Interview
Læsetid: 14 min.

Amerikansk stjerneforsker: Hvis vi opgiver kampen nu, vil de autoritære kræfter overtage vores verden

For at forstå de lange linjer og de voldsomme opbrud i USA og for at få indblik i kampen om demokratiet, kapitalismen og klimaet stiller Information i en ny serie de store spørgsmål til fem amerikanske intellektuelle. Den første er stjerneforfatteren, den anerkendte forsker og forhenværende minister under Bill Clinton: Robert Reich
Moderne Tider
19. september 2020
Den ulighed, Robert Reich har beskrevet i sine bøger, er nu blevet tydelig for alle under coronakrisen.

Den ulighed, Robert Reich har beskrevet i sine bøger, er nu blevet tydelig for alle under coronakrisen.

Jesse Jacob

Derfra hvor Robert Reich sidder i sit arbejdsværelse, kan han se katastrofen på himlen over San Francisco:

»Når jeg kigger ud ad vinduet, er der røg i alle retninger. Det er meget svært at gå ud, og det er ikke kun i Californien. En halv millioner mennesker er allerede blevet evakueret i staten Oregon lige nord for, hvor jeg er, og det brænder i staten Washington«.

Robert Reich er 74 år gammel, han har over det seneste halve århundrede været aktiv på alle fronter i kritikken af den amerikanske kapitalisme. Han har skrevet anerkendte akademiske analyser, dagsordendefinerende debatbøger, en børnebog og endda lavet to film om uligheden i USA for at nå så bredt et publikum som overhovedet muligt. Under præsident Clinton var han arbejdsminister i fire år, og han var en af de økonomiske rådgivere, der efter valget i 2008 vejledte den kommende præsident Barack Obama om vejen ud af finanskrisen.

I dag er han professor på Berkeley og har netop udgivet The System – Who rigged it, How to fix it.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

I 1993 anmeldte jeg til tidsskriftet Social Kritik den amerikanske arbejdsministers bog, The Work of Nations. Jeg konkluderede min anmeldelse med dette citat:
"Det kan være passende at afslutte med et kort citat fra John K. Galbraiths bog "Tilfredshedens tyranni": "Det er desværre en overset kendsgerning, at i intet økonomisk avanceret land bygger markedet boliger, som de fattige har råd til." Her skulle naturligvis underforstås et "kapitalistisk" foran "land". Og udsagnet kan selvklart generaliseres til at omfatte en lang række andre materielle fornødenheder. Desuden må der skelnes mellem to væsensforskellige former for fattigdom: Fattigdommen som den kapitalistiske økonomi tvangsmæssigt producerer internt, den integrerede fattigdom, og fattigdommen som produceres gennem udstødning og udelukkelse, den eksternaliserede fattigdom. Det "realt eksisterende" økonomisk avancerede land, som får bugt med disse problemer, ligger ude i fremtiden, hinsides kapitalismen. Jeg er bange for, at det ikke er der Robert Reich og hans præsident er på vej hen. Men meget kan naturligvis ændre sig."
I dag, 27 år senere, ser det ikke ud til, at meget har ændret sig. Robert Reich ser stadig ikke noget alternativ til kapitalismen, ligesom Rune Lykkeberg ikke gør det.
Hele min anmeldelse her: http://www.ibjoergensen.dk/Artikler/Tekster/V%C3%A6rdi%C3%B8gningens%20f...

Hanne Utoft, Michael Waterstradt, søren ploug, Trond Meiring, Steen K Petersen, Søs Jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Ole Arne Sejersen, Espen Bøgh, Torben K L Jensen, Randi Christiansen, Søren Dahl, Martin Rønnow Klarlund, Ib Gram-Jensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Udfordringen er så bare lige, at de autoritære kræfter i verden sidder solidt på den politiske, militære, politimæssige og økonomiske magt. I såvel Tyskland og Holland er der konstateret stærkt højre orienterede autoritære kræfter inden for såvel politi som militær. Endog militære elite styrker som man ellers skulle tro er blevet udpeget til at være loyale overfor demokratiet. Men når de kræfter, der er betroet af demokratiet til at udpege disse mennesker ikke selv støtter demokratiet har vi et kæmpe problem. Inden for det danske forsvar har der de seneste måneder også været sager, som tyder på forsvaret lever deres eget liv som en særlig instans med ekstra beføjelser.

Det er på højeste tid at styrke demokratiet og vise denne misforståede loyalitet over for autoriteter døren.

Men desvære, når først klimaforandringer og de udfordringer det for alvor vil medfører bliver aktuelle om ikke så mange år, vil de autoritære kræfter højst sandsynlig få massivt medvind blandt store dele af befolkningen. Sådan er det jo altid, når situationen accelererer til det uoverskuelige. Så søges den stærke mand til at opretholde en form for lov og orden.

