Læsetid: 2 min.

De ukendte borgerforslag: »Min puddel Leo ligger allerede og ryster fra den 16. december«

68-årige Eileen Johnsen fra Langå har stillet et borgerforslag om, at det udover nytårsaften skal være forbudt at skyde nytårsfyrværkeri af. Hendes puddel Leo ryster nemlig af angst og må bedøves med medicin
68-årige Eileen Johnsen fra Langå har stillet et borgerforslag om, at det udover nytårsaften skal være forbudt at skyde nytårsfyrværkeri af. Hendes puddel Leo ryster nemlig af angst og må bedøves med medicin

Sofie Holm Larsen

8. august 2020

»Jeg har en hund, som er rædselsslagen i nytårstiden. Jeg har haft at gøre med hunde hele mit liv, og jeg har altid tænkt, at fyrværkeri er et kæmpe problem for både husdyrene og dyrene i skoven. Op mod halvdelen af alle hunde er for eksempel bange i nytårstiden, og det synes jeg er synd.«

»Leo er min niende hund. Han er en otte år gammel puddel i mellemstørrelsen, som engang var sort, men nu er lidt grå i betrækket. Han er faktisk den bedste hund, jeg har haft. Jeg har tidligere haft golden retrievere, de er også dejlige, men Leo er fantastisk til at aflæse situationer, og så graver han ikke huller i haven eller bider i møblerne.«

»Men når vi kommer til december, bliver han en helt anden hund. Så snart folk begynder at skyde nytårskrudt af, begynder han at ryste helt ustyrligt. Han kigger mistroisk ud ad vinduet, gemmer sit hoved under puder og søger ly under sengen i mit soveværelse. Jeg kan slet ikke aflede ham. Han er helt ude af den og i sin egen boble af angst.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • erik pedersen
  • Gert Romme
  • Morten Balling
  • Liselotte Paulsen
  • Thomas Tanghus
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • David Zennaro
erik pedersen, Gert Romme, Morten Balling, Liselotte Paulsen, Thomas Tanghus, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg går ind for det forslag, selvom jeg ikke har hund

Henriette Bøhne, Torben Bruhn Andersen, Carsten Munk, Estermarie Mandelquist, Torben Arendal, erik pedersen, Michael Pang-larsen, Christel Gruner-Olesen, Gert Romme, Liselotte Paulsen og Ron Levy anbefalede denne kommentar

Også jeg og jeg køber gerne en hund for at få det gennemført

Henriette Bøhne, erik pedersen, Michael Pang-larsen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar

Ja, det er da synd for hundene, men de bliver så trods alt medicineret. Hvordan mon det er for fuglene og alle de andre vilde dyr? Egentlig burde fyrværkeri generelt være forbudt, måske med undtagelse af forestillinger varetaget af professionelle.

Henriette Bøhne, Vibeke Hansen, Torben Bruhn Andersen, Estermarie Mandelquist, erik pedersen, Michael Pang-larsen, Christel Gruner-Olesen, Gert Romme og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

Leo er en hund tvunget til at bo i en menneskelig verden. Leo er avlet kun for at være til nytte for mennesker og eksisterer kun for Eileens personlige fornøjelse. Er fyrværkeriet virkeligt det største problem her?

Nej, jeg er ikke veganer.

Morten Balling

@Alana Frederiksson

Det er ikke nødvendigvis helt sandt. Leo nedstammer som alle andre hunde fra ulve. Man regner med at de fredeligste og mindst frygtsomme ulve levede tæt på stenalder bopladser, og dermed blev optaget mere og mere i menneskers liv, i en form for symbiose.

Leo lyder som en god og flink hund. Specielt det med at han ikke bider i møblerne :)

Og ja, jeg går også ind for at forbyde fyrværkeri. Det er farligt og overflødigt, og det skræmmer ikke kun hundene.

Henriette Bøhne, Torben Bruhn Andersen, erik pedersen og David Joelsen anbefalede denne kommentar
David Joelsen

Fyrværkeri affyret af halv- og helfulde mennesker er lige så vigtig for vores udvikling og velstand, som lyskæden er for nordmannsgranen.

