Satire
Læsetid: 4 min.

Vi genopliver Danske Banks gamle slogan: Gør det, du er bedst til version 2.0

Danske Bank har slet ikke udnyttet potentialet i sit gamle slogan om at gøre det, man er bedst. Det kan bære meget mere – og vise meget mere af, hvad banken med de store armsving er aller allerbedst til
Danske Bank har slet ikke udnyttet potentialet i sit gamle slogan om at gøre det, man er bedst. Det kan bære meget mere – og vise meget mere af, hvad banken med de store armsving er aller allerbedst til

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
19. september 2020

Engang havde Danske Bank sloganet ’Gør det, du er bedst til – det gør vi’. Banken fik produceret en reklamefilm, hvor helt almindelige mennesker viste, hvad de var bedst til: De sjippede double dutch og pudsede vinduer, dansede breakdance i køkkenet og scorede mål med hælen.

Musikken var både moderne og klassisk, et breakbeat og temaet fra Beethovens Für Elise, og budskabet var enkelt: Danske Bank ville gøre det, den var bedst til, for at give alle danskere mulighed for at gøre det samme.

Efter mere end ti års skandaler med hvidvask og uberettiget opkrævning af gæld er det dog på tide at lave en ny reklamefilm, som viser, hvad Danske Bank er særligt god til. Vi har skrevet et udkast til manuskriptet.

Musik: Breakbeat introduceres.

Scene: Daværende direktør Peter Straarup sidder for enden af et 18 meter langt elipsebord i Danske Banks hovedkontor i København. Han kigger direkte ind i kameraet.

Speak (troværdig og venlig mandestemme): »Hvis du arbejder målrettet.«

Scene: Droneoptagelser af et parcelhuskvarter i en københavnsk forstad. På billederne ser man parcellerne ligge side om side. På grund af bankernes lempelige kreditvurderinger og muligheden for at lave komplekse investeringsprodukter på boligmarkedet er priserne på disse helt almindelige parcelhuse steget til nye rekorder. 

Speak: »Hvis du kan se muligheder, hvor andre ser begrænsninger.«

Scene: Klip fra parcelhuskvarteret i forstaden til Danske Banks såkaldte trading floor.

Speak: »Hvis du er forberedt på det værste ...«

Scene fortsat: På handelsgulvet er det en af de mest hektiske dage under finanskrisen. I forgrunden rejser en investeringsrådgiver sig op fra stolen og tager sig til hovedet, mens han stirrer på en skærm for enden af lokalet. Hele skærmen er dækket af røde kurver og tal.

Speak: »... men tror på det bedste.«

Scene: Klip til forhallen i Danske Banks hovedsæde på Kongens Nytorv. Man ser daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen komme gående med målrettede skridt ind ad døren. Der filmes i super slow. I favnen har han en stor pakke.

Speak: »Hvis du er klar til at hjælpe andre ...«

Scene fortsat: Finansministeren tager elevatoren op til Danske Banks trading floor, hvor han møder Peter Straarup og rækker pakken frem mod ham. Det viser sig at være en bankpakke.

Speak: »… og de er klar til at hjælpe dig.«

Scene fortsat: De to griner indforstået, mens Claus Hjort peger på skærmen med de røde tal og kigger på Straarup, som om han vil sige: »Det gjorde du bare ikke!« Straarup laver en grimasse med trutmund og skuldrene trukket op: »Ups!« Så griner de igen. Straarup åbner forventningsfuldt bankpakken og ser til sin overraskelse: 100 milliarder kroner!

Musik: Beatet stopper. Kort break. Stilhed. 

Scene: Smukke billeder af en stor, modernistisk bygning i den centrale del af den estiske hovedstad, Tallinn. 

Musik: Beatet introduceres igen. Nu med en basgang under. Over breakbeatet introduceres det minimalistiske tema i Beethovens Für Elise. Det klassiske møder det moderne.

Speak: »Hvis du forstår at lave en god forRETning ...«

Scene: Uden for Danske Bank i Tallinn står en mand med lang frakke og venter. Det støvregner. En sort Hummer stopper. Manden i den lange frakke går hen til bilen og modtager en kuffert.

Speak: »Hvis du kan opnå en god forRENTning ...«

Scene: Manden går rundt om bygningen og drejer om hjørnet for at gå ind i Danske Banks estiske filial af bagindgangen, hvor der bliver hvidvasket for op mod 1.500 milliarder kroner i en perioden fra 2007 til 2015. Bag ham fortsætter dagligdagen i det østeuropæiske finanscentrum.

Scene: Tilbage i København. Smukke billeder af Danske Banks hovedsæde på Kongens Nytorv. Solen står op og rammer søjlerne på den klassicistiske bygning fra 1801.

Speak: »Hvis du kan få noget ud af ingenting ...«

Scene: Indenfor i hovedkontoret sidder bankens teknikere og arbejder på at løse en fejl, som angiveligt har eksisteret siden 1979. Fejlen har betydet, at Danske Bank har opkrævet for meget gæld fra en del af deres kunder. Der er tale om kunder med en meget dårlig økonomi.

Speak: »Hvis du kan leve med dine egne fejl ...«

Scene: Hurtigt klip til Deadline på DR2, hvor Danske Banks chefstrateg, Henrik Drusebjerg, medvirker i et interview om økonomisk ulighed.

Speak: »... og erkende andres.«

Scene: Man hører lyd fra interviewet, hvor chefstrategen blandt andet siger, at de unge generationer er vokset op med, at »hvis der sker noget, så kan du bare læne dig tilbage, for du bliver reddet af massiv hjælp«.

Han tilføjer:

»Nu skal jeg passe på med at kalde en hel generation for en klynkende generation.« 

Musikken stopper på et beat. 

»… men det giver måske en generation, som mangler lidt vilje og lidt knofedt til at tage fat og skabe sine egne muligheder.«

Så bliver skærmen mørkeblå. Danske Banks logo og en tekst toner frem på skærmen:

Gør det, du er bedst til – det gør vi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kapitalismen er roden til alt ondt skabt i verden.

Fin drejebog! Tænker på Lars von Triers Riget. Mon ikke Lars kunne lave en lignende mega sjov serie med netop Danske Bank? Ganske grotesk hvad der er foregået og foregår i det foretagende. Alt er nok heller ikke afsløret endnu!

Carsten Svendsen

Jeg havde nogle Danske Bank aktier for en snes år siden, dem solgte jeg til kurs ca. 330.
Nu står aktien - fuldt fortjent - til kurs ca. 82.

Malou Lauridsen

Nogen der kan huske de instruerede “helt filfældige” referencer til deres møgsager de sidste år tvang kasse-personalet til at angribe kunderne med for lige at komme “i øjenhøjde” og distancere sig selv fra problemet?

I dag er jeg DB-survivor og har et andet pengeinstitut.

Så er det nu der skal købes Danske Bank aktier mens kursen er lav.