Klumme
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Det forudsigelige raseri over, at Sofie Linde ikke holdt sin kæft

Med udposning i nakken forsvarer vi stadig den forestilling, at det ville være bedst, hvis kvinder tiede i offentlige forsamlinger
Ligesom Homer Simpson har de arrige mænd lært at tøjle deres vrede. Den udtrykker sig kun som indeklemte knolde og udposninger i nakken, men tag ikke fejl: Den er der.

Ligesom Homer Simpson har de arrige mænd lært at tøjle deres vrede. Den udtrykker sig kun som indeklemte knolde og udposninger i nakken, men tag ikke fejl: Den er der.

Ritzau Scanpix

Moderne Tider
12. september 2020

I et aldrende afsnit af tv-serien The Simpsons findes en ret fin illustration af, hvad psykoanalysen forstår ved et symptom. Afsnittet hedder »I am furious« og handler om, hvordan Homer har lært at undertrykke sin voldsomme vrede.

I stedet for, at han går amok, når verden ikke går hans vej, sætter vreden sig som små udposninger, bylder eller knolde på hans nakke. Jo mere vred han bliver, des flere kommer der. Disse udposninger er en slags kompromisformationer i konflikten mellem på den ene side Homers ubændige vrede, og på den anden side hans anerkendelse af det upassende ved at give udtryk for den.

Men udposningerne tilfredsstiller hverken vreden eller behovet for at undertrykke den. De er så at sige meningsløse knuder af ekstra smerte, som kommer oven i de problemer, Homer har i forvejen.

Når man siger, at symptomet er en kompromisformation, så skal man altså forstå det som den værst tænkelige slags. Det er næsten som at blive stillet over for valget mellem pest eller kolera og tage det kompromis, der hedder begge dele og en haltende gang i tilgift.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Med risiko for de retfærdiges vrede:
Hvor mange år går der mon før modreaktionen kommer, den hvor mænd ikke længere kan rette henvendelse til det modsatte køn af ren og skær frygt for udskamning, og kvinderne mener at mænd er blevet nogle skvat.
Detter er naturligvis ikke et forsvarsskrift for overgreb...

Eva Schwanenflügel

Politikens (efter min ringe mening) geniale tegner, Philip Ytournel, har illustreret de mange meningstilkendegivelser efter Sofie Lindes åbenbarende moment ved 'udposninger af hoveder', som meget apropos alle siger :
"Godt sagt, men.."
Og så kommer én eller anden søforklaring..

https://politiken.dk/underholdning/dagenstegning/art7920374/Godt sagt

(Tegningen er ikke bag betalingsmur)

Troels Ken Pedersen, Susanne Kaspersen, David Zennaro, Rikke Nielsen, Helene Gertsen, Estermarie Mandelquist, Ib Christensen, Lise Lotte Rahbek og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Dan D. Jensen :
"Hvor mange år går der mon før modreaktionen kommer, den hvor mænd ikke længere kan rette henvendelse til det modsatte køn af ren og skær frygt for udskamning, og kvinderne mener at mænd er blevet nogle skvat."

Det kan være du fanger problematikken ganske glimrende, Dan.

For kønsrollerne er gamle og forhærdede, selvom der var en tid i halvfjerdserne og begyndelsen af firserne, hvor det begyndte at ændre sig, da rødstrømperne kom på banen, og kvinderne ud på arbejdsmarkedet.

Men i virkeligheden er vi bare fortsat i samme skure, for der er stadig et stort flertal af kvinder, der er offentligt ansatte, primært i omsorgsfag, og kvinder der udgør bunden og ikke ledelsen, mens størstedelen af mændene er i det private erhvervsliv, og oftest i toppen.
Lønnen halter også stadig bagefter i de traditionelle kvindefag.

Der er stadig en ganske rigid opfattelse af, hvordan mænd og kvinder skal arte sig for at opfylde deres kønsroller, og det starter før barnet er født.

I Danmark har vi et af de mest opdelte arbejdsmarkeder i Europa, og vi ligger langt bagefter Island, Finland, Norge og Sverige når det gælder ligestilling.
De er nummer et til fire, mens Danmark er røget ned på en fjortendeplads.

Men hvad har det så at gøre med at mænd er rædde for at blive anset som 'skvat'?

Jo, det er resultatet af den meget kønnede opdragelse og diverse stereotypier - både blandt kvinder og mænd;
det larmende, individualiserede konkurrencesamfund, der kræver en form for overdreven 'mandhaftighed' for at gøre sig gældende, en total afvisning af begrænsninger og svaghed, der især gør sig gældende på jobcentret.

