste for tiden, hvis ikke man har Gud med, så risikerer man at få en foragt for den svage. Man mister respekt for det enkelte menneskes værdi, og så er der en fare for at komme i nærheden af noget ...«

»I forhold til nu og dengang måler testen jo autoritær personlighed, men i dag er det næsten gensidigt udelukkende at være meget autoritetstro og meget konservativ. Alle autoriteterne er jo venstreorienterede. Adlyder du autoriteterne i gymnasiet, ender du som stærkt venstreorienteret.«

– Det hedder sig ellers, at Dansk Folkeparti vandt værdidebatten?

»Vi har vundet indvandrerdebatten, men vi har tabt det andet. Vi har tabt slaget om de kristne værdier, om familieværdier, om tradition.«

»Desuden vandt vi måske den offentlige debat, men vi fik aldrig indtaget institutionerne. Gymnasierne, universiteterne, DR, Gyldendal. Det er trods alt der, den virkelige meningspåvirkning sker.«

– De institutioner er stadig ’adornoficeret’?

»Ja.«

– Har du oplevet, at nazikortet er blevet trukket mod dig?

»Mest af alt har jeg oplevet racistkortet. Det er til gengæld sket utallige gange. Når jeg holder foredrag om islam, er der altid en, der rækker hånden op og insinuerer, at jeg er racist.«

– Har de måske en pointe? Nogle vil mene, at du og DF udpeger en bestemt religiøs minoritet som syndebuk, ligesom Hitler?

»Det er jeg fuldstændig uforstående over for. Det er den islamiske ideologi, jeg kritiserer. Og ingen mener, at de skal køres væk i togvogne. Vi siger bare, at islamistisk ideologi skal tilpasse sig vores folkestyre og ikke omvendt.«

»Det er også en utroligt upassende sammenligning i en tid, hvor jøder ikke kan gå i fred på Nørrebro, fordi de bliver overfaldet af muslimer.«

– Trækker du nogensinde Stalin-kortet?

»Jeg forbeholder mig retten til at trække både nazi- og Stalin-kortet, når der er belæg for det.«

Nazikortet

Man må ikke trække ’nazikortet’ eller kalde sine politiske modstandere ’facister’. Det er efterhånden accepteret takt og tone i debatten. Men hvorfor egentlig? Vi har bedt en række højreorienterede tage den facisttest, som filosoffen Theodor Adorno udviklede efter Anden Verdenskrig.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Endnu en sang fra dem der ønsker os tilbage til før opdagesen af ilden...

Hanne Ribens, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Igen et ensidigt intellektuelt åndeligt nedad belærende indlæg mod danskernes, for ikke at lade sig integrere med de fremmede, sådan som de intellektuelle ånds-paver vil have det.

Omvendt ikke et ord om den sociale selvisolering som en hel del af de fremmede selv udøver, i form at afvisning af integration igennem 50 år eller mere, hvor de rent faktisk ikke har boet i Danmark, - og ja de har boet i en lejlighed i Danmark, - men ikke ladet sig påvirke af Danmark eller noget dansk indenfor lejligheden 4 vægge.

Det er brølende naivt og åndeligt intellektuelt tomt ikke at ville sætte sig ind i de reelle forhold som de fremmede selv udøver af egen sociale isolering fra Danmark, der viser hvor lidt denne klasse egentlig gider interesserer sig for de realiteterne, og hvor lidt de kender til dem.

Hvorfor har I ikke selv fremmede i jeres egne hvide "ghettoer" som I selv bruger tid på at forstå og integrere, men bedrevidende taler om de mangler i de "ghettoer" i sender dem ud i, -- så I selv er fri for disse fremmede, - vis i stedet i mener det oprigtigt, at tag fra og udøv jeres åndelige overlegenhed til at integrere disse fremmede - så vi andre kan tage ved lære af jeres vid og intellekt og resultater med integration.

Ikke alle disse undslåelser eller bortforklaringer, - kom til fadet," VIS I KAN OG VIL" - i stedet for bare at kritisere og tale nedladende til andre befolkningsgrupper.

Ikke noget med længere at gemme sig bag "grænserne i de hvide ghettoers beskyttende rammer" så I selv undgår enhver kontakt med de fremmede, så jeres tid ikke længere kun opfyldes at jeres udbygning af den åndelige berigelse af jeres intellekt, men også møder og indgår socialt i samvær med disse fremmed, så I bedre selv forstår hvorfor de fremmede føler sig udenfor.

Når M. Krarup svarer sådan her på det her spørgsmål:

" Vi lægger ud med et par spørgsmål fra testen: ’Nu til dags stikker flere og flere mennesker snuden i sager, som burde forblive private og personlige’ ...

