Baggrund
Læsetid: 6 min.

»Kongen er tilbage,« proklamerede Neymar. Men så kom han op at slås på banen

Den brasilianske superstjerne Neymar Junior skulle have været prinsen af Paris. Men i dag er han lige så hadet, som han er elsket, og skandalerne er efterhånden flere end målene på banen
Neymar ter sig og kaster sig teatralsk til jorden ved selv den mindste kropskontakt, lyder beskyldningerne. I løbet af VM i 2018 rullede han rundt på banen i sammenlagt 14 minutters tid. I en enkelt kamp mod Mexico tilbragte han i alt fem minutter og 30 sekunder på jorden. Her har han slået sig i kamp for sit klubhold, Paris Saint-Germain.

Neymar ter sig og kaster sig teatralsk til jorden ved selv den mindste kropskontakt, lyder beskyldningerne. I løbet af VM i 2018 rullede han rundt på banen i sammenlagt 14 minutters tid. I en enkelt kamp mod Mexico tilbragte han i alt fem minutter og 30 sekunder på jorden. Her har han slået sig i kamp for sit klubhold, Paris Saint-Germain.

Manu Fernandez

Moderne Tider
19. september 2020

Da kampen mellem Paris Saint-Germain og Olympique de Marseille blev spillet sidste weekend, endte Le Classique, som opgøret bliver kaldt, i ét stort slagsmål. Fire fodboldspillere så rødt, før dommeren løb ud til videodommersystemet VAR (Video Assistant Referee) for at gense en hændelse fra slagsmålet.

Sekunder senere fik Neymar Junior også et rødt kort. Brasilianeren klappede hånligt af dommeren, spyttede i græsset og forsvandt ind i omklædningsrummet.

Videobåndet havde vist Neymar slå modstanderen i baghovedet. Ikke blot én, men flere gange.

»Det eneste, jeg fortryder, er, at jeg ikke slog idioten i ansigtet,« skrev den brasilianske superstjerne på Twitter samme aften.

Neymar påstår, at Álvaro González havde kaldt ham en »forbandet abekat«. Det har Marseille-spilleren nægtet pure. Brasilianeren fik karantæne i to kampe som straf og misser således betydningsfulde kampe i en sæson, hvor Paris Saint-Germain har tabt de to af de første tre kampe.

Det røde kort er blot den seneste begivenhed i en række af skader, skandaler og karantæner.

Neymar har beskyldt Marseille-spilleren Álvaro González for racisme.

Neymar har beskyldt Marseille-spilleren Álvaro González for racisme.

Franck Fife

Brasilianeren forlod Barcelona for at lade sig krone som prins af Paris i 2017. Den franske klub betalte Neymars prisskilt på godt halvanden milliard kroner og gjorde ham til historiens dyreste fodboldspiller. I Paris behøvede han ikke at stå i Messis skygge. Nu skulle han sole sig i Champions League-trofæer og underholde de parisiske fans.

Men i dag er Neymar lige så hadet, som han er elsket i Paris Saint-Germain.

Skærer igennem isen

Da Neymar flyttede fra Santos til Barcelona i 2013, måtte den spanske klub betale 297 millioner euro direkte til Neymar Senior og søn. Nuvel, beskyldninger om urent trav i forbindelse med transferen kostede senere Barcelona-præsidenten posten, men den spanske storklub kunne se, at brasilianeren var et sjældent stjerneskud. Landsmanden og fodboldikonet Pelé havde lovprist talentet, som skulle sparke verdensmesterskabet til Brasilien igen, så den brasilianske fodboldromantik atter kunne blomstre.

Også brasilianske Ronaldo spåede Neymar en stor fremtid:

»Neymar har et fantastisk stort talent, og han har stadig mulighed for at udvikle sig fysisk og teknisk. Ingen er uerstattelige, og jeg ser Neymar som min efterfølger. Jeg tror, han er fremtidens mand på det brasilianske landshold.«

Få fodboldspillere fører bolden så elegant som Neymar. At se brasilianeren drible er som at se en kunstskøjteløber skære gennem isen. Han er rundet af Brasiliens jogo bonito; en sambaboldkunstner, som med sine ekvilibristiske tricks får forsvarsspillere til at ligne træningskegler.

Tidligere i år fik Neymar sågar en påtale af dommeren i Paris Saint-Germains kamp mod Montpellier for at lave et såkaldt rainbowflick, et trick, hvis eneste formål er at håne modstanderen. Brasilianeren med det lyserøde hår tog det ilde op, brokkede sig og gestikulerede så voldsomt, at han fik et gult kort.

Men den glamourøse spillestil har en bagside. Neymar ter sig og kaster sig teatralsk til jorden ved selv den mindste kropskontakt, lyder beskyldningerne.

På den anden side er han ofte mål for eftertacklinger. Den brasilianske troldmand er en af de spillere i topfodbold, der bliver begået flest frispark mod – hans skinneben må efterhånden være mere ujævne end en serie 6-bane. Således har Neymar i løbet af sin karriere hidtil misset 91 klubkampe på grund af skader og skavanker.

I løbet af VM i 2018 rullede han rundt på banen i sammenlagt 14 minutters tid. I en enkelt kamp mod Mexico tilbragte han i alt fem minutter og 30 sekunder på jorden. Fodboldkommentatorer og trænere kaldte hans opførsel for en »skamplet« på fodbolden. Teatralske tricks falder ikke i god jord hos alle fodboldfans – især ikke hos dem, som foretrækker at sammenligne fodboldspillere med machomænd og gladiatorer og ikke skuespillere.

Det gælder også Pelé, som i 2011, da Neymar og Santos havde vundet den sydamerikanske klubturnering Copa Libertadores, sendte denne svada efter stjerneskuddet:

»Når han bliver fældet, må han holde op med at lave sådan et stort postyr ud af det.«

Skattesvindel og andre skandaler

Nok er Neymar en af verdens bedste fodboldspillere med 70 mål i 86 kampe og den tredjemest scorende i Brasiliens landsholdshistorie trods sine bare 28 år. Det til trods fordømmer mange parisiske fans deres kronprins.

Efter en tabt finale sidste forår i Coupe de France til Stade Rennais slog Neymar ud efter en fan, og da brasilianeren ville væk fra Paris sidste sommer og udeblev fra træningen, hang parisiske fans et banner op på klubbens stadion, Parc de Prince, under sæsonpremieren mod Nimes:

»Neymar, gå ad helvede til!« stod der.

I løbet af kampen sang de parisiske fans, at Neymar var »søn af en luder«. Fansene havde fået nok af den evige hvisken om en tilbagevenden til Barcelona eller et skifte til ærkerivalerne fra Real Madrid. Deres 10’er havde ikke fået et europæisk trofæ til klubben, og skavanker og skader, skænderier og slagsmål med fans og klubkammerater og – i stil med Cristiano Ronaldo og Messi – skattesvindel for millioner fik superstjernen til at falme.

For første gang siden 2011 var brasilianeren i 2019 ikke at finde i det 30 mand store felt, der var nomineret til Ballon d’Or, prisen som verdens bedste fodboldspiller.

Ovenikøbet kunne de parisiske fans se brasilianeren føre sig frem uden for banen. Som så mange fodboldspillere nu til dags er Neymar ikke blot en fodboldspiller, han er også sit eget brand, en reklamesøjle for blandt andet Gillette, Red Bull og McDonald’s. Brandet Neymar var velsmurt, mens fodboldspilleren Neymar rustede.

Men sidste weekend skrev han så under på en kontrakt med Puma og annoncerede:

»Jeg voksede op med videoer af store fodboldlegender som Pelé, Cruyff, Matthäus, Eusébio og Maradona. De var kongerne af banen, kongerne af min sport. Jeg vil bringe det eftermæle, som de skabte på banen, tilbage. De spillede alle i Puma, og de skabte alle magi i deres (Puma, red.) King,« sagde Neymar.

»Kongen er tilbage.«

Byernes fodboldby

Neymar har da også til tider lignet en konge den forgangne sæson. Han har stadig til gode at spille én fuldendt sæson uden skader, skuespil og skandaler, men ikke desto mindre sparkede han sammen med det franske stortalent Kylian Mbappé endnu et mesterskab til Paris Saint-Germain.

Klubben spillede sig sågar i Champions League-finalen, og med ét kunne Neymar gøre det, han var hentet til Paris for at gøre, foruden at sælge trøjer. Men ak. Paris Saint-Germain tabte finalen 1-0 til Bayern München.

Omsider så det dog ud til, at Neymar måske kunne gå i Ronaldinhos og Pelés fodspor. Han bar anførerbindet, ikke kun i fysisk forstand, men også som en samlende figur på et parisisk hold med stjernenykker.

Men bedst som fodboldfans troede, at Neymar var blevet voksen, fik han så det røde kort i sidste weekend i Le Classique. Den Franske Ligaforening (LFP) oplyser, at foreningen vil undersøge beskyldningerne om racisme nærmere, og den parisiske storklub har i et telegram skrevet, at klubben bakker brasilianeren op.

At Paris Saint-Germain støtter Neymar er ikke overraskende. Franskmændene kan stikke ham en bøde, måske bænke ham, men ikke mere end det. Ledelsen i klubben ser stadig Neymar som frelseren, der skal gøre Paris til byernes by i europæisk fodbold.

De parisiske fans kan fortsætte med at buhe ad brasilianeren. Men kun indtil han igen skaber mirakler på fodboldbanen. Sådan vil det nok altid være med flamboyante fodboldspillere: Leverer de trofæer og boldtryllerier, bliver de tilbedt som helte. Skuffer de på banen eller uden for stadion, risikerer de at blive forvist fra byen som Dante i Firenze.

Men det er Neymar, der har støvlerne på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her