Baggrund
Læsetid: 9 min.

Sagen om farcefodboldspilleren Verhagen udstiller et af moderne fodbolds store problemer

Bedrageri, dokumentfalsk, kærestevold og røveri. Den falske fodboldspiller Bernio Verhagen blev tirsdag dømt ved Viborg Byret for at have bedraget fodboldklubben Viborg FF. Den spegede sag viser, at moderne fodbold til tider handler mere om fodboldagenter og forretning end om fodbolden selv
Moderne Tider
22. august 2020
Den 26. november 2019 blev Verhagen fanget på kamera, da han traskede ind i TipsPit-kiosken på Banegårdspladsen i Viborg med sin kæreste. Overvågningsbillederne viser, at de kom i karambolage med hinanden ved magasinhylderne i kiosken. Verhagen tog kvælertag på kæresten, kastede hende på gulvet og frarøvede hende pas og penge, inden han løb ud af kiosken.

Den 26. november 2019 blev Verhagen fanget på kamera, da han traskede ind i TipsPit-kiosken på Banegårdspladsen i Viborg med sin kæreste. Overvågningsbillederne viser, at de kom i karambolage med hinanden ved magasinhylderne i kiosken. Verhagen tog kvælertag på kæresten, kastede hende på gulvet og frarøvede hende pas og penge, inden han løb ud af kiosken.

Politifoto/Ritzau Scanpix

Da fodboldklubben Viborg FF tegnede kontrakt med en ny »lynhurtig« og »aggressiv« spiller, var det, fordi der var »opstået en pludselig mulighed« for at få en spiller mere i truppen, en spiller, der havde et eksotisk cv med fortid i chilensk og sydafrikansk fodbold.

Et friskt pust i kampen om oprykning skulle han være, Bernio Enzo Verhagen.

I 2019 blev han præsenteret med Viborgs kløvergrønne trøje og et gameface – enhver fodboldspillers foretrukne, udtryksløse mine – som fodboldfans er vant til at se i spillertunnelen før de store kampe.

Men det skulle vise sig, at hverken den professionelle mine eller den eksotiske fortid matchede Verhagens fodboldkundskaber. Det kunne en måbende trænerstab i Viborg konstatere med det samme, da han fik bolden for fødderne, og efter første træning blev han flået ud af truppen.

Snart skulle Viborg FF efter eget udsagn få mistanke om, at man var blevet svindlet, og at Verhagen i virkeligheden ikke var den fodboldspiller, han udgav sig for at være.

Og i tirsdags var sagen blevet et anliggende for Viborg Byret.

Anklageskriftet afslører, at Verhagen stod tiltalt for bedrageri og dokumentfalsk mod Viborg FF og forsøg på samme mod Lyngby Boldklub. Han havde angiveligt sendt mails og falske kontrakter, hvori han påstod at være en velrenommeret, kinesisk agent, Mo Sinouh, med forbindelser til den kinesiske fodboldklub Hebei Elite Football Club.

Sagen viser ikke blot, at Verhagen i virkeligheden var en farcefodboldspiller, en falsk fodboldspiller. Den udstiller også, at moderne fodbold til tider handler mere om fodboldforretning og spillets bagmænd, fodboldagenterne, end om selve fodbolden.

Information var til stede i retten, da der faldt dom tirsdag, og genopruller her historien om Bernio Enzo Verhagen.

Manipuleret politifoto/Ritzau Scanpix

Anonym agent

I Viborg Byret spøger en journalist med, at Verhagens følgesvende, betjentene, nok »møder op i løbesko«. Han er før løbet fra politiet, og i dag må det ikke ske igen. Han er hovedperson i danmarkshistoriens første retssag mod en farcefodboldspiller.

De to politimænd, der mandsopdækker Verhagen, ligner gladiatorer ved siden af den tiltalte, der har statur som en klejn kantspiller.

De bærer ikke kondisko, men har givet Verhagen håndjern på. Han er også iført en rød T-shirt og matchende Nike-sko, hvide med rødt swoosh.