Folk er altså 'tabere', hvis de :
- Er ledige
- Er syge
- Er handicappede
- Bor alene og er over 25 år
- Bor hos forældrene og er over 25 år
- Ikke går til fitness eller sport
- Ikke har en stor vennekreds
- Ikke er en festabe
Fortsæt selv.

Alle de ovenstående eksempler er ofte værre for mænd, der måske ikke formår at leve op til rollen som 'individuel vindertype'..
Det danske maskulinitetsideal, importeret fra USA af danske politikere.

Det konkurrenceprægede element gør sig selvfølgelig gældende overfor egne kønsfæller, hvor det handler om at 'score' hver weekend, helst flere gange, for drengenes vedkommende.
For pigerne forholder det sig omvendt, og 'slut-shaming' er desværre blevet almindeligt.
Det er ligesom vi slet, slet ikke er kommet videre, tværtimod.

Jeg tror, mænd skal vælge at gå ind i ligestillings kampen på deres egne præmisser, og begynde at stille alvorlige spørgsmål til individualiseringen og konkurrenceparadigmet.

Og det tror jeg faktisk, at kvinderne vil se som en styrke :-)

Niels Holm Olsen, Troels Ken Pedersen, Kurt Nielsen, Susanne Kaspersen, Lars Koch, Ruth Sørensen, David Zennaro, Ole Henriksen og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar

Dan D Jensen, man kan faktisk godt rette henvendelse til en kvinde uden at sige noget grænseoverskridende til hende. Man kan feks. prøve at sige noget klogt eller sjovt eller spørge om hendes mening og tanker om noget, det bliver man ikke udskammet over;-)

Niels Holm Olsen, Eva Kjeldsen, Troels Ken Pedersen, Werner Gass, Susanne Kaspersen, Jørgen Munck, Herdis Weins, Rikke Nielsen, Helene Gertsen, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Marie Jensen

Jeg læser kommentaren, som om Dan er bange for at mænd bliver 'det svage køn'.

Men pointen er, at der IKKE er et svagt køn.
Det skal mændene bearbejde og finde sig til rette med.

Vi er alle lige.

Troels Ken Pedersen, Susanne Kaspersen og Hasse Poulsen anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

DISCLAIMER: jeg ikke selv set det pågældende show, og bruger ikke sociale medier generelt, så jeg arbejder på andenhåndsberetninger her.

Men det forekommer mig at artiklens repræsentation af reaktionerne på hændelsen som udtryk for "vrede" og "raseri" er stærkt overdrevet (og noget polemisk).

Med meget få undtagelser er der vel snarere tale om irritation på niveau med det man oplever hvis man møder en "facer" der insisterer på at ville tale om hungersnød i etiopien eller forældreløse børn i Haiti, mens man er på vej ud for at købe ind. Altså irritiation over at man ikke selv får lov til at vælge tid og sted til at tage stilling til den fremstillede situation, uden at det nødvendigvis er fordi man er imod at problematikken afhjælpes eller fremføres.

Forskellen er naturligvis, at man kan sige nej tak til faceren (der som regel er lydhør over for det), og hvis det man alligevel skulle blive følelsesmæssigt berørt, kan man gøre noget for at få ubehaget til at forsvinde omgående ved at tilmelde sig månedlige betalinger på PBS, og føle at man har gjort noget ved problemet.

Og hvis nu frk. Linde havde navngivet manden, kunne man jo på samme måde føle at man gjorde noget ved den fremstillede problematik ved at skamme vedkommende lidt ud og kalde ham for en liderlig narrehat. Men i disse (medie-)situationer forbliver gerningsmanden uværgeligt navnløs, og påstanden at det er "mandlige normer og kultur generelt" det er galt med, og det underliggende krav at man (som mand) skal gøre et eller andet ved det, selvom man ingen anelse har om hvad dog skulle være, udover at skrive tåbelige og selvretfærdige indlæg på de sociale medier.

Eva Schwanenflügel

@ Thomas Østergaard

Det er mit gæt at Sofie Lindes åbenbarende moment netop var resultatet af at der ikke sker en dyt ved at anklage ét uvæsen og lade fordømmelsen rulle henover vedkommende.

Nu har ret mange kvindelige journalister støttet hende, og der er også mange mænd, som gerne ville.

Mit forslag er dog, at de mandlige støtter skriver deres eget brev.

"forsvarer vi stadig den forestilling, at det ville være bedst, hvis kvinder tiede i offentlige forsamlinger"

Når en mand blive sagt imod, så er det normalt.
Når en kvinde blive sagt imod, så er det undertrykkene.
For hvorfor læg ud med en fordom, og gå i offerrolle?

