Interview
Læsetid: 12 min.

Anne Applebaum: »Under de rette betingelser kan alle samfund vende sig imod demokratiet«

I en ny bog fortæller historikeren Anne Applebaum, hvordan venner og kolleger, hun for 20 år siden anså for stålsatte forsvarere af det liberale demokrati, gik i højrepopulismens sold
Den nationalistiske kontrarevolution skete ikke af sig selv. Nogen fik den til at ske: magtbegærlige politikere, andenrangsjournalister fra perifere medier, ballademagere på Twitter og leverandører af falske nyheder, siger Anne Applebaum med henvisning til flere af sine gamle højrefløjsvenner.

Den nationalistiske kontrarevolution skete ikke af sig selv. Nogen fik den til at ske: magtbegærlige politikere, andenrangsjournalister fra perifere medier, ballademagere på Twitter og leverandører af falske nyheder, siger Anne Applebaum med henvisning til flere af sine gamle højrefløjsvenner.

Anne Bæk

Moderne Tider
5. september 2020

Når Anne Applebaum ser på tidens kuldsejlede demokratier, er det med en dybere forståelse end de fleste andre analytikere. Når hun undersøger, hvem der sendte Storbritannien ud i uendelig Brexit-krise, banede vej for Trump-administrationen i USA eller gjorde Polen og Ungarn til etpartistater, har hun ikke brug for at søge i avisarkiverne – det var nemlig hendes egne venner, der gjorde det, siger hun.

Eller rettere sagt: forhenværende venner. Og skulle de i dag være ubehageligt til mode over, at de engang stod hende nær, er følelsen fuldt gengældt, forsikrer hun.

Applebaums nye bog, Twilight of Democracy – The Failure of Politics and the Parting of Friends, rummer en åbningsscene, som må kunne gøre en romanforfatter misundelig:

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvem siger forøvrigt det Danske "system" er så stærkt og retfærdigt?
Alle systemer bliver uanset, part af en tidslomme.
Og det er først ude på den anden side af lommen man ser selvmodsigelserne (og komikken).

Vi påståes have et system hvor de fleste er lige og alle med lige stor medbestemmelse.
Kunne man ikke formulere det om til, få ejer det meste og alle med lige lille medbestemmelse?

Vores form for demokrati, hvor alle hver har en stemme til valget, giver politikerne mulighed for indgå kompromisser der i sidste ende giver en politik INGEN havde ønsket.

Anina Weber, Ole Svendsen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Henrik Røngaard Bentzen anbefalede denne kommentar

ps.
Endvidere giver vores system politikerne ret til indgå aftaler, som kunne gå ud på følgende: Ar give sin stemme til hospitaler, børneinstitutioner og ældrepleje i gengæld for stemmer til ekstra motorveje, billigere biler samt legetøj til golf- og jagtklubber.

Anina Weber, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Henrik Røngaard Bentzen anbefalede denne kommentar

ps.ps.

Vi har reelt set ingen garanti for medbestemmelse.
Vi har stemmeret men politikerne kan vælge at ignorere stemmer (hvilket de også gør)

Anina Weber, Ole Svendsen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Henrik Røngaard Bentzen anbefalede denne kommentar

Det eneste der har holdt vennekredsen sammen har måske været den fælles fjende.

En af årsagerne til at Corbyn ikke vandt over Bojo var at der blev kørt smædekampanger mod ham hvor han blev udråbt som antisemit. Selv the Guardian svinede ham til. Han var ikke pressens darling og manglede nok også gennemslagskraft. Han havde ikke en chance. Og han var helt sikkert ikke spiselig for Rupert Murdoch og nok heller ikke parat til at love ham særlige fordele eller beskyttelse mod ubehagelig reguleringer som Tony Blair for at få magten .

For den der virkelig har haft indflydelse på udfaldet af både hvem der skulle være landets statsminister og Brexit (når vi ser bort fra Dominic Cummings) er pressens ukronede konge Rupert Murdoch. En mand der er optaget af penge og magt og som synes at have karaktertræk fælles med Donald Trump. Det er ikke personligt det er forretning

https://www.youtube.com/watch?v=U_3cdVYPmWg

Mikael Velschow-Rasmussen, Olaf Tehrani, Anina Weber, Ole Svendsen, Peter Knap, Anders Reinholdt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Glimrende artikel.
Jeg har personligt - i al beskedenhed - ofte givet udtryk for præcis det samme som Applebaum i Informations debatspalter f.eks. når jeg har henvist til signalværdien af, at eliten i sin tid gjorde klodens største skattesvindler til formand for EU- uden at det dog har medført den store reaktion. Så det glæder mig at der nu endeligt kan komme fokus på elitens selvforherligelse, der i den grad fortsætter med at understøtte f.eks. den økonomisk-sociale ulighed og giver fanden i klimakrisen, etc. etc.

Det skal da lige noteres (eksempelvis), at ikke ret mange af Informations formodentligt elitære abonnenter indtil nu har anbefalet artiklen endsige kommenteret den.

Ole Svendsen, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nå, jeg var åbenbart lidt for langsom. Beklager.

Philip B. Johnsen

Folketinget, de folkevalgte medlemmernes racisme og vores selskabet klimaflygtninge.

Der bør tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Demokrati har vi kun en dag hvert 4 år, på valgdagen. Sen er det folketings diktatur de andre dage.

Jens Christian Jensen

Hvor ofte skal vi så stemme, Tommy ? Hver dag, eller kan vi nøjes med en gang om ugen ?

Virkelig god artikel med nogle gode pointer!
Anna Applebaum lyder som en meget interessant forfatter og hendes nye bog er bestemt et bekendtskab værd.