Han er tatoveret fra hånden og op til halsen, og en rose kommer til syne på overarmen. Moustache og hageskæg er en my længere, end da han fik taget et mugshot af politiet sidst i 2019.

Anklageren vil have Verhagen til at fortælle om forløbet. Men det eneste, hollænderen mumler til tolken, er »geen commentaar« – ingen kommentarer.

I 2019 blev Viborg FF’s sportsdirektør kontaktet af fodboldagenten Mo Sinouh fra et velrenommeret multinationalt agentfirma, Stellar Group. Det troede fodboldklubben i hvert fald. Mo Sinouh var i daglig dialog med sportsdirektøren via sms, opkald og mail. Agenten fortalte, at Verhagen allerede et par måneder efter skiftet til Viborg ville kunne blive solgt videre til en klub i den tredjebedste række i Kina, Hebei Elite Football Club.

At sælge Verhagen til Kina ville ikke blot være som at fælde et pengetræ, som kunne indbringe i omegnen af tre millioner danske kroner for at skrive kontrakt med Verhagen, penge, som den danske fodboldklub angiveligt skulle se som en »investering« fra agentfirmaet som tak for at hente Verhagen til klubben. Viborg kunne efterfølgende tjene otte millioner danske kroner, ikke hvis, men når klubben solgte fupfodboldspilleren videre til den kinesiske klub.

Det blev også set som en mulighed for at få kommercielle samarbejdspartnere og udvide netværket til det kinesiske marked, hvor fodbolden de senere år er blevet en lukrativ forretning.

»Denne positive mulighed og det store perspektiv i et professionelt samarbejde med et af de mest anerkendte agentfirmaer var hele indgangen til denne sag,« skriver Viborg i deres retrospektive redegørelse for sagen.

Mens mistanken om, at fodboldklubben havde tegnet kontrakt med en fupmager, voksede i trænerstaben, hobede problemerne uden for grønsværen sig også op for Verhagen. Ifølge agent Mo Sinouh havde der ellers »på intet tidspunkt« været privatlivsproblemer i karrieren.

Flygtige Verhagen

Med sig til Viborg havde Verhagen sin daværende, chilenske kæreste, som han havde mødt i fodboldklubben Audax Italiano, før han tog til dansk fodbold.

I juni måned var Verhagen også i Viborg Byret, og anklageskriftet fra den sag viser, at han mellem den 22. oktober 2019 og den 15. november 2019 slog hende, skubbede hende ned ad en trappe og truede hende.

Den 26. november 2019 blev Verhagen fanget på et overvågningsbillede, da han traskede ind i TipsPit-kiosken på Banegårdspladsen i Viborg med sin kæreste.

Han var iklædt en sort dynejakke, og overvågningsbillederne viser, at de kom i karambolage med hinanden ved magasinhylderne i kiosken. Verhagen tog kvælertag på kæresten, kastede hende på gulvet og frarøvede hende pas og penge, inden han løb ud af kiosken.

Verhagen blev efterfølgende varetægtsfængslet i Holstebro, men da denne skulle forlænges den 16. december, viste Verhagen måske, hvad Viborg mente med en »lynhurtig« spiller. Da han fik fjernet håndjernene i Holstebro, satte han i sprint. Han spænede ned ad gågaden i Holstebro og væk fra politiet.

Tidligt den efterfølgende morgen blev Verhagen anholdt i en kælder nær banegården i Holstebro.

Den 24. juni i år blev han idømt et år og tre måneder i fængsel, en udvisning fra Danmark og et indrejseforbud på 12 år for vold og røveri mod kæresten.

Den største farcefodboldspiller: Carlos Kaiser

Fodboldhistorien byder på en lang række spillere foruden Verhagen, der har snydt sig ind i alverdens fodboldklubber. Den flamboyante brasilianer Carlos Kaiser er dog i sin egen liga.

Brasilianeren havde i 1980’erne og 90’erne en lang karriere med ophold i et væld af klubber i hjemlandet, for eksempel Vasco da Gama, i argentinske Independiente og angiveligt i franske Ajaccio.