Nyd livet mens du kan det. I morgen er det for sent.

søren ploug, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Søs Jensen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Espen Bøgh og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Nu går propagandatrommen igen for ”den frie verdens” kamp mod den ”onde-ufrie”. Jeg troede først en ”stjerne-forsker” var en astrolog, nej for den ubegavede læser er epitetet vigtigt for at indse menneskets opfattelses rigtighed. en "middelgod" forsker vil ingen autoritetstro dansker lytte til - en stjerne forsker ved hvad der er ret! Jeg er sikker på at alle de af Information udvalgte ”experter” vil bekræfte den verdensopfattelse Information vil sælge. På papiret er Danmark et repræsentativt demokrati – men tror et eneste menneske at de enkelte folkevalgte, i Tinget forhandler sig frem til Danmarks politik? har MIN repreentant et ord t skulle ha sagt? Da Mette ville ha i alt fald en begavet medarbejder, rejstes en protest storm! UK ledes væsentligt af autoritære Dominic Cummins, om man skal tro britiske medier. Information bortser helt fra – om de har den ringeste anelse – at personligheds typer i gruppen WEIRD er det, man i statistik kalder outlaiers her i verden. Og vi – De WEIRD – vi er den absolut mest autoritære folkegruppe på kloden.
Information – ubevidst om sin egen rolle som autoritet for hele verden? Han fortalte Tyrkere hvad de burde gøre med en bygning som var et museum illustererer dette. Vi vil fortælle muslimer her i landet hvordan de skal leve, som vi med våben i hånd gennem tyve år har ville bestemme over Afghaner i deres eget land. laes Mateus 7, 1-3

Torben K L Jensen

Demokrati kan efterhånden betragtes som en religion der med vold skal indføres i lande hvor ordet "demokrati" ikke giver nogen mening - overhovedet. Ikke så meget for at give dem frihed (i vestlig forstand) men nok mere for at plyndre de landes værdier - både kulturelt og for ressourcer det der bogstaveligt talt tilhører befolkningerne.

Helt enig med Torben Jensen. De fleste – om ikke alle – lande i Asien, Mellemøsten og Afrika er etablerede efter 1945. Hvad vi, i vores hvide-mænds kultur ikke indser er, det er at de – som her erfaring og ser det udefra – de ser at den ”frihed” vi, på deres vegne kæmpe for at give dem med bål og brand – det er friheden til at udvikle deres lande som USA kan acceptere – Dem jeg har haft kontakt med betakker sig. Det sidste de vil, det er igen at domineres af ”de frie”. Men som biologist tror jeg vi har – de fleste i ”den frie verden” en genetisk blindhed for at andre ikke er som vi er, få som du Torben, kan se.

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at demokratiet er under pres i år.

En seriøs og politisk uafhængig forskergruppe offentliggjorde i forrige uge, at de "demokratiske" tilstande i Europa netop nu, på en lang række parametre ligner situationen i 1930-erne. i Europa. Samt at situationen i en række veludviklede og såkaldte demokratiske lande udenfor Europa viser et demokrati, man for blot få år siden ikke ville acceptere.

Men ser vi på vores egne europæiske demokratier, kan man fastslå, at en række er blevet kapret, - i øvrigt på fuld demokratisk måde, af populister og "politiske" ledere, der blæser på det folkelige demokrati, men udelukkende har en agenda, der tilgodeser kapitalen eller egne interesser.

Og så fandt jeg lige nedenstående artikel, der er god at blive klog på:
https://expo.se/2020/03/hur-demokratier-d%C3%B6r

Og samme sted fandt jeg også dette om en dansk såkaldt politiker, der for tiden optræder i Sverige:
https://expo.se/2020/09/svensk-extremh%C3%B6ger-bakom-paludan

Hanne Utoft, Jens Flø, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Rigtig fin artikel. Hvorfor er han dog aldrig blevet nomineret som præsidentkandidat? Nå, hvorom alting er: Økonomisk magt er lig politisk magt, ihvertfald i USA. De rige bliver styrtende rige (unødvendigt), de fattige eller ufaglærte bliver tabt på perronen. Sidst jeg var i Portland, Oregon så jeg utallige telte under broer og viadukter! Det var alle de hjemløse som havde fået telte af bystyret!! Dette i hvad vi kalder verdens rigeste samfund. Og når nogen tillader sig at foreslå reformer og regulering af kapitalismen, så råber man kommunisme! "Har I virkelig fri medicin og sygehus i DK"? Ja, men vi betaler også for 3 biler når vi køber en! "Jamen det ville aldrig gå her!" PS som artiklen nævner, Joe Biden SKAL vinde valget, det er den eneste chance. Men han får nok stor modstand fra første dag på kontoret.

Torben K L Jensen

Det vigtigste bliver om vi vil acceptere et kastreret USA som leder af den "frie" Verden - en verden der modarbejdes med alle midler måske endnu mere hvis Trump får fire år mere - hvis dét eller kan lade sig gøre. Personligt vil jeg gå så langt som at stemme for euroen,en europahær og indføre sanktioner mod USA for at bryde internationale aftaler på stribe. En stærk euro er nok til at afløse petro-dollars som verdensvaluta.

Verden har ikke brug for at andre mere eller mindre autoritære - og totalitære - magtgrupperinger (som f.eks. EU) ... og militarisering er bestemt ikke nogen løsning på vore globale udfordringer.

Interessant og samtidsperspektivgivende er det i øvrigt, at Göteborg-forskerne, som Gert Romme henviser til, opregner bl.a. Ukraine som et land, der i disse år autokratiseres (det vestligt støttede kup i 2014 skulle ellers, ifølge EU og NATO, bidrage til et 'frit Ukraine'. Nu er det i stedet et Ukraine med kaos, massive fattigdomsproblemer, udtalt centralisme og en alenlang dosmerseddel iht. import af militært isenkram fra NATO's leverandører.

Hovs, Verden har ikke brug for at andre mere eller mindre autoritære - og totalitære - magtgrupperinger (som f.eks. EU) puster sig op ... og militarisering er bestemt ikke nogen løsning på vore globale udfordringer, skulle der stå.