Feature
Læsetid: 8 min.

Portræt af Kamala Harris: En hård hund og et progressivt forbillede

I denne uge blev senator Kamala Harris udpeget til vicepræsidentkandidat for demokraterne ved valget til november. Hun er kendt som en hård hund i retssystemet med en »afhøringslignende stil«. Nu er hun også et progressivt symbol
Kamala Harris’ baggrund som jurist bliver ofte fremhævet som afgørende for hendes stil som politiker.

Kamala Harris’ baggrund som jurist bliver ofte fremhævet som afgørende for hendes stil som politiker.

Alex Edelman

Moderne Tider
15. august 2020

Den amerikanske præsidentkandidat Joe Biden sendte nyheden ud på en sms.

»Joe Biden her,« skrev han.

Det var tirsdag aften omkring klokken ti dansk tid.

»Der er store nyheder.«

I dagene og ugerne forinden havde både amerikanske og internationale medier skrevet om valget af den kommende demokratiske vicepræsidentkandidat, som var ventet at blive afgjort i denne uge.

Den første sms blev sendt til medlemmer af partiet. Samtidig kom nyheden ud på en mail og senere på Twitter: Den demokratiske præsidentkandidat havde valgt senator Kamala Harris fra Californien.

Det var egentlig ikke nogen stor overraskelse. Harris er i de seneste uger blevet beskrevet som favorit blandt kandidaterne, blandt andet fordi hun ligesom Biden er en del af partiets politiske midte og med sin solide baggrund i blandt andet det amerikanske retsvæsen beskrives som et sikkert valg.

Men det var ikke desto mindre en stor nyhed, som Biden viderebragte i sin sms.

Harris er ikke bare den tredje kvinde i historien og den første sorte kvinde nogensinde, som bliver indstillet til posten som vicepræsident for enten demokraterne eller republikanerne. Hun kan også blive den næste præsident. Med sine 77 år bliver Biden den ældste præsident nogensinde, hvis han bliver valgt. Han har talt om sig selv som en »overgangsfigur« og over for sine rådgivere angiveligt givet udtryk for, at han ville vælge sin vicepræsident ud fra, at vedkommende skal kunne overtage embedet efter fire år.

Kamala Harris er altså ikke bare en mulig vicepræsident. Hun er også en mulig præsident.

Eller som det amerikanske medie FiveThirtyEight skriver:

»Det er et historisk valg med potentiale til at blive endnu mere historisk.«

Til protest i barnevognen

Kamala Devi Harris er født i 1964 i Oakland, Californien. Hun boede de første syv år af sit liv sammen sin mor og far, som udvandrede fra Indien og Jamaica til USA i 1960’erne og var aktive i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. Forældrene mødte hinanden på Berkeley University.

I sin barndom blev Harris af sine forældre taget med til demonstrationer, først i en barnevogn, senere på egne ben. Hun skriver i sin bog Smart on Crime (2009), at hendes tidligste barndomsminder er »et hav af ben, som går gennem gaderne, og lyden af kampråb«.

Efter forældrenes skilsmisse flyttede Kamala Harris som syvårig med sin mor til Canada, men de flyttede senere tilbage til Californien, hvor Harris begyndte at studere jura på universitetet. Hun kommer fra en veluddannet familie: Hendes mor forskede i brystkræft ved Berkeley University, mens hendes far var professor i økonomi på Stanford.

Efter endt uddannelse arbejdede Harris i en årrække som jurist, først som offentlig anklager i San Francisco (hvor hun var den første kvinde og den første sorte i embedet) og senere som justitsminister for staten Californien (hvor hun var den første kvinde og første sorte i embedet).

Hendes baggrund som jurist bliver ofte fremhævet som afgørende for hendes stil som politiker. Hun har en »afhøringslignende stil«, skriver The New Yorker.

I den brede offentlighed blev hendes afhøringslignende stil kendt i forbindelse med afhøringerne af dommeren Brett Kavanaugh i 2018 og justitsminister William Barr i 2019, hvor hun var medlem af senatets retsudvalg. På YouTube kan man finde flere videoer fra høringerne.