»Helt enig. Privatsfæren er under beskydning i ekstrem grad. Den bliver også invaderet på langt flere måder, end da testen her blev lavet. Og det er en vigtig konservativ værdi, en konservativ dyd, at værne om det private rum.«"

burde man virkelig minde hende om! at det at være religiøs, og have frihed til at dyrke sin religion, som man vil, med de begrænsninger, dansk lov mm. og mv. sætter (bl.a. ift. religionsfriheden mht. Grundloven her i landet) også er et privat rum! Dette rum har DF, og M. Krarup, gang på gang invaderet de seneste 10-15 år!

Og Hitler var altså kristen katolik! Der går en line linje fra de kristnes forfølgelser af jøder, helt tilbage fra 600, eller 700-tallet, op til middelalderens kristne, der bl.a. i 1348) gav jøder skylden for pesten
:( år, op til 1700-tallets vilde påstande, om ! at jøder spiste små kristne børn :( ved deres gudstjenester :( eller drak blodet af kristne spædbørn :( og tilbage til Luthers smædeskrift mod jøderne og deres løgne :( i 1500-tallet, op til det kristne Ruslands forfølgelse af jøderne i 1880'erne og i begyndelsen af 1900-tallet, som man kan se i den fremragende film *Spillemand på en tagryg*.

op til Hitlers, og nazisternes, raceteorier, om den hvide ariske race, og dens overjøjhed (supremacy) over alle andre, og op til deres, Hitlers, og naziternes, teorier, om jøderne som den mest forbryderiske race :( og en ikke-germansk, ikke-arisk race :( , der stod dyrene nærmest :( -

alt dette bygger ovenpå Luthers ord (og sikkert også nogle katolikkers ord), at jøderne skulle fordrives fra vore (de kristnes lande), deres bedehuse, og religiøse bøger skulle brændes :(

Alt dette kom, som jeg ser det, direkte fra Hitlers katolske religiøse fortid!

Og hvis vi taler om fascismen, så tror jeg M. Krarup har glemt, at fascisterne i Spanien, Portugal mm. og mv. netop (mis)brugte Gud i deres propaganda....til at undertrykke folk(et) med!

Hanne Ribens, Ole Frank og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Karsten Aaen ikke uenig i dit beretning om kristendommens "bedrifter"/handlemåder men det er nu M Karups søster der er omtalt i artiklen.

Hanne Ribens, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Er der nogen som helst garanti for, at have Gud med ligningen ikke fører til, man blive brun. Nazisterne i Tyskland kærede sig skam også om kristne værdier. Om det så også i sandhed var kristne er en anden snak. Troen på Gud kan fortolkes på mange måder, og selv totalitarisme kan påstå, at Gud er på dens side.

Jeg ser ikke troen på Gud som garanti for noget som helst. Alt muligt uhyrligt blev gjort in the dark ages i Guds navn. Dermed ikke være sagt, at troen på Gud med nødvendighed fører ad den vej

Man kunne også drive synspunktet lidt til det ekstreme, og postulere, at bare man tror på Gud, så kan man mene hvad som helst, som den der er ren i ånden

Der findes ikke nogen garantier - og heller ikke for misbrug af religion. Den kan såmænd også bruges til, at udgrænse eller udskamme andre kulturer.

Arne Albatros Olsen, Hanne Ribens, Karsten Aaen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ligusterfascisme er en reel ting. Hvis man ikke holder sin have får man et påbud og senere end regning, når gartneren har klippet din hæk betalt af boligafdelingen. Det er tvang og normtyranni. I parcelhuskvarterer foregår det på en lidt anden måde, med sladder og udskamning, undertiden med hærværk.

I øvrigt så er F-skala-testen manipulerende og ledende. Spørgsmålene er firkantede og rigidt formuleret i forhold til en kompleks virkelighed.

"»Konservatisme uden Gud er i fare for at blive brun,« siger Katrine Winkel Holm"

Endnu en der kobler gus og moral samme, når det modsatte er tilfældet

Torben K L Jensen

Hvordan skal man forstå udtrykket min "Gud" i forhold til selve "gudebegrebet" eller til vores incestiøse forhold til den Gud i hvis billede vi er skabt så må man også erkende at både Gud og hvermand er bindelgale med et indbygget selvmords-gen når man tænker på hvad magthaverne har gang i for tiden. Og så er det ikke engang en trøst at jeg er ateist.

Arne Albatros Olsen

Man kunne faktisk lave et katalog over alle de projektioner gudbegrebet har været udsat for gennem tiderne, og der fortsætter skam i en lind strøm, men ingen har set gud eller ved hvad det er.

Og så er det er vi igen er tilbage ved et gammelt HC Andersen eventyr.

Med eller uden tøj på !