Feature
Læsetid: 9 min.

Ny teori om kunsthistoriens største rockstjerne: Vincent van Gogh blev slået ihjel

Historien om Vincent van Goghs død er fortællingen om et manisk, misforstået geni, der gik til grunde for kunsten. At han begik selvmord, er en vigtig del af myten. Men nu påstår to berømte, amerikanske retsmedicinere, at han blev dræbt
Moderne Tider
15. august 2020
Retsmedicinerne Vincent di Maio og Michael Baden mener ikke, at van Gogh begik selvmord. Han blev derimod slået ihjel, siger de og hæfter sig blandt andet ved, at det dødbringende skud ikke passede med, at van Gogh var højrehåndet.

Retsmedicinerne Vincent di Maio og Michael Baden mener ikke, at van Gogh begik selvmord. Han blev derimod slået ihjel, siger de og hæfter sig blandt andet ved, at det dødbringende skud ikke passede med, at van Gogh var højrehåndet.

Maleri af John Peter Russell

Det var lidt efter frokost den 27. juli 1890, da kunstmaleren Vincent van Gogh forlod kroen Auberge Ravoux i den lille landsby Auvers-sur-Oise. Han havde boet på gæstgiveriet lidt nord for Paris i nogle måneder. Efter at han blev udskrevet fra sindssygehospitalet, havde han malet nærmest manisk. 77 værker på 70 dage.

Som sædvanlig havde han sit malergrej med sig, da han skridtede afsted fra kroen med kurs mod hvedemarkerne uden for byen.

Han blev ikke set igen før efter aftensmaden, hvor han kom vaklende ind på kroen med hænderne presset mod et skudsår i maven. Lægehjælp blev tilkaldt. Efterfølgende det lokale politi og hans lillebror. Og klokken halv to om natten den 29. juli døde den næsten ukendte, postimpressionistiske maler Vincent van Gogh i sin bror Theos arme. Dødsårsag: selvmord

Kunsthistoriens mest berømte selvmord

Sådan lyder den officielle fortælling om den ikoniske kunstmalers død. Men måske skal historiebøgerne skrives om.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

"At han begik selvmord, er en vigtig del af myten"

Nej, det er det på ingen måde. De færreste bekymrer sig om, hvorfor pg hvordan han døde. Jeg har ALDRIG mødt nogen, der snakkede van Gogh og mente, at det mest interessante ved ham var, at han begik selvmord. Eller at det var interessant overhovedet.

De fleste, der betragter van Goghs værker, er derimod straks bjergtagede og erkender talentet, geniet.

Elin Hollenvad, Elisabeth Andersen, Jane Doe, Klaus Lundahl Engelholt, Arne Lund, Michael Gudnæs og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

I øvrigt og det er ganske vist, at det var Gauguin, der snittede hans øre af i en fuldemandsfægtekamp.
Har jeg hørt!