De har titler som: »Kamala Harris griller Barr«, »Senator Kamala Harris griller Brett Kavanaugh«, »Se Kamala Harris lukke munden på William Barr under høring« og »Kamala Harris smadrer Barr«. Nogle af videoerne har flere millioner visninger.

Ifølge flere politiske kommentatorer håber demokraterne, at Kamala Harris kan tage metoderne med over i politik og bruge dem i de politiske debatter, hvor hun blandt andet til oktober skal stå over for den nuværende vicepræsident, Mike Pence.

Blå bog: Kamala Devi Harris

  • Født den 20. oktober 1964 i Oakland, Californien, USA.
  • Jurist med kandidatgrad fra University of California College of law.
  • Offentlig anklager i San Francisco 2004-2011. Justitsminister for Californien 2011-2017. Senator for Californien siden 2017.
  • Gik efter at blive demokratisk præsidentkandidat, men trak sig i december 2019.
  • Forfatter til bøgerne Smart on Crime (2009) og The Truth We Hold (2019).
  • Gift med Doug Emhoff og stedmor til Ella og Cole Emhoff.
  • Bor i Los Angeles.

Den kvindelige Obama

Dagen efter Bidens sms om Harris optrådte de to side om side i Delaware. De kom gående ind på scenen iført hver deres sorte mundbind, og mens Biden stillede sig foran et podium med fem amerikanske flag i baggrunden og begyndte at tale, satte Harris sig i venstre side af scenen. Kameraerne var vendt mod hende.

»God eftermiddag alle sammen. I dag er en stor dag for vores kampagne og en stor dag for USA,« sagde Joe Biden.

For et år siden var Kamala Harris selv med i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Dengang talte hun særligt for skattelettelser til USA’s middelklasse, reformer af rets- og immigrationssystemet, modstand imod dødsstraf og gratis sundhedshjælp.

Men efter en række skuffende resultater trak hun sig og erklærede i marts 2020 sin støtte til Biden. Når hun de seneste uger blev omtalt som favorit, skyldtes det blandt andet, at hun som barn af indvandrere fra Indien og Jamaica kan tiltrække stemmer blandt USA’s etniske minoriteter.

Samtidig kan hun som en af de moderate i partiet finde en naturlig plads i Bidens kampagne. Og som tidligere hardliner i forhold til kriminalitet og stoffer taler hun til konservative vælgere, mens hun som sort og kvinde taler til de progressive.

Og siden hun opgav sit kandidatur, har hun på flere punkter rykket sig tættere på Joe Biden. Blandt andet når det gælder sundhed, hvor hun ikke længere taler om at afskaffe private sygeforsikringer, men om en reform af det nuværende system.

Hun er blevet kaldt »den kvindelige Obama« i flere amerikanske medier, og selv om det på mange måder er en sammenligning, som i sine enkeltdele er forkert og i sit udgangspunkt er forsimplet, er det en sammenligning, som helt overordnet indeholder noget rigtigt: Valget af Kamala Harris handler ikke kun om ideologi, men om repræsentation.

»Denne morgen,« sagde Joe Biden i sin tale i Delaware, »vågnede små piger over hele landet, især brune og sorte piger, som ofte har følt sig overset og set ned på. Men i dag, netop i dag, ser de måske sig selv på en ny måde. Som en mulig kommende præsident eller vicepræsident.«

Ifølge præsidentkandidaten giver Kamala Harris sorte piger og kvinder i USA et nyt forbillede.

Og ifølge de politiske kommentatorer tilfører hun demokraternes valgkampagne en ny fortælling, som er aktuel i forhold til de problemer, som har optaget den amerikanske befolkning de seneste måneder efter mordet på George Floyd.

Biden har brug for den fortælling. Han har været i amerikansk politik i mere end et halvt århundrede, og han har brugt en hel del af den tid på at fortælle sin egen og sin families historie.

