Feature
Læsetid: 5 min.

Universet er en computer, og Stephen Wolfram hævder, at han kan programmere den

Med en 448 siders selvpubliceret afhandling har en 60-årig britisk-amerikansk softwareiværksætter meldt sig ind i kampen om en endelig teori. Der er bare ikke rigtig nogen i forskningsfeltet, som er imponeret
Moderne Tider
8. august 2020
Med en 448 siders selvpubliceret afhandling har en 60-årig britisk-amerikansk softwareiværksætter meldt sig ind i kampen om en endelig teori. Der er bare ikke rigtig nogen i forskningsfeltet, som er imponeret

Jesse Jacob

Den 5. februar 2020 skrev softwareudvikleren, iværksætteren og forfatteren Stephen Wolfram på Twitter:

»At jeg har været stille på Twitter de seneste par måneder er ikke et tegn på, at jeg ikke har foretaget mig noget; faktisk er det et tegn på, at jeg har arbejdet mere intenst end nogensinde …. på grund af et uventet videnskabeligt gennembrud, som jeg håber på snart at dele …«

Det var nu ikke det første, vi har hørt fra videnskabsmanden Stephen Wolfram. I 2002 udgav han bestselleren A New Kind of Science, hvor han plæderer for at betragte computerberegning (computation) som en selvstændig videnskab på linje med matematik og fysik. Sat på spidsen var bogens tese, at studiet af simple, selvrefererende computerkoder kan føre til dyb indsigt i, hvordan alting hænger sammen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Blev han så også forelsket?

Morten Balling

Han blev gift med en matematiker og de har fire børn sammen :)

Har ikke læst Wolframs hypotese endnu, men det lyder interessant. Flere andre fysikere i den mere metafysiske del af videnskaben (derude hvor grænserne flyttes) har foreslået noget i samme stil, og der er f.eks. ingen tvivl om at den mest grundlæggende egenskab for udviklingen af det vi kalder virkeligheden, værende termodynamikkens 2. lov, hænger sammen med fysisk information. Spørgsmålet er hvordan? Nogle mener at entropi er det samme som information og andre mener at de har en form for omvendt relation.

https://www.youtube.com/watch?v=sMb00lz-IfE

I sammenligning med andre generelle matematiske og geometriske forslag, så er denne ide' umiddelbart mere tiltalende. Streng logik og fysikkens grundlove er et godt match. Selv virkelighedens kaotiske tilstande kan simuleres . Information beskrives ved tal, så kompleks orden er lav entropi der beskrives med et stort tal. Maximal entropi som er uden information, kan så anses for at være tallet nul. Men mon alverdens religiøse majoritet vil anerkende et univers uden det mærkelige begreb ånd ?