Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvad stiller vi op med ’Negerhytten’?

Brevkassen svarer på spørgsmål fra læserne. I denne uge: Hvordan får man sine gamle forældre til at indse, at ’Negerhytten’ er et skidt navn til deres hytte i haven?
Brevkassen svarer på spørgsmål fra læserne. I denne uge: Hvordan får man sine gamle forældre til at indse, at ’Negerhytten’ er et skidt navn til deres hytte i haven?

Mia Mottelson

Moderne Tider
19. september 2020

Min mor og far har de seneste 35 år haft en afrikanskinspireret hytte i haven, som vi altid har omtalt som ’Negerhytten’.

I den seneste tid er specielt den unge generation i familien begyndt at protestere, når vi kalder den netop det.

Jeg synes også, vi skal give hytten et nyt navn, men mine forældre, der nærmer sig de 75, har svært ved at lade være med at kalde den ved sit gamle navn. Det skal på ingen måde ses som et udtryk for en racistisk holdning, men blot som et levn fra en tid, hvor man brugte N-ordet på en anden måde, end man gør i dag.

Skal vi insistere på, at hytten i haven får et nyt kaldenavn – også blandt den ældre generation – eller skal vi bare ignorere deres forglemmelser?

— Jyden

Svar I:

I skal da ikke med hensyn til det navn insistere på noget som helst. Den hytte har altid heddet Negerhytten, så fred være med det. I har jo heller ikke kaldt den noget fortidigt nedsættende såsom Halenegerhytten, eller noget værre.

Frem for at falde over egne ben af bekymring for at skille sig ud kunne I så ikke bibringe de ivrige yngre den uimodsigelige tanke, at navnet rummer et stykke dansk historie og sproghistorie. Som du selv skriver, blev ordet ’neger’ anvendt ugenert i en forholdsvis nær datid, hvilket ikke betød, at de, der benyttede benævnelsen af sorte, nødvendigvis var racister. Endsige at Danmark som helhed var det. Omvendt garanterer afskaffelsen eller bandlysningen af ordet næppe, at det danske folk og Danmark siden er blevet mindre racistisk eller fremmedskeptisk.

De seneste par årtiers politiske udvikling kunne tyde på det modsatte. Mens sproget arter sig, skejer sprogbrugerne ud i ildelugtende hensynsbetændelse og vil have pigtrådshegn om grænsen.

Fasthold I kun Negerhytten.

— Georg Metz

Svar II:

Hejsa jyde

Jeg foreslår, at du dropper alle forsøg på at ændre på dine forældre og også lader være med at lægge så meget i det – hvis du kom og sagde, at du ville ændre navn og pronomen, ville de sikkert også resten af deres liv komme til at kalde dig ved det gamle, uden at det betød, at de ikke anerkendte dig.

Jeg foreslår i stedet en pragmatisk løsning: Kald den ’lerhytten’! Og aftal så, at I udtaler det vildt hurtigt. Måske på københavnsk. Jeg kan ikke gennemskue, om der er dialektmæssige udfordringer. Når dine forældre så kommer til at kalde den N-ordshytte, kan du bare lege, at de sagde lerhytten. Jeg har lige siddet her alene på pinden og sagt begge ord så mange gange, at jeg nærmest ikke kan høre forskel. Voila! (Det er i grunden tosset, at I spørger mig til råds i vanskelige sager).

— Anna von Sperling

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Malou Lauridsen

Hvad med Egern-Hytten, Veer-Hytten, Heger-Nytten eller Neior-Hytten?

Alternativt. Riv den ned og byg noget iglo- eller tipi-inspireret. Eller skaber det bare et nyt problem?

...eller forsæt med at fortælle de ældre, at grunden til at N-ordet er neutralt for dem, er fordi de er hvide. Fortæl, at det opfattes respektløst, og spørg, om de insisterer på at bruge det ord, nu hvor de er blevet gjort opmærksom på det. De har et valg, deres valg afslører deres sande jeg.

Jeg ved ikke, om jeg har været specielt opmærksom, for jeg gjorde allerede i sluthalvfjerserne en ven opmærksom på, at hun ikke burde bruge n-ordet. Jeg er 65, så jeg synes ikke, der er nogen undskyldning for de 75-årige forældre. Selvfølgelig, når det altid har været navnet på hytten, forstår jeg godt, det kan være svært, men ingen ko bør være for hellig i den forbindelse.