Men Kaiser hverken kunne eller ville spille fodbold. Han foretrak at gå rundt i sin fodboldtrøje blandt smukke kvinder på Rio de Janeiros strande og natklubber.

»Jeg ville ikke spille. Grunden til, at jeg var fodboldspiller, var, at det gjorde det nemmere at score damer,« siger Kaiser i bogen Fodboldsvindleren fra 2018

Med Kaiser var sagen den, at brasilianeren var en løgner, der snød både holdkammerater og journalister til tro på sine anekdoter.

»Det var en anden tid dengang. Vi havde ikke Google og YouTube. Det var nemmere at snyde – ikke bare journalister, men også fans og klubledere,« siger den erfarne, brasilianske fodboldjournalist Martha Esteves i Fodboldsvindleren.

Kinesiske tegn

Verhagen har været fængslet siden dommen i juni, og indtil nu har Verhagen svaret undvigende på anklagerens spørgsmål i retssal B, som en fodboldspiller, der efter en kamp bliver bedt om en kommentar til sin præstation.

»Geen commentaar.«

Overfaldet i tipskiosken skete samme dag, som Viborg rev kontrakten med Verhagen over. Nu meldte klubben ud i en redegørelse for sagen, at den var »offer for alvorlig kriminalitet, der omhandler både svindel, dokumentfalsk og identitetstyveri, og sagen har tilsyneladende også spor til både Sydafrika og Chile, hvor Bernio Verhagens tidligere klubber på samme måde er blevet snydt«.

Det skete efter, at B.T. og fodboldmediet bold.dk afslørede, at Verhagen ikke har spillet i hverken Audax Italiano eller Cape Town City FC, som han har oplyst til Viborg. Nok havde klubberne hyret Verhagen, men begge klubber fandt hurtigt ud af, at han ikke kunne spille fodbold, og derfor blev han sendt videre. Fodboldagenten Mo Sinouhs identitet var også blevet stjålet, kunne B.T. afsløre.

Det, som Verhagen gerne vil fortælle i retten, er, at han blot ville til Danmark for at spille fodbold. Han læner sig ind mod tolken og hvisker, at hans »rigtige« agent ikke ville tage kontakt til de danske fodboldklubber. Derfor tog Verhagen sagen i egen hånd og oprettede en falsk mail på både den kinesiske agent og den kinesiske klub for at skrive til Lyngby og Viborg.

I mailen påstod Verhagen at være den anerkendte agent Mo Sinouh, som kunne sælge fodboldsvindleren videre til Hebei Elite Football Club.

Anklageren viser korrespondancen i retssalen. I en mail introducerer en repræsentant fra agentfirmaet Stellar Group sig og skriver, at fodboldagenterne »holder styr på« fodboldspillernes karrierer, og at de »vil udvide« netværket.

Lyngby Boldklub bed ikke på, men det gjorde Viborg.

Fodboldagenten Mo Sinouh (altså Verhagen) kontaktede efterfølgende Viborg og tilbød i omegnen af tre millioner for at skrive kontrakt med Verhagen og de efterfølgende otte millioner, når de solgte fodboldspilleren til Hebei Elite Football Club. Som dokumentation sendte Mo Sinouh en kontrakt, angiveligt mellem Verhagen og den kinesiske klub. Kontrakten var professionelt udformet og havde både kinesiske tegn og passager med lovgivningstekst.

Det var ifølge Verhagen »en andens idé«.

Anklageren påpeger, at mailen med kontrakten er sendt fra en falsk mail, som hedder contact@hebeielite.ch. Endelsen på denne er schweizisk, og kinesiske mails slutter på »cn«. Der er også fusk med mailen fra Stellar Group, mener anklageren. Der har sneget sig et ekstra L ind i navnet, altså »Stelllar«. Politiet kan desuden bevise, at der er adskillige log-ins på mailadresserne fra Verhagens egen telefon.

