Anne Applebaum: »Under de rette betingelser kan alle samfund vende sig imod demokratiet«

Når Anne Applebaum ser på tidens kuldsejlede demokratier, er det med en dybere forståelse end de fleste andre analytikere. Når hun undersøger, hvem der sendte Storbritannien ud i uendelig Brexit-krise, banede vej for Trump-administrationen i USA eller gjorde Polen og Ungarn til etpartistater, har hun ikke brug for at søge i avisarkiverne – det var nemlig hendes egne venner, der gjorde det, siger hun.
Eller rettere sagt: forhenværende venner. Og skulle de i dag være ubehageligt til mode over, at de engang stod hende nær, er følelsen fuldt gengældt, forsikrer hun.
Applebaums nye bog, Twilight of Democracy – The Failure of Politics and the Parting of Friends, rummer en åbningsscene, som må kunne gøre en romanforfatter misundelig:
Mest læste
Information.dk
Anbefalinger
- Olaf Tehrani
- jens rasmussen
- Liselotte Paulsen
- Tommy Clausen
- Eva Schwanenflügel
- John Scheibelein
- Kurt Nielsen
- David Zennaro
- Niels Jakobs
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »
Hvem siger forøvrigt det Danske "system" er så stærkt og retfærdigt?
Alle systemer bliver uanset, part af en tidslomme.
Og det er først ude på den anden side af lommen man ser selvmodsigelserne (og komikken).
Vi påståes have et system hvor de fleste er lige og alle med lige stor medbestemmelse.
Kunne man ikke formulere det om til, få ejer det meste og alle med lige lille medbestemmelse?
Vores form for demokrati, hvor alle hver har en stemme til valget, giver politikerne mulighed for indgå kompromisser der i sidste ende giver en politik INGEN havde ønsket.
ps.
Endvidere giver vores system politikerne ret til indgå aftaler, som kunne gå ud på følgende: Ar give sin stemme til hospitaler, børneinstitutioner og ældrepleje i gengæld for stemmer til ekstra motorveje, billigere biler samt legetøj til golf- og jagtklubber.
ps.ps.
Vi har reelt set ingen garanti for medbestemmelse.
Vi har stemmeret men politikerne kan vælge at ignorere stemmer (hvilket de også gør)
Det eneste der har holdt vennekredsen sammen har måske været den fælles fjende.
En af årsagerne til at Corbyn ikke vandt over Bojo var at der blev kørt smædekampanger mod ham hvor han blev udråbt som antisemit. Selv the Guardian svinede ham til. Han var ikke pressens darling og manglede nok også gennemslagskraft. Han havde ikke en chance. Og han var helt sikkert ikke spiselig for Rupert Murdoch og nok heller ikke parat til at love ham særlige fordele eller beskyttelse mod ubehagelig reguleringer som Tony Blair for at få magten .
For den der virkelig har haft indflydelse på udfaldet af både hvem der skulle være landets statsminister og Brexit (når vi ser bort fra Dominic Cummings) er pressens ukronede konge Rupert Murdoch. En mand der er optaget af penge og magt og som synes at have karaktertræk fælles med Donald Trump. Det er ikke personligt det er forretning
https://www.youtube.com/watch?v=U_3cdVYPmWg
Glimrende artikel.
Jeg har personligt - i al beskedenhed - ofte givet udtryk for præcis det samme som Applebaum i Informations debatspalter f.eks. når jeg har henvist til signalværdien af, at eliten i sin tid gjorde klodens største skattesvindler til formand for EU- uden at det dog har medført den store reaktion. Så det glæder mig at der nu endeligt kan komme fokus på elitens selvforherligelse, der i den grad fortsætter med at understøtte f.eks. den økonomisk-sociale ulighed og giver fanden i klimakrisen, etc. etc.
Det skal da lige noteres (eksempelvis), at ikke ret mange af Informations formodentligt elitære abonnenter indtil nu har anbefalet artiklen endsige kommenteret den.
Nå, jeg var åbenbart lidt for langsom. Beklager.
Folketinget, de folkevalgte medlemmernes racisme og vores selskabet klimaflygtninge.
Der bør tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.
Demokrati har vi kun en dag hvert 4 år, på valgdagen. Sen er det folketings diktatur de andre dage.
Hvor ofte skal vi så stemme, Tommy ? Hver dag, eller kan vi nøjes med en gang om ugen ?
Virkelig god artikel med nogle gode pointer!
Anna Applebaum lyder som en meget interessant forfatter og hendes nye bog er bestemt et bekendtskab værd.