Interview
Læsetid: 6 min.

Qatars skønmaleri: VM i fodbold skal vaske ørkenstatens samvittighed ren

Autoritære stater som Qatar og Kina er begyndt at investere i sporten. Ikke for at opnå fodboldsejre, men for at opnå blød magt. Ifølge en idrætshistoriker vil investeringerne blot tage til, og Qatars værtskab for verdensmesterskabet er et forsøg på at skabe et glansbillede
Der bygges sportsfaciliteter på livet løs i Qatar. Men i takt med at byggerierne skrider frem, slipper der også flere afsløringer ud om de slavelignende forhold, landets migrantarbejdere arbejder under.

Der bygges sportsfaciliteter på livet løs i Qatar. Men i takt med at byggerierne skrider frem, slipper der også flere afsløringer ud om de slavelignende forhold, landets migrantarbejdere arbejder under.

Petr Josek

Moderne Tider
12. september 2020

Qatar bliver om to år den første arabiske værtsnation for et fodboldverdensmesterskab. Værtskabet blev tildelt af Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) for ti år siden.

Men afsløringerne begyndte snart at vælte ud af skabet. Qatarske fodboldfolk havde i al hemmelighed overført store summer til medlemmer i komiteen i FIFA, og som tak stemte komiteen efterfølgende verdensmesterskabet til Qatar. Selv om bestikkelsen blev afsløret, var det en stor sejr for Qatar.

I denne uge har værtskabet så igen skabt debat. Det danske herrelandshold knælede før ugens landskampe, og det vakte furore. Onde tunger mener, at det er en politisk manifestation, og hvis landsholdet skal være politisk, skal det også boykotte verdensmesterskabet i Qatar. Men DBU mener ikke, at sport og politik bør blandes.

Ikke desto mindre er verdensmesterskabet en central del af Qatars politiske strategi. Sport og politik hænger igen tæt sammen. Det påpeger idrætshistoriker og analytiker Stanis Elsborg fra Idrættens Analyseinstitut, som har forsket i samspillet mellem sport, politik og national identitet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Apropos slavearbejde. Tænker over hvordan de gamle rige familier i vores eget lille smørhul har fået de store besiddelser, som de for en stor del stadig sidder på. Tænker ikke at det forandrer sig hverken her eller der, så længe det er storkapitalen i verden der sidder på magten - og hvorfor skulle det nogensinde forandre sig. Kan ikke lige få øje på at det er sket nogen steder i historien - og hvis det er, er det blevet overtaget af nogle nye magtsyge personer, som ikke har bidraget med noget godt for menneskeheden. Det ændrer sig ikke førend naturen tager over. God weekend

Apropos Kent Bajer, mon ikke landsholdet også tar en tur til på knæet for de slavearbejdere der er i Qatar? Deres liv er vel det samme værd som dem de knælede for sidst, eller?

og sporten skal forestille at være apolitisk. bvadr.
Hvis den har været det er det mere end mange år siden, måske da ruder konge var knægt.

Thomas Rasmussen

Hykleri fra landsholdet. Simpelthen. Spillerne er ikke interesseret i at vide noget om slavearbejde, for det giver ikke kommerciel opbakning. Antiracisme gør (p.t). DBU bakker det op, fordi det skal gøre sig lækkert for Ceferin, Infantino og co. Information skal fortsætte med den kritiske dækning. Sagt af en fodboldfan.

Anders Reinholdt, Kent Bajer, Gert Romme, Jacob Nielsen og Jim Q Holm anbefalede denne kommentar

Det handler vel også om at det ikke kostede DBU og landsholdet noget at knæle for nogle dage siden. Men det vil blive dyrt, og dermed utænkeligt, at gøre det i Qatar. At DBU ikke mener at politik og sport hører sammen, er naturligvis komplet latterligt, for så skulle de også ha stoppet landsholdets manifestation.

Sådan har det længe været. Den var en vigtig del af den kolde krig (ikke mindst Ol). Nazisterne...

Per Christiansen

Det show deltager vi forhåbentligt ikke i?