Torben Bruhn Andersen, erik pedersen, Morten Balling og Niels Kristian Skjødt anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

... Og eksisterer kun for Eileen's personlige fornøjelse.
Alana, det er simpelthen ikke korrekt. Hunde er et flokdyr, og får mindst ligeså meget ud af forholdet, som Eileen. Har du hund? Hvor har du den påstand fra. Dokumentation?

Torben Bruhn Andersen og Halfdan Illum anbefalede denne kommentar

Ain't life a bitch. Lad den sunde fornuft råde, så vi kan få kalibreret det moralske kompas. Jeg foreslår et øjeblikkeligt stop for forbud på ubestemt tid - gerne for evigt, hvis vi skal overleve som art!

Carsten Svendsen

Slap af!
Vi havde engang en jagthund, den brød sig heller ikke om Nytårsaften(dengang var "knaldfyrværkeri" tilladt), så den fik en beroligende pille i mundvigen(så kunne den ikke spytte den ud).
Den var selvfølgelig uberørt af, at jagtgevær blev fyret af lige bag ved den, men den gav selvfølgelig et "ryk" hvis en dør smækkede, det gør jeg også selv, men derfor er der vel ingen grund, til at forbyde gennemtræk.
Jeg kan ikke læse hele artiklen, men hvis nogen vil forsøge at bilde mig ind, at en hund kan forudse Nytårsaften d. 16. December, så er det ikke hunden der er noget galt med... :o)
NB
Jeg har faktisk stadig "Britta"'s jagttegn hængende på opslagstavlen (jo, der findes "jagtprøver" for hunde).
Og i øvrigt mener jeg, at hundeejerskab burde kræve "duelighedsbevis"(især af ejeren).

Alana Frederiksson

Morten Balling. Ja de ulve der havde gen-fejl der gjorde dem mindre bange for mennesker. I øvrigt irrelevant for Leo og hans meget medgørlige, underdanige personlighed er fremavlet til formålet at være kæledyr for mennesker og har ingen naturlig plads i naturen. Andre hunde er blevet dræbt fordi de ikke besad de samme “kvaliteter”. Det er hundens ejers skyld at den er i nærheden af fyrværkeri. I naturen ville dyr befinde sig milevidt fra menneskets fejringer.

erik pedersen

Alana Frederiksson, det er så ikke korrekt at dyr i naturen befinder sig milevidt fra menneskets fejringer. Gudskelov har vi stadig fugle og andre dyr der lever tæt på mennesket. Også på stenbroen og i villakvartere . Og de er sørme skræmte når der fyres af
Mvh Hanne Pedersen

Klaus Lundahl Engelholt

Borgerforslagsordningen har flere skavanker. En af dem er at der kan være mere end ét mere eller mindre enslydende forslag, der hver især ikke har en jordisk chance for at opnå det nødvendige antal støttere. Således er der i skrivende stund ikke mindre end 11 borgerforslag der vil begrænse eller forbyde brugen af fyrværkeri: FT-02196, FT-02202, FT-02216, FT-02219, FT-03906, FT-03915, FT-03922, FT-03923, FT-03927, FT-03932 og FT-03968. Alle forslagene er “udløbet” fordi man har sat en arbitrær tidsperiode, inden for hvilken støtterne skal være opnået. Hvorfor, egentlig, hvis man alligevel kun kan støtte hvert forslag én gang?

Mine forslag til ændringer af borgerforslagsordningen:
· Indfør en solopgangsperiode på fx en måned, hvor et oplæg til er borgerforslag kan drøftes i et dertil egnet forum inden den endelige formulering indsendes. De ovennævnte elleve borgerforslag vedrørende fyrværkeri kunne måske have fundet følles fodslag og formulering i ét eller to relevante forslag, i stedet for at stemmerne nu blev spredt ud over elleve.
· Gør det muligt at logge ind og få et overblik over hvilke forslag man har støttet og hvilke man ikke har.
· Gør det muligt at logge ind og stemme på flere borgerforslag på én gang, så man ikke skal gennem hele den besværlige procedure med NemId og email flere gange, hvis man ønsker at støtte mere end ét forslag.
· Fjern den tåbelige regel om at antallet af støttere skal opnås inden et halvt år. Gør det i stedet muligt at skifte mening inden for en given periode, fx et halvt år.