Interview
Læsetid: 8 min.

Vi bygger mure for at holde farer ude. Men faktisk er murene farlige for os

Grænsemure er ikke bare bygningsværker af beton og pigtråd, der adskiller mennesker og lande. De påvirker os også fysisk og psykisk. Ny bog kortlægger begrebet ’wall disease’ – mursyge
»De mennesker, der bor i grænseområder, har ofte et delt liv og en fælles historie. Der er ikke en skarp eller naturlig linje mellem de to lande. Forskellene og den forstærkede grænse mellem Mexico og USA er politisk,« siger Jessica Wapner. Her er det grænsen i Arizona med byen Nogales på den anden side.

»De mennesker, der bor i grænseområder, har ofte et delt liv og en fælles historie. Der er ikke en skarp eller naturlig linje mellem de to lande. Forskellene og den forstærkede grænse mellem Mexico og USA er politisk,« siger Jessica Wapner. Her er det grænsen i Arizona med byen Nogales på den anden side.

Miriam Dalsgaard

Moderne Tider
3. oktober 2020

I 1960’erne registrerede den tyske psykiater Dietfried Müller-Hegemann en række uforklarlige, psykiatriske tilfælde i Østtyskland. Det gik op for ham, at alle patienter havde det til fælles, at de boede i nærheden af Berlinmuren.

Og da psykiateren undersøgte sagen nærmere, opdagede han, at der blandt mennesker, der boede tæt ved muren, var en højere andel af psykoser, skizofreni og fobier. Også selvmordsraterne var højere.

I 1973 udgav han en bog, hvor han beskrev fænomenet, som han døbte Mauerkrankheit – mursyge.

»Vi bygger mure for at holde farer ude, men er vi klar over de farer, selve muren udsætter mennesker for?« siger Jessica Wapner, journalist og forfatter.

Hendes bog Wall Disease: The Psychological Toll of Living Up Against a Border er drevet af dette spørgsmål. Den udkommer næste uge og dokumenterer, at de menneskelige omkostninger ved grænsemure er høje. Både for dem, der forskanser sig bag murene, og dem, der bliver forsøgt holdt ude.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"»Det er i hvert fald svært at forestille sig, at der vil være færre grænsemure i fremtiden uden et skift i politiske strukturer verden over.«"

I Vesten kæmper moderate intellektuelle, velmenende akademikere og tilpassede middelklasseborgere for ændrede politiske strukturer som samtykke til samleje, retten til at være hvem man vil, kvoter for kønnene og governance, som kan holde styr på den megen psykopati, narcissisme og grænseløshed, som findes hos bestemte 'personlighedstyper'.

Det er da en politisk strukturkamp, som vil noget - eksempelvis fastholde de kendte, politiske makrostrukturer.

Flemming Berger, Jens Kofoed og Anton Kelsall anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tværtimod, Hanne Utoft, er det det eneste, man kan gøre, for at nedbryde de mure, der fastholder folk i andres faste forestillinger. Friheden begynder med den enkeltes lighed. Det er, hvad der nedbryder murene. Dårlige vaner kan man næsten kun slippe af med ved at erstatte dem med gode vaner.

Alvin Jensen, Ea Movang, Inger Jensen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Steffen Gliese, jamen lad os da følge det systemloyale murbrækkeri (aka symptombehandling), du og andre hylder, og som har været praktiseret gennem en del årtier ... mens vore systemforankrede problemer blot er større og større. Jeg er sikker på at denne den eneste vej fører til Himmerige.

Flemming Berger, Jens Kofoed og Anton Kelsall anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er meget interessant.
Og bekræfter jo i høj grad den oplevelse mange har af frihed og forbundethed, når de befinder sig i naturen, og har udsyn til horisonten og himlen.

På den anden side lægger teorien om Mursyge op til at se helt anderledes kritisk på alle andre steder med mure; fængsler, psykiatriske hospitaler, zoologiske haver, skoler, etcetera.

Alvin Jensen, Hanne Utoft og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Anbefalelsesværdig relateret dokumentar fra 2015: WALLS (direktion af Pablo Iraburu og Migueltxo Molina)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Yo9OCa-kwPc

Detaljer: https://www.autlookfilms.com/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&I...

Der er mange af disse skampletter på jordens overflade, og jeg så helst dem alle revet ned øjeblikkeligt.

Nogle mure virker faktisk efter hensigten. Den mest effektive, jeg kan komme i tanke om, er den der holder terrorister ude af Israel. Aldrig har det været så sikkert for landets indbyggere at opholde sig og bo der. Analysen var nemlig, at uanset om man trak sig tilbage til før 67 grænsen, ville man alligevel ikke kunne leve i sikkerhed uden en mur. For der ville altid være en eller anden palestinenser der var villig til at sprænge sig selv i luften, fordi han eller hun mente at der lige manglede en centimeter her eller der, før end der kunne blive evig fred. Så man kan bygge mure der virker, bare viljen er der.

Hvis vi skal tage "murene" bogstaveligt, har jeg lige en erfaring fra det virkelige liv.

For en månedstid siden var vi i Sverige og Danmark, og blev akut underlagt nogle kraftige covid-19-restriktioner, af Slovenija og Österreich, som vi skulle overholde for at kunne rejse. Det var at rejse efter kl. 00:00 og ikke stoppe undervejs.

Da vi skulle hjem igen tjekkede vi derfor ruten flere gange ned gennem Forbundsrepublikken, og 50 km før Österreich tikkede bilens GPS med oplysning om, at al indrejse fra Danmark var øjeblikkeligt blevet forbudt. Men medens politiet tog trafikken i indvendig bane ind på en p-plads, rullede vi ind i landet i yderbanen.

Da vi var få km fra Slovenija, gentog det sig - ingen adgang til landet fra Danmark. Og her var vi ikke så heldige, men blev afvist. Men efter kort tids søgning fandt vi en fin vej, hvor der stod velkommen til Slovenija på den ene side af et skilt, og velkommen til Österreich på den anden side. Og da teksten var indrammer i EU´s flotte stjerner, følte vi os selvfølgelig rigtigt velkommen.

Vi kom ud af landet og hjem uden yderligere problemer, men det kunne have gået galt. For i 2018 kørte i gennem lille lukkede og Europa-skræmte Magyarország eller Hungary, og gjorde det på præcis samme måde - altså udenom den ordinære grænse. men det gav problemer, da vi skulle ud, for hvordan skal man kunne komme ind i landet, når man ikke er kommet ind.

Faktisk har jeg flere af den slags oplevelser med andre lande. Og mit budskab er, at der altså er hul igennem til alle lande udenom grænserne, og man skal ikke bruge meget tid for at finde dem. Bare mellem Danmark og Forbundsrepublikken kender jeg i hvert fald mindst 10 uformelle grænseovergange med EU-velkomstskiltet.

@Jacob Nielsen Det er så verdens største løgn du kommer med der. Det er faktisk israel der er den farlige part her der laver terror mod den anden part. Hvad israel får igen er bare myggestik i sammenliningen. Husk at israel ikke er for gode til at lyve af h. til.