Nyhed
Læsetid: 4 min.

I retten: »Jeg husker kun ting, som gør indtryk på mit liv. Det gjorde det her tydeligvis ikke«

Hver uge dækker Information en retssag, som den udspiller sig fra tilskuerrækkerne. I retssal 102 i Frederiksberg Byret var en mand i sidste uge tiltalt for blandt andet at have stjålet en culottesteg og for at have filmet et samleje uden tilladelse
Hver uge dækker Information en retssag, som den udspiller sig fra tilskuerrækkerne. I retssal 102 i Frederiksberg Byret var en mand i sidste uge tiltalt for blandt andet at have stjålet en culottesteg og for at have filmet et samleje uden tilladelse

Mia Mottelson

Moderne Tider
22. august 2020

»Det er omsonst at blive ved med at spørge. Jeg kan jo ikke huske det,« siger den tiltalte, J, nu tydeligt irriteret.

Anklageren har spurgt ham, om han kan kende et koben på et billede. J er også blevet spurgt, om han kan huske de knuste ruder og de ødelagte håndtag.

Men svaret er det samme hver gang.

»Det husker jeg ikke.«

»Jeg husker intet.«

»Jeg er ked af, at jeg ikke kan svare på dine spørgsmål.«

»Men vi skal igennem det,« indvender dommeren.

En culottesteg

J sidder i vidnestolen iført en blåternet skjorte med ærmerne rullet op til albuerne, en blækstreg fra en tatovering på overarmen kommer til syne. Skjorten er stoppet i bukserne og poser lidt, håret er morgenrodet. Et enkelt smil afslører, at han mangler de fleste af sine fortænder.

Mia Mottelson
Manden er 36, bor ved sin mor på grund af hukommelsestab og er tiltalt for 14 forhold. Anklageren læser op. J er tiltalt for at have stjålet et dusin Hugo Boss-trøjer, flere flasker vin, tequila og en culottesteg i Irma, for flere forsøg på indbrud, hæleri og for at have filmet en kvinde, han havde mødt på en datingside, under et samleje, for at have taget et blufærdighedskrænkende billede af en anden kvinde og derefter have delt både film og foto af begge kvinder.

Mens anklageskriftet bliver læst op, sidder J musestille og hviler sit hoved i sin hånd på vidneskranken. Anklageren begynder på at spørge ind til de forskellige tiltaler. Har du taget rødvinen? Nej. Har du været i kælderen? Nej. Kan du kende kobenet? Nej.

»Jeg husker kun ting, der gør indtryk på mit liv. Det gjorde det her tydeligvis ikke,« siger J.

En hakkende overvågningsvideo bliver afspillet.

»Vær opmærksom på manden med rygsækken,« siger anklageren.

Overvågningsvideoen viser en mand, der trasker rundt om en køledisk. For enden af køledisken stopper han op, skubber glaslåget til side og bukker sig. Han tager et vakuumpakket stykke kød op. Anklageren præciserer, at der er tale om en culottesteg.

På næste overvågningsvideo haster manden ud i indgangspartiet i Irma, men bliver stoppet af en kasseassistent og en mand i en sort læderjakke. Pludselig skubber manden i læderjakken og manden med rygsækken til hinanden. I det næste øjeblik flyver culottestegen ud af rygsækken og lander på gulvet.

»Det ligner mig,« siger J.

Arme over kors

Han rømmer sig og sætter så arme og ben over kors, da anklageren spørger ind til de blufærdighedskrænkelser, som han er tiltalt for.

Anklageren viser J et billede, men den tiltalte kigger ned. Det er et stillbillede fra en video af et samleje, som J har optaget den 20. april 2019. Kvinden havde han mødt på en datingside, og det var også her, at tiltalte ifølge anklageren delte billedet.

Kan den tiltalte huske det, spørger anklageren. J synker sammen over vidneskranken og kigger ned på sine jordslåede sko. Han kan huske, at han glemte sit kamera hjemme hos kvinden på videoen. Men hvorfor havde han det med, vil anklageren vide.

»Jeg nyder at tage billeder.«

Den tiltalte kigger ned i gulvet.

»Jeg vil ikke se billederne,« siger han.

»Og jeg vil gerne erkende det. Jeg angrer enormt meget. Jeg har ondt af hende.«

Hullet hukommelse
Mia Mottelson

Forsvareren fortæller, at hukommelsestabet kommer som følge af et hårdt liv både på gaden og med et misbrug af alkohol og hash. J er ellers vokset op i gode rammer, men han er også »introvert, dagdrømmende og meget tænksom«, fortæller han selv, da forsvareren spørger ind til hans personlige omstændigheder.

J lader salen vide, at han er diagnosticeret med generaliseret angst. Forsvareren spørger, hvad det betyder. Det betyder, at J er ikke bange for noget specifikt, men for det meste.

»Jeg kan blive bange for at handle i Irma og for at spise morgenmad. Og derfor alkoholmisbruget, det dæmper angsten.«

Den tiltalte er i behandling for sit alkoholmisbrug og hashmisbrug.

»Vil det gå af fløjten, hvis du skal ind og ruske,« spørger forsvareren.

»Ja.«

Det mener også Jesper, som er »støttekontaktperson« for J. Han sidder i vidneskranken med solbrændt hud og en stjernetatovering på albuen. Ifølge Jesper er J kommet langt med sin behandling, og fængsel vil være et »tilbageskridt« for den tiltalte, da en behand

Mia Mottelson
ling i fængslet nok kun vil indebære medicinering, mener Jesper.

Forsvareren spørger ind til, om det nu også kan passe, at J ikke kan huske noget.

»Ja,« siger Jesper.

»Hvis vi har en aftale, kan han ikke huske den i morgen. Man bliver nødt til at ringe til ham for at minde ham om det.«

Foldede hænder

Anklageren procederer for, at J skal kendes skyldig i både tyveri, forsøg på indbrud og blufærdighedskrænkelser, og at det skal give en ubetinget fængselsstraf.

Forsvareren mener dog, at dommen kun skal være betinget på grund af den tiltaltes hukommelse »eller mangel på samme« og grundet hans behandling for narkotika.

J rejser sig med hænderne foldet, da dommerne går ud for at votere.

Hvordan ser det ud, hvisker J til sin forsvarer lige efter.

»Det spændende er ikke, hvilken dom du får. Om det er to, tre eller fire måneder. Nej, det spændende er, om den er betinget eller ubetinget.«

46 minutter efter rejser retssalen sig igen.

J bliver kendt skyldig i forsøg på indbrud i Valby, blufærdighedskrænkelser og tyveriet af vine og culottestegen. Han får fire måneders betinget fængsel. Dommeren begrunder beslutningen med, at en ubetinget dom ville ødelægge J’s misbrugsbehandling.

J nikker pænt til dommeren og lister over til sin mor på tilskuerpladserne.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her