Læsetid: 7 min.

Tidens største popstjerne Taylor Swift slår rekorder - men uden pop

Taylor Swifts overraskelsesalbum ’Folklore’ har allerede slået stribevis af rekorder for salg og downloads. Udgivelsen er måske et tegn på, at Swift forsøger at klatre ned fra poptronen. For hvem gider egentlig være megapopstjerne i dag?
Fra musikvideo »Cardigan«, på albummet Folklore.

Fra musikvideo »Cardigan«, på albummet Folklore.

Nipi/Umpg Publishing/Ritzau Scanpix

8. august 2020

Både titlen på Folklore og det indtil videre største hit fra samme, »Cardigan«, siger en del om, hvilket univers vi befinder os i på Taylor Swift nye album: I den officielle musikvideo er der bare tæer, levende lys og et flygel, der smelter sammen med naturen. Det er blødt, autentisk singer-song writing – og musikalsk og æstetisk meget langt væk fra Swifts seneste tre udgivelser og tilhørende musikvideoer med et kulørt og kunstigt popudtryk.

Ikke desto mindre solgte det – hendes ottende udgivelse – i løbet af de første syv dage på markedet 846.00 album – og overhalede dermed den koreanske popgruppe BTS, hvis album er solgt 574.000 gange siden udgivelsen i februar. En bemærkelsesværdig overhaling i en tid, hvor den globale interesse for den sydkoreanske musikgenre er eksploderet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Balling

@Line Vaaben

Uden pop?!? :)

Hvis du tager videoen til Cardigan og klasker den op på en væg, så er den så klistret ind i pop klichéer, at den bliver hængende. Måske har vi bare forskellige definitioner af ordet pop, hvilket ikke ville være så underligt, i og med at pop er et af de begreber vi alle bruger i flæng, uden at ane hvad ordet reelt betyder.

Er pop iøvrigt et negativt ladet ord? Ikke hvis du lader Youtube stemme om det. Vurderer man kulturliv kvantitativt eller kvalitativt? Og i det sidste tilfælde hvordan og efter hvilke regler?

Helt personligt giver Swift mig massiv kvalme, men samtidig er jeg vild med f.eks. Lana Del Rey's "Blue Jeans", og med ~300 millioner views på Youtube må man sige at nummeret er pop, i hvert fald i betydningen populær. Det er for mig ligegyldigt, da jeg er 100% ligeglad med hvordan andre mennesker kategoriserer "kunst" jeg godt kan lide.

Ole Schwander

Jeg har et par gange forsøgt at lytte til hendes musik uden at kunne gennemføre lytningen af et eneste album - inklusive Folklore. Jeg fatter ikke, hun får de strålende anmeldelser. Det rene bras efter min mening - men hundredetusinder fans og så godt som samtlige anmeldere kan vel ikke tage fejl ...

Man kan mene hvad man har lyst til angående Swifts musik, men hun er den mest succesfulde musiker i nyere tid i USA. I kraft af den position har hun en meget stor indflydelse på yngre mennesker.
En position som hun indtil nu har brugt til at forsøge at øge den politiske bevidsthed hos sine fans.
Desuden spiller hun guitar. Det betyder at utallige unge piger har anskaffet sig en guitar og lærer at spille på den og skrive egne sange. Det er da en velkommen afveksling fra Hip Hop, RnB, trap osv. som alt for længe har influeret yngre musikere. Tænk på The Beatles, uden sammenligning i øvrigt, The Beatles inspirerede en hel generation til at spille guitar, hvilket resulterede i 70'ernes supergrupper som Pink Floyd, The Eagles og mange mange andre. Så som en person der sætter pris på mangfoldighed i musik er Swift ikke det værste der findes trods alt.