Ugerevy: God bedring til alle

Vi må glæde os over, at Danmark er et lille land, hvor det mest giftige er udlændingedebatten og den lille fjæsing – og at giften fra det sidstnævnte kan neutraliseres, hvis man putter foden i noget meget varmt vand. Den førstnævnte er en mere kompliceret sag
I denne uge balancerede den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnij på kanten af døden, da han røg på en intensivafdeling på et sibirisk hospital – ifølge hans talskvinde, fordi nogen havde forgiftet hans te.

I denne uge balancerede den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnij på kanten af døden, da han røg på en intensivafdeling på et sibirisk hospital – ifølge hans talskvinde, fordi nogen havde forgiftet hans te.

Dmitry Serebryakov

Moderne Tider
22. august 2020

Det kan da godt være, at der denne sommer både har været delfiner i Limfjorden og delfiner ved Svendborg, og at en hel familie af de intelligente nuttedyr lallede rundt ved Esbjerg i denne uge, men alt tyder på, at prisen for årets maritime nyskabelse kommer til at gå til en noget mere undselig størrelse, nemlig den lille dumme pigfinnefisk fjæsingen. Og det er ikke bare den sædvanlige fjæsing, som skurken i Hans Kirks roman Fiskerne stak sig på og døde, men en anden slags fjæsing: den lille fjæsing, som har det med at svømme helt ind på lavt vand og gemme sig i sandet, lige indtil en intetanende badegæst jokker på den og bliver pumpet fuld af gift, hvilket skulle gøre meget nas.

»Normalt er der cirka tre badegæster, der bliver stukket – om året,« fortalte cheflivredder hos den Nordsjællands Kystlivredningstjeneste John Mogensen til Sjællandske Nyheder denne uge.

»Nu ser vi tre-fem tilfælde om dagen bare i Hornbæk.«

For et år siden, var det en halvstor fiskenyhed, at en enkelt bette fjæsing var blevet fanget ved Sjællands Odde. Og da der i juni i år først blev fanget en i Gilleleje og få dage senere en på Løkken Mole, var det også højst usædvanligt. Men det usædvanlige har det med at blive normalt, hvis det bare bliver gentaget nok, og med de stigende havtemperaturer, skal vi nok vende os til den nye badegæst.

Klimaforandringerne er kommet for at blive, og hele ideen med Parisaftalen er jo ikke at køle kloden ned, men at forhindre, at opvarmningen bliver meget værre.

I det mindste var her ikke lige så varmt som ovre i Californien, hvor der oven i rekordvarme var debut på skovbrandssæsonen denne uge. For at gøre ondt værre var store dele af statens indsatte i fængslerne pålagt udgangsforbud på grund af corona, og det har utroligt nok betydning for brandbekæmpelsen, da fængslede normalt står for en stor del af det hårde slid med at lave brandbælter og den slags. Alt bliver varmere, også Grønland, hvor forskere ifølge Reuters har undersøgt 234 gletsjere gennem 34 år og er kommet frem til, at der smelter meget mere is væk, end der bliver dannet, hvilket betyder havstigninger.

»Grønland er kanariefuglen i kulminen, og kanariefuglen er allerede temmelig død på nuværende tidspunkt,« lød det fra glaciologen Ian Howat fra forskergruppen. I The Guardian kunne man læse, at der sidste år smeltede en million tons is på Grønland – i minuttet.

Gift i teen

Gad vide, hvad de oplysninger havde gjort ved ejendomsprisen, hvis de var kommet for et år siden, da USA’s præsident Trump bizart nok udtrykte ønske om at købe Grønland? Denne uge vimsede en tidligere topembedsmand navn Miles Taylor rundt i de amerikanske medier og påstod, at Trumps overvejelser angående prisen dengang gik på at tilbyde Puerto Rico i bytte.

Heldigt nok, at en sådan handel – selv i en skør verden som vores – var uden gang på jord, og man tør da i øvrigt heller ikke at tænke på, hvor mange år på arbejdsmarkedet det ville kræve at få ret til tidlig pension, hvis tilbuddet skulle udstrækkes til yderligere tre millioner indbyggere i Dansk Puerto Rico. Nu gjaldt regeringens pensionsudspil, der blev fremlagt denne uge, alene det gode gamle kongerige, hvorfor en gruppe mennesker efter 47 år på arbejdsmarkedet kunne gå lidt tidligere fra. Hvis det altså bliver stemt igennem.

47 år er lang tid. For 47 år siden år siden var den prominente russiske oppositionspolitiker og putinkritiker Aleksej Navalnij ikke engang født. Denne uge balancerede han på kanten af døden, da han røg på en intensivafdeling på et sibirisk hospital – ifølge hans talskvinde, fordi nogen havde forgiftet hans te.

Meget er uvist angående sagen, men da kremlkritikere er blevet forgiftet, lige siden Lenin oprettede et hemmeligt giftlaboratorie for 99 år siden, er der ikke noget at sige til, at mange rettede deres mistanke mod den kæmpestore fjæsing, også kendt som Ruslands sikkerhedstjeneste.

Set i det lys, må vi glæde os over, at Danmark er et lille land, hvor det mest giftige er udlændingedebatten og den lille fjæsing – og at giften fra det sidstnævnte kan neutraliseres, hvis man putter foden i noget meget varmt vand. Den førstnævnte er en mere kompliceret sag. Herfra siger vi bare god bedring til alle.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Malou Lauridsen

Hvor er det flot at Berlin igen hjælper de truede russere. Meget hjælp får de brug for hvis Navalny ikke klarer den.

Det værste af det hele er at man ikke engang kan være sikker på at Putin står bag da han har en hel hær af korrupte folk under sig som Navalny har været en torn i øjet på.