Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvad stiller vi op med ’Negerhytten’?

Brevkassen svarer på spørgsmål fra læserne. I denne uge: Hvordan får man sine gamle forældre til at indse, at ’Negerhytten’ er et skidt navn til deres hytte i haven?
Brevkassen svarer på spørgsmål fra læserne. I denne uge: Hvordan får man sine gamle forældre til at indse, at ’Negerhytten’ er et skidt navn til deres hytte i haven?

Mia Mottelson

Moderne Tider
19. september 2020

Min mor og far har de seneste 35 år haft en afrikanskinspireret hytte i haven, som vi altid har omtalt som ’Negerhytten’.

I den seneste tid er specielt den unge generation i familien begyndt at protestere, når vi kalder den netop det.

Jeg synes også, vi skal give hytten et nyt navn, men mine forældre, der nærmer sig de 75, har svært ved at lade være med at kalde den ved sit gamle navn. Det skal på ingen måde ses som et udtryk for en racistisk holdning, men blot som et levn fra en tid, hvor man brugte N-ordet på en anden måde, end man gør i dag.

Skal vi insistere på, at hytten i haven får et nyt kaldenavn – også blandt den ældre generation – eller skal vi bare ignorere deres forglemmelser?

— Jyden

Svar I:

I skal da ikke med hensyn til det navn insistere på noget som helst. Den hytte har altid heddet Negerhytten, så fred være med det. I har jo heller ikke kaldt den noget fortidigt nedsættende såsom Halenegerhytten, eller noget værre.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Malou Lauridsen

Hvad med Egern-Hytten, Veer-Hytten, Heger-Nytten eller Neior-Hytten?

Alternativt. Riv den ned og byg noget iglo- eller tipi-inspireret. Eller skaber det bare et nyt problem?

...eller forsæt med at fortælle de ældre, at grunden til at N-ordet er neutralt for dem, er fordi de er hvide. Fortæl, at det opfattes respektløst, og spørg, om de insisterer på at bruge det ord, nu hvor de er blevet gjort opmærksom på det. De har et valg, deres valg afslører deres sande jeg.

Jeg ved ikke, om jeg har været specielt opmærksom, for jeg gjorde allerede i sluthalvfjerserne en ven opmærksom på, at hun ikke burde bruge n-ordet. Jeg er 65, så jeg synes ikke, der er nogen undskyldning for de 75-årige forældre. Selvfølgelig, når det altid har været navnet på hytten, forstår jeg godt, det kan være svært, men ingen ko bør være for hellig i den forbindelse.