Men som journalisten Benjamin Wallace-Wells skriver i The New Yorker:

»I år har han indset, at han er nødt til at fortælle en andens historie. Det er Kamala Harris’.«

Forbillede fra 1972

Journalisten Tal Kopan har som politisk reporter for San Francisco Chronicle dækket Kamala Harris’ vej mod den politiske top set fra den kvindelige politikers bagland på Vestkysten. Da Joe Biden bekendtgjorde udnævnelsen af sin vicepræsidentkandidat, var Tal Kopan midt i en telefonsamtale med en anden kvindelig, sort politiker og pioner fra Oakland, Barbara Lee, som er medlem af repræsentanternes hus og politisk mentor for Kamala Harris.

Hendes første kommentar var: »Shirley smiler i dag.«

Kommentaren er en reference til Shirley Chisholm, den første sorte kvinde, der blev valgt ind i Kongressen, og i 1972 forsøgte at blive nomineret som præsidentkandidat for demokraterne.

Hun er Kamala Harris’ store forbillede. Da Harris stillede op som præsidentkandidat, designede hun sit kampagnelogo med inspiration fra Chisholm, hvis slogan var Unbossed and unbought. Chisholms mærkesager var ligestilling, mindsteløn og lige rettigheder uanset hudfarve. Og hun overlevede ikke mindre end tre attentatforsøg under sin kampagne, men blev ikke valgt.

I 2005 døde hun 80 år gammel. Og ja, måske smiler hun i sin himmel, som Barbara Lee bemærker.

»Den kommentar afspejler naturligvis det åbenlyse historiske faktum, at Kamala Harris er den første sorte kvinde, som rent faktisk kan blive vicepræsident og dermed også præsident. Men det handler om mere end det. Det handler om de generationer af kvindelige, sorte politikere, der har kæmpet, nedbrudt barrierer og slået rekorder før hende. Som har gjort, at der nu er taget endnu et vigtigt historisk skridt. Uden de kvinder, der kom før hende, havde Kamala Harris ikke haft den her mulighed,« siger Tal Kopan.

Men netop på grund af sit køn, og fordi hun er sort, kommer de kommende måneder til at blive mere krævende for Kamala Harris end for alle hendes forgængere, spår journalisten fra San Francisco Chronicle.

»Uanset hvilken sort kvinde du spørger, vil hun fortælle dig, at hun skal arbejde dobbelt så meget for at klare sig halvt så godt i det her land. Og der er ingen tvivl om, at Kamala Harris har været genstand for langt mere omfattende granskning, inden Biden tog sin beslutning, fordi hun vil blive mødt med langt mere kritik. Ikke kun fordi hun er kvinde, men fordi hun er en sort kvinde.«

Tal Kopan peger på, at man allerede fik den fornemmelse i denne uge, hvor Trump kaldte hende både »nasty« og »phony« – væmmelig og falsk. Ord, han særligt ynder at bruge om kvinder.

– Er Kamala Harris klar til at blive den historiske figur, som Joe Bidens udnævnelse lægger op til?

»Det er op til det amerikanske folk at afgøre, om de mener, hun er klar. Der er ingen tvivl om, at Joe Biden har valgt hende, fordi han mener, hun kan udfylde hans sko.«

Hvis man skal tro Joe Biden, kunne det godt blive nødvendigt. På et vælgermøde i Detroit i begyndelsen af året, sagde han, at han ser sig selv som en »bro« og »intet andet«.

»Der står en hel generation af ledere bag mig. De er fremtiden for dette land,« sagde han fra scenen i Detroit ifølge magasinet The Atlantic.

En af personerne bag ham på scenen var Kamala Harris.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kamala Harris kaldte under Demokraternes nomineringskamp 'a top-tier candidate' og nedgjorde på denne baggrund øvrige kandidaters berettigede kritik af hendes - men hun måtte træde forslået ud af kampen, med langt ringere resultater end flere af de kandidater, hun havde nedgjort.

Kamala Harris har været involveret i flere forsøg på justitsmord overfor fængselsindsatte, hun har offentligt kaldt unge mennesker for generelt 'stupid', hun har ændret politisk-ideologiske synspunkter adskillige gange det seneste år og hun har arbejdet hårdt for at forældre til skolepjækkende børn kan straffes med op til et års fængsel. Lyder det progressivt? Man kan vel kun undre sig betydeligt over, samt på menneskehedens vegne beklage, de vestlige mediers medløberi på fortællingen om Harris, med jamaicansk/tamilsk baggrund, som den nye, sorte og progressive komet i amerikansk politik.

Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, erling jensen, Martin Rønnow Klarlund, Flemming Berger, Carl Chr Søndergård, Lars Løfgren, Randi Christiansen, Ole jakob Dueholm Bech, Jens Kofoed, Jeppe Bundgaard, Karsten Aaen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Hovs, Kamala Harris kaldte sig under Demokraternes nomineringskamp ’a top-tier candidate’...

Søren Løvborg

Det er jo fedt at se en sort kvinde med jamaicansk-indiske rødder blive nomineret.

Det er bare knap så fedt og knap så progressivt at hun som statsadvokat har kæmpet bravt for at fastholde et dybt korrupt og racistisk rets- og politisystem. Det kan man kalde at være en "hård hund i retssystemet", men man kunne måske også – med tanke på de stadigt igangværende Black Lives Matter massedemonstrationer i USA – fristes til at kalde hendes udnævnelse tonedøv.

Op mod valget til statsadvokat i 2010 lå Harris fx til højre for sin republikanske modstander med sin støtte til Californiens "three strikes" lovgivning [1] – dette særegne amerikanske koncept hvor der automatisk udløses livstidsstraf tredje gang en person dømmes for visse former for kriminalitet. Et flertal af de nu tusindvis af Californiske "three strikes" livstidsfanger er dømt for ikke-voldelige forbrydelser (såsom besiddelse af narkotika eller butikstyveri), og ikke overraskende dømmes sorte amerikanere livstid under denne lovgivning 12 gange så ofte som hvide. [2] (Harris har selv indrømmet narkotikamisbrug, men det er jo noget andet...)

Harris siger at hun personligt er modstander af dødsstraf, men i sin tid som statsadvokat var hun direkte ansvarlig for et system der rutinemæssigt dømmer uskyldige til døden [3]. Hun modarbejdede tilsyneladende gentagne forsøg på at sætte Californiske henrettelser i bero [4], samt mindst ét forsøg på at bruge DNA-test til at rense en formodet uskyldigt dømt [5]... noget hun siden har undskyldt for, men først efter at hun var færdig som statsadvokat og ikke længere var ansvarlig for at sikre en fair rettergang for Kevin Cooper, der stadig sidder på dødsgangen den dag i dag.

Der tegner sig desværre et billede af en aldeles midtsøgende politiker, som nok har gjort en indsats for "almindelige amerikanere" på en række områder, men som også, tilsyneladende, kun har foragt til overs for folk med pletter på straffeattesten. Det er mainstream amerikansk politik, og kan kan vist kun regnes for progressivt i en verden der er ør i hovedet af fire år med Trump.

[1] https://www.nytimes.com/2010/05/23/magazine/23strikes-t.html
[2] https://www.opensocietyfoundations.org/uploads/65f6c2a9-ea21-47cf-b56d-9...
[3] https://www.theguardian.com/world/2014/apr/28/death-penalty-study-4-perc...
[4] https://www.redstate.com/shipwreckedcrew/2020/08/12/kamala-harris-and-th...
[5] https://www.nytimes.com/2018/07/11/opinion/kevin-cooper-jerry-brown-deat...

Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, erling jensen, Torben K L Jensen, Martin Rønnow Klarlund, Flemming Berger, ingemaje lange, Carl Chr Søndergård, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Jens Jensen, Jens Kofoed, Jeppe Bundgaard, Karsten Aaen, Simon Welling Olsen, Ervin Lazar, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det er længe siden gode mennesker kunne komme på tale til præsident og vicepræsident. Jimmy Carter var den sidste.

Carsten Wienholtz, Dennis Tomsen, Carl Chr Søndergård, Jan Fritsbøger, Karsten Aaen, John Scheibelein og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Simon Welling Olsen

I 2016 sagde alle meningsmålinger og kommentatorer at Trump ville tabe. Bare fordi han er bagud i målinger igen nu, betyder det ikke at sejren er hjemme.
Jeg synes virkelig I tager glæden på forskud når I spekulerer i om Harris bliver præsident eller bare vicepræsident.
Måske vil folk ikke indrømme at de stemmer på Trump når meningsmålingerne spørger.

