Kommentar
Læsetid: 3 min.

Ugens tilbagetrækning må være Søren Ryge, og det er næsten ikke til at holde ud

Hver uge hænger Informations sommerredaktion medaljer om en lille håndfuld af ugens begivenheder
Efter 28 år skal vi nu sige farvel til Søren Ryges havetips, hans legendariske hår og verdensklasse storytelling.

Efter 28 år skal vi nu sige farvel til Søren Ryges havetips, hans legendariske hår og verdensklasse storytelling.

Claus Bonnerup

Moderne Tider
8. august 2020

Ugens gave

Line Vaaben

Region Hovedstaden har 80 respiratorer i overskud, som er på vej til lande, der har brug for dem. Og denne gang er det ikke en hadegave, som de 20 gamle respiratorer, som den danske regering forsøgte at sende til Italien i april, og som Italien sagde pænt »nej tak« til, fordi de var ubrugelige. Og som siden udløste en næse til udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Denne gang skulle der være tale om præcis den type respiratorer, som virker til COVID-19 patienter. Og ifølge Region Hovedstanden kan vi godt undvære dem – selv hvis der skulle komme en såkaldt anden bølge i Danmark. De skrottede respiratorer er i øvrigt blevet doneret til Medicinsk Museion, hvor de kommer til at indgå i museets udstilling.

Ugens tilbagetrækning

Lærke Cramon

Søren Ryge stopper med at sende live fra sin have på Djursland efter 28 år. Det er næsten ikke til at holde ud. En ting er, at vi fans nu skal undvære Søren Ryges havetips, hans legendariske hår og verdensklasse storytelling – men hans exit er guddødeme også et farvel til det langsomme tv, der snegler sig afsted uden blik for dramaturgi, konflikt og forløsning.

I flere hundrede liveprogrammer har det været ren terapi at følge med i lusenes liv i rosenbedet og gulerøddernes mærkværdige vækst, men også da Søren Ryge kvalte en due med sine bare næver, og da han fortalte denne vidunderlige perle af en historie, som vi her vil gengive til minde om, at en epoke i dansk tv nu er slut:

»Højt oppe på naboens skorsten sad en gråspurv og pippede. Jeg havde slangebøssen med, og pr. rygmarv skød jeg efter den. Og jeg ramte den! Den trillede ned ad stråtaget og landede for mine fødder og var død. Og hvis I nu tror, at jeg brød sammen, så nej. Jeg blev så glad som nok aldrig nogensinde hverken før eller siden i hele min drengetid. Jeg var lykkelig. Jeg fór hjem og viste den døde gråspurv frem. Jeg fór rundt i hele byen og på skolen og viste den frem, indtil den begyndte at lugte. Så skar jeg benene af den og gemte dem i min pung i årevis. Det var mit livs første og eneste trofæ.«

Ugens opstiller

Hele to politiske partier er i denne uge lykkedes med at samle underskrifter nok sammen til at kunne stille op ved næste folketingsvalg. Det er ene er en gammel kending, Kristendemokraterne, det andet er et spritnyt bekendtskab, Veganerpartiet.

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Førstnævnte har en lang og stolt tradition for at snuppe en masse borgerlige stemmer, men akkurat ikke nok til at blive valgt ind. Sidstnævnte kan meget vel gå hen og udfylde en lignende funktion – bare på venstrefløjen. Stort tillykke til dem begge.

Ugens symbolsag

Vi lever i en tid, hvor selv en lakridspibe kan være kontroversiel. Google valgte i denne uge at fjerne DR’s Ramasjang-app fra Google Play, fordi den »indeholder skildringer af tobak, piber og farlige aktiviteter, der ikke er passende for børn, som er under 13«, som Google – ifølge Politiken – skrev til DR. Konkret var det blandt andet værten Kristian Gintberg, som spiser lakridspiber med børnene i programmet Ramasjangmysteriet, der blev henvist til.

Danmarks Radio

Kulturminister Joy Mogensen, som er blevet beskyldt for at være for passiv i de aktuelle kulturdebatter, var lynhurtigt på lakridspibesagen og konkluderede i tråd med samtlige andre danske debattører, at Google har misforstået den særligt danske mentalitet. »Lakridspiber får nok ikke nogen til at ryge pibe,« og »der er absolut intet, Google kan lære DR om at tale med børn,« skrev den pludseligt opvågnede minister. Allerede dagen efter valgte Google at lægge Ramasjang-appen ud igen. Man indrømmede tilmed, at det havde været en fejl at fjerne den.

På Twitter takkede DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn for den store støtte fra de danske debattører og tilføjede: »Jeg ved, at redaktionen i dag fejrer sejren med lakridspiber!« Lakridspiben er ikke bare kontroversiel. Den er nu også et symbol, som DR-chefer bruger, når de skal være rigtig frække.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Langsomt TV med Søren Ryge vil blive savnet.

Lizett Røhling, Søren Kristensen, Birte Pedersen, Mads Greve Haaning, Maia Aarskov, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Trond Meiring og Maya Drøschler anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg har nydt alle de programmer jeg fik set og det er de fleste, men fik vi egentlig nogensinde at se hvordan han vander sin have - eller er det for kontroversielt? Jeg mener, der må immervæk gå nogle liter til alle de blomster. Så altså Søren, bare ét program mere. Kald det et ekstranummer. Please!