Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min veganske svoger prædiker for mine børn

Brevkassen svarer på spørgsmål fra læserne, og alle får to svar. I denne uge: Kan man bede en ellers vidunderlig svoger om ikke hele tiden at tale om kødindustri og klimaregnskab, når ungerne er til stede?
Brevkassen svarer på spørgsmål fra læserne, og alle får to svar. I denne uge: Kan man bede en ellers vidunderlig svoger om ikke hele tiden at tale om kødindustri og klimaregnskab, når ungerne er til stede?

Mia Mottelson

26. september 2020

Min svoger er en fuldstændig vidunderlig onkel for mine drenge på fem og syv. De forguder ham, og han kan lege med dem i en evighed. Men han er veganer. Det er i sig selv prisværdigt, vi lever forholdsvist flexitarisk, og jeg ved jo godt, at min svoger har fat i den lange ende i forhold til dyrevelfærd, CO2 og moral. Men kan jeg godt bede ham slappe af med at tale med mine drenge om kødindustri og klimaregnskab? Han hjælper os meget, og jeg vil nødig virke utaknemmelig eller decideret antivegansk. Men det gør mig altså i dårligt humør at skulle tænke på grisens smertegrænse, båndet mellem ko og kalv, blækspruttens bevidsthed om egen død og lignende, hver gang vi spiser.

– Flexitaren

Svar I:

Som regel er det bedre at sige til folk, man godt kan lide, når de gør noget (rettet mod en selv), man ikke kan lide. Ellers trækker man sig bare, og det er så trist. På den anden side er det en falliterklæring, hvis man beder den anden om at skrue lidt ned for det, vedkommende går op i. Derfor vil jeg foreslå, at du gør en af følgende tre ting:

Fortæl ham, at du har hørt ham. Din svoger vil med sine tirader gerne mindske summen af lidelse i verden, herunder den lidelse vi med vilje forvolder dyr, der smager godt. Det mener han er vigtigere end jeres kødglæde, og det kan du næppe ændre på. Du kan bare gøre ham opmærksom på, at I har truffet et andet valg end ham.

Luk ørerne. Om dine drenge vil gøre det samme, er deres sag. De kan godt tåle, at voksne ser forskelligt på ting.

Tag diskussionen. Selv løber jeg hurtigt tør for gode argumenter for at spise kød, men jeg hviler nok i min moralske dovenskab til bare at tænke på noget andet, for eksempel om jeg helst vil have asier eller agurk oven på min leverpostejsmad.

– Lone Nikolajsen

Svar II:

Flexitarisk! Godt ord, som jeg ikke har hørt før. Er det en sproglig nyhed, eller kommer jeg bare ikke i de samme kredse som dig? Sproget flytter sig hele tiden på de mest opfindsomme måder.

Jeg er helt på linje med dig, men med den forskel, at hvor du er bekymret, ville jeg være irriteret. Der er folk, der ser alting gennem én slags briller og kun dem. Således har jeg en feministisk veninde, som man ikke kan føre en samtale med, uden at hun lige skal have anbragt en eller flere eksempler på, hvordan kvinder bliver undertrykt. Ikke at hun ikke har ret, men i længden finder jeg det anstrengende. Det samme med en ven, der er så optaget af klima, at han dårligt kan tale om andet.

Når mennesker er enige, er det spild af tid. Ekkorum hedder det med et andet relativt nyt ord. Du har al ret til at bede din svoger stoppe indoktrineringen og være mere … flexitarisk. Hvis han bliver mopset, så husk at rose ham for at være vidunderlig.

– Kristen Bjørnkjær

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • David Zennaro
  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Gert Romme, David Zennaro, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Prøv diskret at finde ud af, hvordan dine drenge har det med at blive prædiket for til måltiderne.
Måske er de heller ikke helt begejstrede?

Du kunne også researche lidt på planters kommunikation og hemmelige liv.
Jeg har fx læst, at græssets vidunderlige duft når det bliver slået, i virkeligheden er en mellemting mellem et alarmsignal og smerteskrig.

Eller bare bed om madro.

Lisbeth Larsen, Steinar A. Klock, Torben K L Jensen, Birte Pedersen, Flemming Olsen, Rolf Andersen, Trond Meiring, Henriette Bøhne, Alvin Jensen og René Arestrup anbefalede denne kommentar

Nu er jeg hverken vegan eller vegetar, selv om vi sjældent anvender kød i hverdagen. Derfor at vi griller masser af egne grønsager hver dag, som vi indtager til salaten.

Men - ærligt talt - er det egentlig et problem? Og er det virkelig så stort, at det skal behandles i medierne?