Manipuleret politifoto/Ritzau Scanpix

Finansiel fodbold

At Viborg ikke hentede en »lynhurtig« og »aggressiv« spiller for at begejstre lokale fans, var fodboldklubben vel vidende om fra start. Verhagen var blot en spiller, der kunne hjælpe med at forbedre netværket til visse agenter og det pengetunge fodboldmarked i Kina.

Faktisk skulle han måske ikke engang betræde stadiongræsset i den daværende sæson. Kontrakten med ham blev »alene indgået for at forstærke relationen, og spilleren blev derfor hentet ubeset«, skriver Viborg i deres redegørelse.

At hente en spiller ubeset er en utraditionel, men stadig mere almindelig måde at købe spillere på. Med moderne fodbold har verden åbnet sig for talentspejdere og kluboverhoveder. Platforme som Wyscout har givet fodboldklubber mulighed for at spejde efter ubeskrevne blade på alt fra lerbaner i Uganda til kunstgræsbaner i amerikansk collegefodbold.

Viborg har efterfølgende erkendt, at det var en fejl fra klubbens side.

Den spegede sag om Verhagen udstiller ikke desto mindre på spektakulær vis, at fodboldklubberne selv kan blive fanget i spindelvævet af agentnetværk og handelsalliancer.

Det er efterhånden en udbredt forretningsmodel at hente unge kinesiske fodboldspillere til Europa og give dem få kampe, om de har niveauet eller ej. At få europæiske kampe i støvlerne får spillernes værdi til at stige på det kinesiske fodboldmarked, og alene det gør det lukrativt for europæiske klubber at sælge spilleren tilbage til en kinesisk klub.

Det viser blandt andet Football Leaks og mønsteret i den traditionsrige danske klub, Vejle BK, hvor store navne såsom Allan Simonsen og Thomas Gravesen har trådt deres fodboldstøvler til.

Ifølge Politikens oplysninger har Vejle BK de senere år hentet otte spillere, der alle er tilknyttet en bestemt kinesisk agent, med det formål at sælge dem hurtigt videre igen og pleje forholdet til bestemte fodboldagenter.

Forjættet fodboldverden

Men fodboldagenterne er også blevet et uigennemsigtigt spindelvæv, der ikke blot sidder i et lille hjørne af transfervinduet, men som har bredt sig over hele kloden. Fodboldagenter er blevet magtfulde bagmænd, der ifølge en rapport fra Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) tjente over fire milliarder kroner på agenthonorarer i 2019, hvilket er en stigning på omkring 20 procent i forhold til hele 2018. Enhver europæisk fodboldklub med respekt for sig selv plejer derfor forholdet til agenterne, da de ikke blot er med ved forhandlingsbordet, men også er blevet forretningspartnere, der åbner døre til forjættede fodboldverdener som Kina.

Det udstiller sagen om Verhagen. Og i Viborg Byret har anklageren tilsyneladende aldrig set en lignende sag før.

»Forholdenes karakter gør sagen lidt speciel,« siger anklageren på juridisk.

Bernio Enzo Verhagen erklærer sig skyldig og bliver tirsdag den 18. august dømt for forsøg på bedrageri af Lyngby Boldklub, og bedrageri af og dokumentfalsk mod Viborg. Både anklager og dommer vurderer, at den straf på ét år og tre måneder i spjældet, som Verhagen i forvejen har fået, er nok, og derfor kan han nøjes med at betale Viborgs formuetab på mere end 15.000 kroner.

Verhagen er ikke desto mindre den første dømte farcefodboldspiller i danmarkshistorien.

Information har forsøgt at få en kommentar fra Viborg FF’s sportschef, Jesper Fredberg, men fodboldklubben har ikke yderligere kommentarer til sagen.

Manipuleret politifoto/Ritzau Scanpix

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det kan næppe overraske, at 'fodbold' osse handler om meget andet end ... fodbold.

Maj-Britt Kent Hansen

Hold da op!

Det er da rigtigt set, at moderne fodbold - i høj grad - handler om menneskehandel for eksorbitante summer, hvor mellemmændene tjener uhyrlige summer for meget lidt reelt arbejde.