Mette Poulsen, Carl Chr Søndergård, Jens Jensen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Hvad er det for en kampagne af ukritisk beundring af Kamella Harris, information har gang i. At kalde hende progressiv er simpelthen utåleligt. Tulsi, Bernie og Warren var progressive kandidater med en progressiv politik meget i stil med de skandinaviske lande. M4All, eftergivelse af studerendes gæld, betalt universitet over skatte billetten osv. Ting Harris var imod i debatterne og hele hendes karriere. Hun pynter hun sig med lånte fjer.

Thomas Tanghus, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, erling jensen, Torben K L Jensen, Arne Albatros Olsen, Martin Rønnow Klarlund, ingemaje lange, Carl Chr Søndergård, Lars Løfgren, Michael Waterstradt, Gustav Alexander, Hanne Utoft og Simon Welling Olsen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Tænk sig hvis Information havde modet til ikke at dække valgkampe mellem relativt ens politikere, som om resultatet betød noget.

Aviser bidrager til myten om amerikansk demokrati, når de køber præmissen om, at der er noget reelt på spil, hvor middel og underklassen har en oprigtig mulighed for at vinde noget. Det har de ikke; det er derfor der er et topartisystem med et demokratisk konvent, der sætter reelt progressive kandidater ud af spil.

Det undrer at kritik af det amerikanske valgsystem er så udbredte, når selvsamme medier så dækker valget, som om det er et legitimt demokratisk udtryk for vælgernes autentiske ønsker. Det må vel være den ene eller den anden vej ..

erling jensen, Arne Albatros Olsen, Carl Chr Søndergård, Jeppe Bundgaard, Trond Meiring, Randi Christiansen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvad ved vi om den opgave Kamala Harris er blevet ansat af Joe Biden til at løfte?

“THE BIDEN PLAN TO ENSURE THE FUTURE IS “MADE IN ALL OF AMERICA” BY ALL OF AMERICA’S WORKERS.“
Citat Joe Biden.

(...)

“Medicines remain far more expensive in the U.S. than in many countries in part because drug makers fail to pass any saving on to consumers. Given the world-class productivity of American manufacturers combined with a robust set of measures to make medicines more affordable for families, such as allowing Medicare to negotiate lower drug costs, we should be able to increase American production and ensure the security of medical supply chains without raising prices for consumers. Moreover, Biden has offered a comprehensive healthcare plan that will reduce medical costs for millions of Americans while guaranteeing expanded healthcare coverage.“

(...)

“A successful plan to ensure a future made in America means the United States must have a strategy to win not just the jobs of today – but the jobs and industries of tomorrow.

That requires fighting back against unfair trade”

(...)

“Donald Trump’s main manufacturing and innovation strategy is trickle-down economics that works for corporate executives and Wall Street investors, but not working families.

He gave huge tax cuts to the largest multinationals with no requirement that they invest in the United States or favor U.S. jobs over offshoring. “

(...)

“The days of taxpayer benefits going to companies that seek to outsource jobs or avoid paying their fair share of taxes are over.“

(...)

“Apply a carbon adjustment fee against countries that are failing to meet their climate and environmental obligations to make sure that they are forced to internalize the environmental costs they’re now imposing on the rest of the world. This adjustment stops polluting countries from undermining our workers and manufacturers, ensuring we can lead, compete, and win as we harness the opportunity of a clean energy economy achieving net zero emissions by 2050.“
Citater Joe Biden.

Kamala Harris skal assister Joe Biden med at realisere de citerede løfte og mange flere for den amerikanske befolkning, hvis Joe Biden vinder valget og bliver præsident.

Med hensyn til frihandel var Kamala Harris modstander af at Obama’s underskrev Asia-Pacific handelsaftalen, da Kamala Harris ikke mente aftalen beskyttede arbejdstagere og miljøet tilstrækkeligt.

