Læsetid: 2 min.

Den franske osteskole: Brie er ostenes konge

Velkommen til Informations franske osteskole, som hen over efteråret vil føre dig gennem 12 af de vigtigste oste fra ostens moderland – Frankrig. Kan du dem, er du nemlig rigtigt godt kørende udi ostens fortryllende verden, og vi lægger hårdt fra land med intet mindre end ostenes konge
Brie de Meaux AOP.

Brie de Meaux AOP.

Sara Houmann Mortensen

5. september 2020

Ingen kan betvivle, at Frankrig har en særlig plads i ostens verden. Hver franskmand spiser 26 kilo ost om året, og Emmanuel Macron har under coronakrisen bønfaldet sit land om at spise endnu mere fransk ost for at redde økonomien.

Frankrig er ostens moderland, hvor viden og håndværk er gået fra generation til generation, og hvor regionernes forskelle i geografi, klima og historie har sat deres præg på de lokale oste. Ved man noget om fransk ost, er man rigtigt godt kørende udi ostens verden.

Efteråret igennem præsenterer vi dig for 12 udvalgte franske AOP-oste, (oprindelsesbeskyttede) og vi lægger ud med den mest spiste franske ost i Danmark: brien.

Før vi kommer til dagens hovedperson: Brie de Meaux AOP, skal du vide, at brie fremstilles over hele verdenen, og at langt de fleste brier er fremstillet af pasteuriseret mælk. Brie findes derfor i alverdens udgaver til alverdens smagsløg. Kun to brietyper er oprindelsesbeskyttet, og den mest kendte er Brie de Meaux.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg har modstræbende givet en anbefaling af denne artikel, fordi den handler om ost, men at det skulle være en speciel fransk disciplin er fuldstændig historieløst. Man har lavet oste i hele Europa i ca. lige lang tid, fordi det var en måde at konservere mælken på. Og i hvert fald siden bondestenalderen har man lavet ost overalt. Det er muligt, at franskmændene har været bedre til at sælge dem i udlandet, men det gør dem faktisk ikke så unikke, som artiklen lægger op til.

Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Ruth Sørensen, Henriette Bøhne, Liselotte Paulsen, Carl Chr Søndergård, Helene Thorup Hayes, Mikael Velschow-Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar