Læsetid: 15 min.

Vaccinekapløbet har erstattet rumkapløbet – men det nytter ikke, hvis ingen vil tage vaccinen

Kampen om at komme først med en coronavaccine er i fuld gang. Samtidig breder der sig en skepsis over for de vacciner, som bliver udviklet i stor hast og i en politisk presset situation
Kampen om at komme først med en coronavaccine er i fuld gang. Samtidig breder der sig en skepsis over for de vacciner, som bliver udviklet i stor hast og i en politisk presset situation

Jesse Jacob

15. august 2020

Aldrig har der været større fokus på vacciner end netop nu. I Rusland har myndighederne i denne uge godkendt vaccinen Sputnik V, som skal masseproduceres allerede i september. I USA har Donald Trump så godt som lovet at være klar med en vaccine i år – måske endda allerede inden præsidentvalget den 3. november. I England er man også langt med en vaccine, og det samme er man i Kina.

I alt er omkring 170 forskellige vacciner under udvikling rundt om i verden – de benytter sig af forskellige teknikker og er på forskellige stadier i udviklingen. Normalt tager det omkring ti år at lave en ny vaccine, denne gang gør man det på rekordtid, og alle taler om vaccinen som det store mål, der arbejdes hen imod.

Så sent som i denne uge sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde, at »epidemien skal holdes under kontrol, mens videnskaben arbejder på at udvikle en vaccine«.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Christian Mondrup
 • Gert Romme
 • odd bjertnes
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Anders Graae
 • Kurt Nielsen
 • Jane Jensen
 • Torben K L Jensen
 • Ervin Lazar
 • Eva Schwanenflügel
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Morten Wieth
 • Lise Lotte Rahbek
Christian Mondrup, Gert Romme, odd bjertnes, Maj-Britt Kent Hansen, Anders Graae, Kurt Nielsen, Jane Jensen, Torben K L Jensen, Ervin Lazar, Eva Schwanenflügel, Klaus Lundahl Engelholt, Morten Wieth og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

En klapsalve herfra, Kristian Villesen, for artiklen! Velskrevet, nuanceret og informerende.

Vil Informtion overveje at gøre den tilgængelig uden abonnement?

Hannibal Knudsen, Vibeke Hansen, Nickolinne Liff Damgård, Dennis Tomsen, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, Christel Nellemann, Jacob Nielsen, John Andersen, Bjørn Ahrensbach, Birte Pedersen, Torben K L Jensen, Kjeld Hansen, Martin Rønnow Klarlund, Eva Schwanenflügel og Morten Wieth anbefalede denne kommentar

Jeg høre at de ikke engang holder et år fordig der er corona vi har med at gøre. Virkningen skulle vist snare være 90 dage.

Torben K L Jensen

Husker HPV-vaccinen og TV2-news kampagnen der var lige nøjagtigt det man ikke skulle gøre for at oplyse afbalanceret om en vaccines fordele og ulemper som den gode Kristian Villesen har gjort i sin artikel.

jørgen djørup, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

På visse måder en fornuftig sammenligning; ligesom rumkapløbet i bund og grund var udtryk for en forsøg på at underlægge sig naturen, at mægtiggøre sig, er vaccinekapløbet udtryk for dette. Vi lærer ingenting, vi presser og presser og presser for at vores tilgang til verden kan fortsætte uden modstand. Vi anerkender på ingen måde at vores livsform, vores materialistiske og kapitalistiske civilisation, er på en selvdestruktiv kurs. Hvor Corona-komplekset havde potentiale til at fremme en antiglobaliseringsdiskurs, et opgør med den blinde vækstfilosofis vandalisering af naturen, dyrelivet og menneskelivet, fuser det hele ud i neoliberale håndteringsøvelser; styring, vacciner, kontrol, lederskab, konkurrence og risikotænkning etc. - og så naturligvis det altoverskyggende hensyn til økonomien ( dvs. finanskapitalismens abstrakte excesser).

morten rosendahl larsen, Nickolinne Liff Damgård, Flemming Berger, Mikael Velschow-Rasmussen, Jann Ringtved, Arne Thomsen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Jacob Nielsen, Jeppe Bundgaard, Uffe Juul, June Beltoft, Lise Lotte Rahbek, Jan Troelsen, Jacob Johansen, Kurt Nielsen, Jane Doe, John Andersen, Anders Graae, Per Jakobsen, Trond Meiring og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Vaccine mod Corona virus er overordentlig svært at lave, da virus mutere og på den måde gør vaccinen ubrugelig med den nye streng. Det samme ses med influenza vaccine, mange skyder i årene. Man skal vaccineres år efter år. Er bange for, vi bliver nødt til at se i øjnene, at virus er kommet for at blive i en eller anden form.

Og når man så er ved emnet, er der lige en interessant detajle, som måske burde interessere danskerne.

Der forløb faktisk 102 corona-frie dage på New Zealand, hvor smitten høstede liv i resten af verden før den kom til New Zealand. Og da den ankom, blev 69 personer smittet på en enkelt uge.

Dette har været en gåde for videnskaben siden dengang, for ingen ved faktisk, hvordan og hvorfor det har udviklet sig så atypisk på New Zealand.

Men nu meddeler landets sundhedsmyndigheder, at smittet formentlig er kommer via dybfrossent mad eller emballage til dybfrossen mad, der er kommet fra et firma i Australien, der håndterer den slags.

Og så tænker jeg: I Danmark er et par slagterier og et fjerkræslagteri ramt af corona, og i en sådan grad, at de er lukket ned og sat i karantæne. Men altså - deres produkter blev hverken trukket tilbage fra eksportmarkederne eller fra hjemmemarkedet. - De blot blot solgt til intetanende konsumenter.

Kilde:
https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12356894

Lillian Larsen, Søren Dahl, Arne Albatros Olsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

En kæde er som bekendt ikke stærkere end det svageste led. Derfor bør strategien være permakulturel tilstedeværelse på planeten, dvs respekt for biotopens iboende lovmæssigheder.

Det er vanskeligt at opnå enighed om, når der samtidig drives rovdrift på og føres krig om overlevelsesressourcerne på en måde, så økosystemet kommer ud af balance. Alt er forbundet, al interagerer med alt, og der er ikke nogt, der hedder væk. Mennesket bør finde sin plads i biotopen uden som nu at vandalisere den. Læs f.eks. rudolf steiner om hvordan. I den filosofi anvises også meget præcist, hvorledes uddannelsen af vore børn bør foregå.

Det menneskelige bevidsthedsniveau er forudsætningen for, hvorledes vi interagerer med naturgrundlaget. Hidtil har den ekstreme tåbelighed, der anser sig for intelligent, været styrende for interaktionen. Det er på høje tid at vågne op. Lyt her til lothar schåfer uddybe kvantefysik vinklen.

https://youtu.be/lNVb4Aa1KmM

Nickolinne Liff Damgård, Flemming Berger og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar

Hanne Utoft, jeg er meget enig med dig når du skriver:
"Vi lærer ingenting, vi presser og presser og presser for at vores tilgang til verden kan fortsætte uden modstand. Vi anerkender på ingen måde at vores livsform, vores materialistiske og kapitalistiske civilisation, er på en selvdestruktiv kurs."
Jeg tror godt, at vi er en del - og kan blive mange, mange flere - der går ind for, at vi mennesker bringer os selv i harmoni med denne klode, som vi jo tilhører.
Mon ikke tiden er til en ny bevægelse, der ser på, hvor mange mennesker vi kan tillade os at være, hvor mange ressourcer vi kan tillade os at bruge, og hvor meget affald, vi kan tillade os at efterlade.

Nickolinne Liff Damgård, Erik Pedersen, Flemming Berger, Randi Christiansen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

En Corona vaccine er det fix verden pt. sukker efter. Og den mistillid der vil være er jo lidt forståelig når præsidenter og andre på det politiske niveau selv bidrager lystigt med en strøm af misinformation. Så man forstår godt bekymringen for, at vi simpelthen ikke har tid eller råd til, at vente på dokumentation omkring en vaccines eventuelle bivirkninger. Verdens økonomi bløder og præsidenters politiske liv står og falder med lanceringen af en vaccine. Der er et kæmpe pres for, at få hældt en vaccine på markedet hurtigst muligt når først den er her.

Men ellers er det jo ikke fordi, at der er noget galt med vacciner som sådan. I DK har måske kun 2% af befolkningen antistoffer i blodet. Vejen til flokimmunitet er uendelig lang, og verden vil kunne komme til, at døje med Corona i årevis. Så det fix der kan løse den problemstilling er en vaccine

Men det kan også gå for hurtigt og der nok en udbredt mistillid til politikkere som sådan. Men såmænd også i antivaccinations bevægelsen i f.eks. USA trives misinformation såmænd også. Ikke al modstand mod vacciner er rationelt begrundet.

Men det bliver Big News når den første vaccine lander. Man kan så kun håbe på, at den vaccine der en gang bliver tilgængelig bliver det på et dokumenteret grundlag.

Nok er Corona noget der kan udvikle sig alvorligt, men mht. helbredet er det alligevel nok de færreste der stiller op som forsøgskanin.

Og forhåbentlig indser myndighederne rundt omkring, at det er risky business, at lave forsøg i stor skala. Så alene af den grund burde vi ikke forvente at en vaccine når os inden for de næste 3-4 måneder.

Lars F. Jensen

"Og hvad med klorokin?"

Det er da et helt i relation til corona et uddebatteret emne. Der er ingen positiv effekt, men bivirkninger og en fare for at covid syge kan tager alvorlig skade.

Det er kun idioter som Trump og fjolset i Brasilien, der er helt uden forståelse for, hvordan sikrere viden erhverves, som fremturer med sådant vrøvl.

Pt. synes det at være et kortison og remdesivir , der har en beskeden, men klar virkning.

Lars :)

Henning Kjær

Når der engang er udviklet en vaccine mod corona, en vaccine med god virkning og små bivirkningerr, så er vi mange der gerne vil vaccineres. Når tilstrækkelig mange er blevet vaccineret, så gider vi der er vaccineret ikke mere det med afspritning og holde afstand, for vi vil ikke være bange for at blive smittet.
Dem der stadig siger de ikke vil vaccineres vil gå i tænkeboks, for de vil på et tidspunkt med sikkerhed blive smittet og blive syge, hvis de ikke vælger at bliver vaccineret.

Tommy Gundestrup Schou

@Randi Christiansen

Der vil nok altid være delte meninger. Selv blandt fagfolk. Men svjh er der bred enighed om, at Klorokin ikke har tilstrækkelig positiv effekt på Covid-19 ifht. bivirkninger og risici til, at det kan siges, at være en kur/egnet til behandling af samme.

Randi Christiansen

Tommy gundestrup - hvad der bør undre i forbindelse med klorokin er, at det har været anvendt i årevis mod malaria, uden at vi har været bekendt med de omtalte bivirkninger. Jeg har ikke hørt nogen adressere dette forhold og dokumentere, at det er netop i forbindelse med covid at disse bivirkninger sætter ind.

Endvidere har jeg set adskillige amerikanske læger og sundhedspersonale fra frontlinjerne bevidne, at klorokin har effekt og ikke bivirkninger. Man kunne indvende, at i disse videoer er der tale om skuespillere klædt ud som læger, der har stillet sig op uden for hospitalet. Det er ikke mit indtryk, at det forholder sig sådan.

Tværtimod så jeg gerne en kvalificeret samtale blandt fagfolk desangående i stedet for som nu blot en ubegrundet afvisning.

Randi Christensen.

Jeg er ikke sundhedsfagligt uddannet, men har google ved hånden. Klorokin har nogle erkendte bivirkninger. Her er hvad gigtforeningen regner op på:

https://www.gigtforeningen.dk/viden-om-gigt/behandlingsmuligheder/medici...

Jf. Lægemiddelstyrelsen så er der ikke evidens for klorokins virkning på Covid-19.

Her er hvad lægemiddelstyrelsen skriver om præparatet. Selv om man må regne oplysningerne måske har et par måneder på bagen, så er det hvad styrelsen skriver om klorokin

https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/nyheder/2020/covid-19-fakta-om-klorok...

Jeg tror i store træk godt, at vi kan trække klorokin ud af ligningen mht. behandling af Covid 19. Helt tilbage i maj var der vist her på avisen et udsagn fra en Svensk professor, der sagde, at man ville ophøre behandlingen, da lægemidlet mere skadede end det gavnede i behandlingen af Covid-19 patienter.

Randi Christiansen

Jan - tak for links af hvilke det bl.a. fremgår, at "Lægemiddelstyrelsen følger den internationale forskning tæt. Der er på nuværende tidspunkt ikke tilstrækkeligt med videnskabelige studier til at der kan drages konklusioner om klorokins eller hydroxyklorokins effekt på COVID-19."

Og at man pga manglende anbefalinger fra produktansvarlige ikke kan markedsføre klorokin.

Og at fagpersonale har lov at anvende hydroxyklorokin. "Der findes både et lægemiddel, der hedder klorokin og et, der hedder hydroxyklorokin. Kun hydroxyklorokin sælges i Danmark."