Jeg vil for en orden skyld tilføje, at jeg ikke personlig er medlem af et politisk parti eller f.eks. tilhænger af kommunisme eller nogen religiøs politisk ovebevisning, jeg er ikke politisk arrangeret og ikke betalt for at skrive her eller noget andet sted, jeg er ikke tilhænger af vores klimakatestrofe skabende nuværende kapitalisme, jeg har snart tredive år som selvstændig bag mig, så jeg er selv bruger af det nuværende elendige kapitalistiske system.

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

’Enrich Not Exploit’

PS.
Et dansk eksempel på:

“Apply a carbon adjustment fee against countries that are failing to meet their climate and environmental obligations to make sure that they are forced to internalize the environmental costs they’re now imposing on the rest of the world. This adjustment stops polluting countries from undermining our workers and manufacturers, ensuring we can lead, compete, and win as we harness the opportunity of a clean energy economy achieving net zero emissions by 2050.”
Citat Joe Biden

Plantage kapitalisme og de menneskeskabte klimakatestrofe der driver vilde dyr til et tættere liv med mennesker med zoonose overførte sygdomme til følge, bør addresseres samlet set som et problem.

USA, Danmark og resten af verden står med den samme udfordring.

Skiftende danske regeringer har på skift støttet danske industrivirksomheder til at flytte produktionen af vare til lande uden for EU, lande med mindre miljøbeskyttelse, lavere lønomkostninger og ringere krav til sikkerhed i produktionen mm.

CO2 produktionsudledning er derfor politisk støttet flyttet til dansk ejet slavearbejde produktion i udlandet.

Det problem står USA med, som alle andre lande i verden, det er håndteringen af dette problem der et omdrejningspunktet for global stabilitet og økonomisk fremgang på den lange bane, men med racisme og undertrykkelse af de fattige, som afledning fra det faktum, så de kortsigtede økonomiske gevinster fortsat kan høstes af den undertrykkende superrige klasse og aflede opmærksomheden fra at tale om den politiske medvirken til undertrykkelsen i USA, Danmark som i resten af verden.

Kamala Harris er forberedt på at skulle adressere racisme, det bliver meget spændende at følge.

Philip B. Johnsen

Et eksempel mere:

Lad os mindes Firmino Prexede Guajajara og Raimundo Guajajara ledere for den oprindelige befolkning i Amazonas der lørdag d. 7 december 2019 blevet myrdet i kølvandet på Brasiliens præsident Jair Bolsonar og EU-Mercosur-aftalen i kamp for eskaleret afbrænding af Amazonas, der sikre forøget soya eksport til bl.a. Danmark.

Regnskoven Amazonas bliver fælles og sojabønner dyrket, hvor der tidligere var regnskov.

Soyabønner og til tider selve regnskovens træer sendes efter fældning og dyrkning transporteres efterfølgende med olie afbrændende supertankskibe over Atlanterhavet til bl.a. Danmark for afbrænding af skoven, soyabønner sælges efter dyrkning i den tidligere regnskov til bl.a. til Danmark, der fodre grise op med sojabønner, hvorefter Danmark kan exportere bl.a. bacon.

Soyabønne produktionen alene til Danmark kræver fældning af 7.000 km2 Amazonas regnskoven omtrent årligt, da Jorden under regnskoven er næringsfattig og det er billigt at få fattige sultende mennesker til at fjerne ny regnskov.

Plantage kapitalisme, regnskovsfældning og den menneskeskabte klimakatestrofe der driver vilde dyr til et tættere liv med mennesker med zoonose overførte sygdomme til følge, bør addresseres som et og samme problem.

@Simon Welling Olsen
sørgeligt, men sandt

Den udskamning der forgå imod Trump, og hans vælger, så ville det være mærkeligt hvis folk ikke holdte hoved nede, og ikke ville vedstå, hvem de stemme på.

Americans Say They Have Political Views They’re Afraid to Share
https://www.cato.org/publications/survey-reports/poll-62-americans-say-t...

Men ellers #WalkAway Campaign
https://www.youtube.com/results?search_query=walkaway
Der er nogle sørgelige beretninger i mellem, og som siger noget om den had og udskamning der forgå. fra dem der påstå de gå ind for "progressive diversity and inclusion"

En vicepræsidentkandidat betyder ikke så forfærdeligt meget. Han /hun kan hjælpe lidt med forbindelsen til særlige vælgergrupper, men tegner ikke den overordnede linie. Og efter valget er det præsidenten alene der bestemmer. Medieengagementet i vicepræsidentkandidaten afhænger kun af, hvor meget man vælger at fokusere på vedkommende. Og her er facaden vigtigere end indholdet.

