Baggrund
Læsetid: 4 min.

»Jeg var jo ikke interesseret i at få en voldsdom på grund af noget champagne til 2.000 kroner«

I lokale 18 i Københavns Byret er S tiltalt for røveri i Kvickly på Strandlodsvej på Amager
Den 21-årige tiltalte siger, at han var meget bevidst om ikke at bruge vold.

Den 21-årige tiltalte siger, at han var meget bevidst om ikke at bruge vold.

Mia Mottelson

Moderne Tider
5. september 2020

Håret er sat perfekt, skjorten er nystrøget, og S sidder rank i vidneskranken. Før han satte sig, sprittede han hænderne grundigt af og placerede stolen præcis inden for det afmærkede område. Han begynder dog at sidde mere uroligt på stolen, efterhånden som en episode fra januar 2018 bliver gennemgået i retslokalet i Københavns Byret.

S, som dengang var 21 år gammel, gik ind i Kvickly på Strandlodsvej på Amager og stjal fem flasker champagne af mærket Canard Duchêne til en samlet værdi af 2.000 kroner. Den del af episoden er der ingen tvivl om, og S erkender sig skyldig i tyveriet. Han er imidlertid ikke tiltalt for tyveri, men røveri. Og den del nægter han sig skyldig i.

’Jeg var jo allerede tyv’

Ifølge S blev han antastet af en Kvickly-medarbejder, da han var på vej ud af butikken. Medarbejderen holdt fast i S, mens S prøvede at vriste sig fri og flygte, så der opstod tumult. S kan huske, at han slog hovedet ind i en glasdør, og at stroppen på hans taske gik i stykker, så champagnen blev smadret. Ifølge anklageskriftet har han også slået medarbejderen, men det benægter S:

Anklageren mener, at S skal have fire måneders fængsel og samfundstjeneste.

Anklageren mener, at S skal have fire måneders fængsel og samfundstjeneste.

»Jeg var meget bevidst om ikke at begå vold. Jeg var jo trods alt allerede en tyv. Jeg var ikke interesseret i at få en voldsdom på grund af noget champagne til 2.000 kroner.«

Ifølge S brugte han kun kroppen til at vriste sig fri af medarbejderens greb, ikke armene. De to endte på fortovet foran butikken, hvor flere kunder stimlede sammen. Til sidst indvilgede S i at gå med ind i et baglokale, hvor han siden blev afhørt af politiet.

»Var du påvirket den dag?« spørger anklageren.

»Sandsynligvis,« svarer S. Han fortæller, at det var en dårlig periode af hans liv, hvor han drak og tog stoffer. I dag er han i behandling for misbrug og har snart været clean i et år.

Vidne har ikke set noget slag

Der er to vidner. Det første er en kunde, som så noget af tumulten. Hans forklaring stemmer nogenlunde overens med S’s. Han beskriver S som »stille og rolig« i situationen og har ikke set noget slag. Dog så han kun den sidste del af episoden, understreger han.

Næste vidne er Kvickly-medarbejderen. Hans vidneforklaring starter lidt specielt:

»Der står to unge mænd og ’panter’ flasker,« siger han. Anklageren begynder at se forundret ud, men vidnet fortsætter i et minuts tid med at fortælle om en flaskebon, som sandsynligvis er forfalsket. Til sidst afbryder anklageren vidnet:

»Det er altså ikke den her episode,« siger han.

»Nej, det er det da ikke. Det er der ingen tvivl om,« siger dommeren.

»Åh. Jeg er indkaldt til to sager,« siger vidnet opgivende. »Og jeg spurgte, om det var den her sag, da de ringede, og det fik jeg bekræftet.«

Dommeren siger til vidnet, at han ikke har gjort noget forkert: »Vi spoler lige tilbage«.

Venstre øre ... eller højre

Vidnet genkalder sig sagen om champagnen. Hans historie stemmer også overens med S’s, bortset fra på et afgørende punkt: »Jeg får et slag på øret,« siger han.

»Hvilket øre,« spørger anklageren.

»Jah … venstre eller højre øre,« svarer han.

»Der er ikke mange andre muligheder,« siger forsvareren.

»Præcis,« siger Kvickly-medarbejderen.

Forsvarren mener ikke, at S skal frifindes for røveri og højst have en betinget dom.

Forsvarren mener ikke, at S skal frifindes for røveri og højst have en betinget dom.

Anklageren vil vide, hvordan slaget faldt. Kvickly-medarbejderen slår ud med højre arm for at vise det. Hans bevægelse ligner en blanding mellem et skub og et slag. Der bliver vist nogle billeder af Kvickly-medarbejderens øre – det viser sig at være det venstre øre – som er rødt og hævet efter episoden. Der er også billeder af sår på hans hænder, som formentlig stammer fra glas fra de smadrede champagneflasker.

Efter episoden var Kvickly-medarbejderen på skadestuen på Amager Hospital, hvor hævelsen på øret også blev konstateret. Herefter er der en kort pause i sagen, og dommerne forlader lokalet. S siger til sin forsvarer, at han blev noget forvirret, da Kvickly-medarbejderen begyndte at snakke om flaskeboner »Jeg tænkte bare: ’Hvad har jeg nu gjort?’« siger han og griner.

Inde i en god udvikling

Da retten samles igen, bliver S’s straffeattest læst op. Han er dømt for en del tilfælde af lignende butikstyverier, blandt andet har han på et tidspunkt stjålet tre flasker gin. Men han er ikke tidligere dømt for røveri eller vold.

Der er også blevet foretaget en vurdering af S af Kriminalforsorgen. S er vokset op på Vestegnen. Hans far drak i perioder, så han har boet hos sin mor. Han bor stadig hjemme.

Der har været kontakt til de sociale myndigheder, fordi S lavede en del ballade, da han var yngre. Han har også en adhd-diagnose. Kriminalforsorgen konkluderer, at S er inde i en god udvikling. Han har tidligere drukket meget og taget kokain og benzodiazepin.

Vidnet er ikke helt klar på, om han blev slået på venstre eller højre øre.

Vidnet er ikke helt klar på, om han blev slået på venstre eller højre øre.

Mia Mottelson
Men i dag går han til behandling for sin afhængighed to gange om ugen og er kommet i lære som tømrer. Han er egnet til at udføre samfundstjeneste, men Kriminalforsorgen fraråder det, da han har travlt med sin uddannelse og både går til afvænning og AA-møder om aftenen.

Krav om straf

Anklageren mener, at S skal dømmes for røveri, fordi han »ved vold eller trussel om øjeblikkelig anvendelse af vold« forsøger at »bringe en stjålen ting i sikkerhed,« som det hedder i straffelovens paragraf 88 om røveri. Han kræver fire måneders fængsel og eventuelt samfundstjeneste.

Forsvareren mener, at S kun skal dømmes for tyveri. Han havde ikke nogen intention om at begå vold, lyder argumentet. Hvis han skal dømmes, skal det være en betinget dom på to eller højst tre måneder, siger forsvareren. Dommerne trækker sig tilbage. Da de kommer ind igen, bliver S dømt for røveri og får fire måneders fængsel. Men dommen er betinget, og han skal ikke i samfundstjeneste. S skal også betale for sagens omkostninger samt 2.000 kroner til Kvickly for den stjålne champagne.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her