Læsetid: 2 min.

Osteskolen: Mont d’Or er efterårsbebuderen fra bjerget

Mens nogle begræder sommerens ende og frygter efterårets mørke, glæder andre sig til stearinlys og hygge. For en ægte ostekender handler det derimod om noget helt andet: sæsonpremiere på Mont d’Or
Mens nogle begræder sommerens ende og frygter efterårets mørke, glæder andre sig til stearinlys og hygge. For en ægte ostekender handler det derimod om noget helt andet: sæsonpremiere på Mont d’Or

Sara Houmann Mortensen

19. september 2020

Når man åbner sit køleskab, er man aldrig i tvivl om, hvorvidt der ligger en Mont d’Or på hylden. Lidt ostehørm betyder dog intet, når man først har lært sæsonosten fra Jurabjergene at kende.

Efterårets første sne i højderne er et farvel til sommerens frodige græs og rigelige mælk. Nu kommer køerne på stald, fodres med hø og giver mindre mælk, der slet ikke rækker til sommerens store comté-ostehjul.

Derfor har man gennem tiden lavet de mindre Mont d’Or-oste, der som en del af AOP-beskyttelsen, kun må produceres mellem 15. august og 15. marts. Sæsonens allerførste oste rammer tidligst butikkerne i løbet af september.

Osten er i hele fremstillingsprocessen i tæt kontakt med gran, og det kommer til udtryk i ostens aroma og smag. Osten modner på granplanker med et granbarkbælte om sig, og når osten rejser ud i verden, sker det i en trææske af gran. Granen er med til at give osten noter af nåleskov og natur, men den smager også lidt bittert, syrligt og er yderst cremet. Egentlig er osten for stor til sin trææske, og derfor bølger den silkebløde hvidskimlede overflade altid.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jon Mangerel
  • Eva Schwanenflügel
Jon Mangerel og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu