Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg sige højt, hvad jeg mener om min søns tysklærer?

Brevkassen svarer hver uge på spørgsmål fra læserne. Her er en far godt knotten over, at hans søn er blevet sendt uden for døren
Brevkassen svarer hver uge på spørgsmål fra læserne. Her er en far godt knotten over, at hans søn er blevet sendt uden for døren

Mia Mottelson

Moderne Tider
12. september 2020

Min søn på 13 blev i dag smidt uden for døren i tysk, fordi han kom med en plat (men sjov) joke i timen, der fik de andre til at grine. Jeg synes, at hans lærer er en forstokket idiot, der ikke kan håndtere hverken kåde teenagedrenge, fjantede piger eller det man vist på moderne dansk kalder ’klasseledelse’.

Skal jeg skrive en skrap mail på Aula og foreslå læreren, at hun tager andre metoder i brug for at vinde elevernes respekt. Eller stikke piben ind, sige til min dreng, at han skal lade være med at lave sjov? Eller måske begge dele?

— Hilsen plat far, der også altid har lavet sjov i timen og alligevel endte med en universitetsuddannelse.

Svar I:

En tredje mulighed er, at du blander dig udenom, og det synes jeg er den allerbedste ide. Din søn kan godt selv vurdere, om han vil sætte sit humoristiske lys under en skæppe for ikke at overstråle tyskundervisningen, og hans tysklærer behøver ikke vide, at du ud fra dit andenhåndskendskab synes, hun er en forstokket idiot. Den viden vil hverken gøre hende mere eller mindre idiotisk.

Der er ikke rigtig noget i situationen, der kalder på, at du griber ind. Jeg tror ikke, at det var nervøsitet for, om din søn mon vil få en universitetsuddannelse, når han nu laver så meget fis, der fik læreren til at reagere. Det har nok snarere været, at han forstyrrede hende og de andre elever. Måske i kombination med, at hun har sovet dårligt om natten og/eller ikke har fundet sit fodfæste som underviser endnu. Forældreindblanding hjælper ikke på nogen af delene. Plathed er fint, men hvis vitsen på nogen måde også var led, synes jeg det er fint af læreren at markere, at det var uacceptabelt. Den slags var alt for tolereret, da jeg gik i skole.

— Lone Nikolajsen

Svar II:

Tillad mig at antage, at din søn ikke leverede sin morsomhed på formfuldendt tysk, og at den derfor ikke hjalp til at skabe et fortroligt og inspireret læringsmiljø. Når hele klassen skal samarbejde om et svært fremmedsprog, der oplever lav prestige blandt elever og forældre, så er platte jokes ikke en kærkommen opløftning af stemningen, tværtimod.

Det er din opgave som ansvarlig forælder at sikre, at din søn lærer at respektere klassen, faget og de andre elever. Lige nu synes det, som om det modsatte er tilfældet, og det vil stille ham dårligere i fremtidige læringssituationer – tro mig, jeg har mange års erfaring som gymnasielærer i fremmedsprog.

Og så skal du i øvrigt holde dig langt fra Aula og bestemt ikke kalde nogen for idiot, især ikke en lærer, der med et godt tysk udtryk tydeligvis allerede ’ihre Nase voll hat’ af din søn. Men det ved du nok godt allerede.

— Lektor Fyhrie

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det den eneste gang sønnik har forstyrret undervisningen, eller er det et hyppigt tilbagevendende fænomen?

Henriette Bøhne, Herdis Weins, Karsten Aaen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

Jeg synes også, der kommer lidt for meget curling ind i denne sag, hvis du blander dig. Din dreng skal selv lære at håndtere disse typer, og så længe der ikke sker værre ting end at han ryger uden for døren, så går det hele nok. Glæd dig istedet over, at din søn åbenbart minder så meget om dig, at han nok også ender med at klare sig godt.

Henriette Bøhne, Karsten Aaen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Der er efterhånden ingen grænser for, hvad lærere i Folkeskolen skal finde sig i, ikke mindst fra forældre. Jeg foreslår faderen at søge et vikariat i folkeskolen eventuelt som jobbytte i bare en måneds tid “med det hele”, herunder at svare forældre, der konstant galper op på Aula, når lige netop deres pragteksemplar af et vidunderbarn møder den mindste mangel på accept af dårlig opførsel.

Henriette Bøhne, Eva Bjarnø, Gitte Loeyche, Herdis Weins, Katrine Damm og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Den person, der har skrevet det her, mener jeg, bør tage fat i sin søn, og sige, at han skal lade være med, bør lade være med at komme med fjantede, sjove, eller andre morsomme indslag i en tysk-time, eller i skolen i det hele taget!

Det er det, der er forældres opgave:

opdragelse!

Lektor Fyhrie for fan' jeg er sgu ved at blive fan af dig - hvem skulle nu have troet det ;-)

tænkte først om det var min elev x..' far, der skrev, men han er ikke universitetsuddannet ...
;o)