Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Jens Erik Torp kunne altid finde fælles fodslag

Selv når folk var dybt uenige, kunne Jens Erik Torp se, hvad der forenede dem. Denne evne gjorde ham til leder af ’verdens bedste arbejdsplads’
Jens Erik Torp sammen med sin kone, Elna Bering.

Jens Erik Torp sammen med sin kone, Elna Bering.

Privatfoto

12. september 2020

Når de unge medarbejdere i T&B Consult gik på barsel, gik der sjældent længe, før de stak hovedet ind forbi kontoret i det indre København. »Jeg skulle bare lige hen i Magasin og købe noget. Nåh, skal I lige til at spise frokost …?« kunne de finde på at sige og slå sig ned ved siden af kollegerne.

De savnede virksomheden, for T&B Consult var på mange måder en familie, samtidig med at den var en arbejdsplads. Og det skyldtes særligt de to ledere, Jens Erik Torp og hans kone Elna Bering.

T&B Consult arbejdede med udviklingsbistandsprojekter, og Jens Erik Torp var firmaets idealist og entusiast. Som ung havde han været aktiv i flere internationale solidaritetsbevægelser, og solidariteten og den store retfærdighedssans fulgte ham i alt, hvad han lavede. På T&B løftede de i flok, og alle skulle høres.

Jens Erik Torp

 • Født 15. april 1947 i Hadsten og opvokset i Gentofte.
 • Uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og ph.d. fra Handelshøjskolen.
 • Forsker og forskningsleder ved CUF (i dag DIIS), lektor og institutleder på CBS, medstifter af og bestyrelsesformand for konsulentvirksomhederne Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) og T&B Consult a/s.
 • Efterlader sig sin kone, sin søn og et barnebarn.
 • Død den 12. september 2019

  Når Jens Erik Torp på møderne havde skitseret en problemstilling eller en strategi, holdt han sig i baggrunden og lod alle byde ind. Studentens ord var lige så vigtige som den ældste konsulents, alt hvad der blev sagt, lyttede han til. Til sidst tog han igen ordet, og så lyttede alle, for Jens Erik Torp havde en eminent evne til at se det overordnede mønster og finde fælles fodslag at arbejde videre fra.

  Fælles grund

  Denne evne var gennemgående i hans arbejde. Da han i 80’erne arbejdede på en analyse af en pumpefabrik i Mozambique, et projekt han var ansat på af Danida, vandt Jens Erik Torp derfor hurtigt fabriksledelsens tillid. Han snakkede med dem og lyttede til dem. Hvis projektet skulle videreføres, skulle Jens Erik Torp gøre det, sagde de.

  Kort efter blev han kaldt til møde med Danida og Udenrigsministeriet. De var stiktossede. Det var ikke hans job at forhandle projektet, sagde de. Jens Erik Torp lyttede til kritikken og tog til sidst ordet, undskyldte hvis han havde begået fejl, men konkluderede, at de jo havde det samme mål, og at hele sagen var udtryk for, at kommunikationen med de mozambiquiske partnere var for svag. Pludselig stod de alle med et fælles problem, men også det havde han en løsning på. Alle gik glade fra mødet, og Jens Erik Torp og hans kolleger fik kontrakt på en fortsættelse af projektet.

  T&B havde kontorer i Sydafrika, Mozambique og Ghana, og også over for de lokale samarbejdspartnere skilte Jens Erik Torp sig ud som leder. Han sørgede for, at de unge medarbejdere blev opkvalificeret, og han inviterede samarbejdspartnerne til Danmark for at deltage i strategiudvikling og sidde med til samtalerne, når der skulle hyres nye folk til projektet.

  Ville se ting gro

  Da Jens Erik Torp i 1979 var hjemme fra Mozambique for at forsvare sin ph.d.-afhandling, mødte han Elna Bering i sit gamle kollektiv i Klampenborg. Efter få dage skulle han afsted igen, men de holdt kontakten, og et par år efter flyttede de sammen i kollektivet og fik sønnen Rasmus.

  Jens Erik Torp brugte ikke kun sine analytiske evner i konsulentverdenen. Som forsker ved CUF (i dag DIIS) og lektor på Handelshøjskolen (i dag CBS) forskede han især i erhvervsudvikling i udviklingslande. Af erfaring vidste han, hvor vigtig det var at forstå samspillet mellem kultur, politik og økonomi. Han så muligheder i at koble disse felter, og på Institut for Interkulturel Kommunikation og Ledelse var han en af hovedkræfterne i udviklingen af u-landsområdet.

  Men hverdagen på CBS var også præget af bureaukrati og ufleksibilitet, og Jens Erik Torp var en entreprenør. Han ville se ting gro, og han ville skabe resultater, der havde umiddelbar værdi for nogen. På sidelinjen havde han og Elna Bering i 1992 startet T&B Consult, og da firmaet begyndte at kræve mere og mere af hans tid, besluttede han efter nogle år at forlade CBS.

  I 2004 blev Jens Erik Torp ramt af en hjerneblødning. Han blev lam i venstre side, men trænede sig op til igen at kunne gå og fortsatte med at arbejde på deltid. Han var blevet langsommere, men hovedet fejlede intet. Han kunne stadig læse en evalueringsrapport igennem og sige »Du har skrevet det vigtigste på side fem og på side 20. Det skal op forrest.«

  Som 72-årig døde Jens Erik Torp, og til begravelsen holdt en tidligere medarbejder i T&B en tale. Han var startet i virksomheden som helt ung, og i talen kaldte han T&B for verdens bedste arbejdsplads.

  Problemet var, sagde han, at T&B var hans første job. Da han fik arbejde bagefter, troede han, at alle steder ville være ligesådan. Men det var de ikke.

  Serie

  Et liv er forbi

  På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

  Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

  Seneste artikler

  Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her

  Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Erik Fuglsang
  • David Zennaro
  Peter Beck-Lauritzen, Erik Fuglsang og David Zennaro anbefalede denne artikel

  Kommentarer

  Der er ingen kommentarer endnu