Klumme
Læsetid: 2 min.

Informations franske osteskole: En camembert vejer altid 250 gram, punktum!

Camembert er med sine typiske smagsnoter af skovbund og svampe franskmændenes foretrukne hvidskimmelost, og så er den opfundet af en kvinde – en gemen bondekone, som der i dag er rejst statue af
Camembert tilskrives Marie Harel, en bondekone fra Normandiet, der for sine fortjenester er hædret med en statue.

Camembert tilskrives Marie Harel, en bondekone fra Normandiet, der for sine fortjenester er hædret med en statue.

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
12. september 2020

I fransk ostehistorisk sammenhæng er camembert en relativt ’ung’ ost, der kan dokumenteres tilbage til Normandiet i 1791, hvor bondekonen Marie Harel opfandt osten med hjælp fra en præst på flugt.

Han kom fra Brie-området, fik husly hos Marie og lærte hende velsagtens et ostetrick eller to. Under alle omstændigheder nok til, at hun for altid blev koblet til camembertens historie, og på torvet i byen Vimoutiers står i dag en statue af camembertostens moder.

I dag er camembert med sine typiske smagsnoter af skovbund og svampe franskmændenes foretrukne hvidskimmelost.

Som ostetype blev camembert aldrig oprindelsesbeskyttet, og derfor fremstilles osten i dag over hele verdenen og i flere forskellige størrelser.

En del af forklaringen på dens massive udbredelse er, at man opfandt trææsken, så osten kunne stables, man etablerede jernbaner, så osten kunne transporteres til madmarkederne i Paris, og man udviklede hvidskimmelkulturen penincillum candidum, så ostene blev ensartet hvide hver gang. En fransk camembert kendes dog på, at den altid vejer 250 gram. Punktum!

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Min jagt på en blåskimmel på gedeost mødes af de mest absurde, men vedholdende forhindringer.