Dette er derfor man altid skal gå efter bolde, og ikke manden. Så kamp er om ens meningen og ikke ens person.

@Eva Schwanenflügel
Når du måler liggestilling efter 50/50, så er det equality of outcome du måler efter. Du må meget gerne uddyber dette, i hvordan du ser ligestilling i 50/50 og ikke ligestilling, til selv at vælge

Men ellers vil jeg vil absolut give dig ret i at der er bruge for et lønløft, men jeg ser dette som en klassekamp og ikke en kønskamp. For der er nogle menneske vi udnytter groft, for ingen penge.

”For pigerne forholder det sig omvendt, og ’slut-shaming’ er desværre blevet almindeligt.”
Dette er som historien om nøgle og låsen.
Det er fedt, at være en gode nøgle, der kan låse alle låse op.
men der er ikke fedt at være en lås. kan blive låses op af alle nøgler.

Mænd og kvinde er ikke ens og har ikke samme mål og udgangspunkt. derved kan vi ikke blive dømt ens af naturlig årsager.(bare med hvor nemt, en kvinde kan få sex, kontra en mand)

At kvinder blive tiltrukket at ”alfahan” selv om han har været samme med 117 kvinde. Mens jeg ønsker ikke en kvinde der har været samme med 117 mænd. For ja jeg har nogle karaktertræk jeg søger og ikke søger, såvel som kvinde har.

Og så en slut pointe
Jeg som mand, stoppe med at gå efter hierarki(konkurrenceprægede) samfund. Når kvinde stoppe med at vælge mig efter dette....

Eva Schwanenflügel

@ Jens Jensen

Du er ærlig, og det er altid godt i en samtale.

Mænd er meget mere kvinder, end de ved.
Og omvendt.

Mit ideal er bare at vi kan snakke sammen om hvad der foregår.

Thomas Østergaard

Eva Schwanenflügel:

Jeg forstår ikke at du mener at der absolut ingenting ville ske ved konkret anklage. Det ville da skabe en atmosfære af frygt for konkrete konsekvenser af at opføre sig dadelværdigt. At det ville være bedre hvis der var en etisk klangbund, og at der er nogle juridiske/bevisførelsesmæssige problemer ved at gøre det, er en anden sag.
Som det er nu, må enhver mand der måtte ønske at "tiltvinge sig et blowjob", da netop tænke at der ikke er nogen chance i helvede for at blive straffet personligt når han gør det, og at hans opførsel uværgeligt vil blive tilskrevet og udråbt som et svigt i diskursen og mænds kultur, hvis den endelig bliver addresseret.

Det forkommer mig at kvinder projicerer en disponering for social kontrol og frygt for "flertallets mening" over på mænd, som simpelthen ikke i nævneværdig grad eksisterer.

At nogle gerne vil støtte med et intetsigende brev om at de finder det moralsk forkert at bruge en lederposition til at tiltvinge sig seksuelle ydelser fra ens underordnede, er absolut ingen garanti for at de pågældende mænd nu også opfører sig upåklageligt. Ligesom britiske konservative der gik til valg på familieværdier fra en kant af viste sig at være ret seksuelt depraverede, er der mange eksempler på at der INGEN kobling har været mellem hvad folk siger i offentligheden, og hvad de gør når de tror ingen vil opdage det. Et, blandt mange, eksempler er Eric Schneiderman, der var meget aktiv i at fordømme og retsforfølge Harvey Weinstein. Han har sikkert tænkt, at hvis nogen endelig fordømte hans opførsel ville det ikke blive med navns nævnelse.

Totalt vild med denne artilek :-)

I debatten der raser lige nu, kan jeg dog godt begynde at tvivle på, om dette udsagn holder:

"Omvendt kunne selv den mest forbenede antifeminist godt se, at det faktisk ikke er i orden at bruge sin magt til at tiltvinge sig blowjob af 18-årige nyansatte til julefrokoster, som Linde kunne fortælle om."

Troels Ken Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Rikke Nielsen: Hvilken debat tænker du mere specifikt på? Og hvad er der med den der fascination af rasen?

Myten om fremskridtet - Læs bogen.
Ligestilling mellem mænd og kvinder - eller rettere: mellem kvinder og mænd kommer aldrig til at ske. Alfahannerne er de fødte vindere og dem kvinderne går efter både før og efter ægteskabet.
På side et i enhver læseværdig psykologbog står der udtrykkeligt: 'Enhver adfærd, der bliver belønnet, har en tendens til at blive gentaget' altså må jeg bede om et blowjob med meget lidt risiko for at blive afvist.