- Jeg undrer mig. Men det er jo en kendsgerning, at bekymringens sum altid er konstant. Og hvis man ikke har bekymringer, så "opfinder" man blot nogle.

Gitte Loeyche, Bent Nørgaard og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Kære Flexitar

Læs lige hvad du skrev igen et par gange og se om du kan finde et paradoks i det du skrev:

"Men det gør mig altså i dårligt humør at skulle tænke på grisens smertegrænse, båndet mellem ko og kalv, blækspruttens bevidsthed om egen død og lignende, hver gang vi spiser."

Er der noget som klinger lidt hult her, og er der en oplagt løsning på din dårlige samvittighed, andet end strudsemetoden?

Claus Poulsen, Flemming Berger, Steinar A. Klock, Gitte Loeyche, Torben K L Jensen, Klaus Lundahl Engelholt, erik pedersen, Birte Pedersen, Søren Fosberg, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

"blækspruttens bevidsthed om egen død"

Se det lyder sgu da interessant!

Og Morten Balling, man kan jo godt komme i dårligt humør over at høre om dit og dat mens man spiser, uden at det nødvendigvis har noget at gøre med dårlig samvittighed.
Regner f.eks. ikke med at de har blæksprutte på menuen særlig ofte (hvis nogensinde).

@Thomas Andersen

Da jeg var barn lærte jeg at dyr ikke havde bevidsthed eller følelser. De var bare biologiske automaton med reflekser og instinkter.

Det har sidenhen vist sig at være forkert. Det er alment kendt at mange dyr kan bestå en spejltest, noget børn kun kan når de er ca. 18 mdr. og har udviklet en følelse af et "jeg". Det mindste dyr jeg har set beviser for at have bestået testen er en myre!

Blæksprutter er nutildags kendt som værende både bevidste og intelligente. Om de er bevidste om.deres egen dødelighed? Pas. Hvis de er, fortrænger de sikkert dødsangsten ligesom mennesker ;)

Carsten Munk, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

At din svoger, på lange stræk, har ret i sine betragtninger, giver ham ikke carte blanche til vedholden, ubønhørlig og utidig prædiken. Jeg er sikker på, at hans synspunkter er feset ind på lystavlen for længst og som sådan er du i din gode ret til at bede ham om at holde sin kæft.

Og hvis ikke det hjælper, så prøv at udfordre hans moralske overlegenhed med følgende spørgsmål: Der findes efterhånden en del videnskabelig litteratur, der beskæftiger sig med planters 'følelesesliv', herunder også evidens for at planter kommunikerer med hinanden.

Nu har vi ligesom et problem, ikke sandt?

Eller er din svoger parat til at gå hele vejen og nægte os alle vores daglige brød?

Torben K L Jensen

Eva - Græsste kunne jo med deres nyslåede duft invitere drøvtyggere til et godt måltid når nu man véd at de er gode naturplejere - dvs. de holder øko-systemet vedlige.

Torben K L Jensen

Og forresten er at humanisere naturen en uskik - særlig når den kommer fra en invasiv art der er godt igang med at ødelægge naturen.

Kunne det tænkes at det er ubehaget ved din selvvalgte livsstil der fører til at du har svært ved at lægge øre til noget der helt tydeligt er en hjertesag for din svoger. Børn siger som regel selv fra hvis der er noget de ikke gider høre på.

At prøve at lave om på sine nærmeste er både skadende for familie freden og mulige familie sammenkomster i fremadskridende fremtid - så lad dog være, hvis du har det dyrebareste kært.

Bed din ikke biologiske svoger om at rette skytset mod fremmede så kan det tænkes, at han får en rød bøf i ansigtet en dag. Nej jeg mener at han skrive og aktionere sig ud af sine indestængte lyster og holde sit hus i fred. Men det er lidt op ad bakke at være forældre i dag. Fordi skole og kammerater og deres forældre taler al mennekelig udvikling op. Som 53-årig langtidsarbejdsløs dinosaur, single, hvid mand er jeg jo uforbederlig.

Jens Christian Jensen

Vegetalisme er den nye religion og alle religioner har deres missionærer og ekstremister.

Det er temmelig anstrængende at prøve at føre en dialog med folk der har "set lyset".

René Arestrup

Jeg har et ambivalent forhold til veganisme. På lange stræk har de jo ret i, at det industrialiserede landbrug er en perversion, en etisk nedsmeltning, styret af Gud Mammon. Og det er dyrene, miljøet og folkesundheden, der bliver efterladt med regningen.

Problemet er den moralfilosofiske dogmatik, som i sin essens er religiøs: Du må ikke slå dyr ihjel. Og hvis du gør det - eller medvirker til det - er du et syndigt menneske.

Dermed bliver en relevant kritik forvandlet til noget helt andet.

Og så står jeg af.