Kamela Harris er interessant fordi hun er kvinde og sort, mens hendes politiske baggrund betyder mindre. Prøv at søg på Tim Kaine på Information.dk! Man finder ikke ret meget. Hillary Clintons vicepræsidentkandidat var en hvid mand og var derfor ikke særlig interessant, men kun en formelt nødvendig tilføjelse til hende, der skulle være USAs første kvindelige præsident. Mike Pence var en lille smule interessant, men alene fordi man havde en fantasi om, at Trump hurtigt ville blive fjernet, så Pence ville får magten. Siden det håb forsvandt hører vi stort set intet om ham. Tilsvarende fremmanes der nu en noget makaber fantasi om, at Biden, på grund af sin alder, måske falder død om, så Harris kan komme til fadet.

@Jeppe Bundgaard
Det har vist altid været en del af Bidens personlighed, ind i mellem at give et lidt forstyrret indtryk. Det ville være dybt uansvarligt af ham, at stille op til valget, og ikke mindst af demokraterne at nominere ham, hvis man ikke har en klar forventning om, at hans helbred vil kunne holde til de kommende år. Man ved givet vis en del om hans tilstand, og hvilken situation man har med at gøre. Men hvis man skulle forestille sig, at rygterne om hans helbred var korrekte, og det decideret skulle være planen, at hjælpe Harris med en genvej til præsidentposten, ville det jo næsten være et statskup. Og utvivlsomt mobilisere republikanerne til en meget kraftig reaktion.

@Peter Jensen
Alt for magten, desværre

Der er så mange klip af dette : joe biden demenz
https://www.youtube.com/results?search_query=joe+biden+demenz

Eller bare dette!!
Creepy Joe Biden Hair Sniffing Compilation
https://www.youtube.com/watch?v=_H5NJZMDumY

For Hvorfor så køre en mand i stilling, som man ved der ikke kan klare jobbet?

jeg ser 2 grunde
"at hjælpe Harris med en genvej til præsidentposten"
Eller der er nogle, der kan stå i skyggen og styre..

Sjældent har man set så hvid en sort :)

Rolf Andersen

Inden I kommer alt for godt i gang med kritisere Kamala Harris, skulle læse Wikipedias beskrevelse af hende:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kamala_Harris

... javist, hun er absolut en bestemt dame, men hun har kæmpet mange kampe for menneskerettigheder og kriminelles resocialisering. Hun har kæmpet mod dødstraf, og forholdsvis milde straffe til hash-brugere og -sælgere. Hun har kæmpet fattige boligejeres sag i kamp mod skuppelløse pengeudlånere ... osv. osv.

I kan selv læse det hele på Wiki :)

Rolf Andersen

Og tænk også lige på, at Donald Trumps strategi lige nu er "Law and Order" og her kan Kamala Harris stille op, så law and order-vælgerne kan føle sig nogenlunde trygge.

Al sympati for Bernie Sanders, men jeg tror, Joe Binden har formået at inkludere nogle af hans synspunkter - som nok mange amerikanske vælgere ville anse for ALT for yderligående. Tænk på, hvor forskelligartede det amerikanske folk er. Derfor tror jeg på kombinationen Biden/Harris mod Trump er et fint hold.

Husk USA er IKKE Nordeuropa - de tænker altså anderledes derovre ;)

Jeppe Bundgaard

Den nye CNN meningsmåling ser ikke godt for Biden/Kamala.
"This is one CNN poll even President Trump can get behind.

The Aug. 12-15 national poll of registered voters showed Trump down just four points, with 46 percent against Biden’s 50 percent support and a 3.7 percent margin of error that put them in a virtual dead heat.

It captured a snapshot of the race during the first four days after Sen. Kamala Harris (D-Calif.) was named Biden’s running mate".

"Across 15 battleground states, the survey finds Biden has the backing of 49% of registered voters, while Trump lands at 48%".