Nyhed
Læsetid: 3 min.

I retten: »Det var en krænkende kommentar om den vigtigste person i mit liv«

Hver uge dækker Information en retssag, som den udspiller sig fra tilskuerrækkerne. I København Byrets retssal 39 er et bandemedlem tiltalt for at have overfaldet to fængselsbetjente med en termokande
Tiltalte forklarer, at han blev så vred, at det slog klik.

Tiltalte forklarer, at han blev så vred, at det slog klik.

Mia Mottelson

Moderne Tider
19. september 2020

To betjente kom rundt med madvognen i Vestre Fængsel og var netop nået til den celle, hvor A sad. A, der er bandemedlem, bad om at få fyldt sin termokande op og tog en termokande fra vognen for at fylde den med vand. I samme sekund, som låget var skruet på, angreb han en af betjentene.

A er 21 år, har kulsort hår, sorte Nike Shox-sko og et sort træningssæt på. I retten denne torsdag er kraven trukket op, men på halsen anes en tatovering. ’LTF’ står der med versaler og sort blæk: Loyal to Familia. A sidder mandsopdækket af fire betjente iført veste i vidnestolen tiltalt for at have overfaldet to fængselsbetjente med en termokande.

»Jeg blev så vred, at det slog klik. Så svang jeg termokanden og slog hende i hovedet med den.«

Krænkende kommentar

Ifølge A havde betjentene snakket om, at han havde »hovedet oppe i røven på sin mor«. Betjentene rullede madvognen hen foran døren til hans celle. Den ene betjent vendte ryggen til.

Pludselig kom A farende ud fra cellen og slog betjenten to gange i hovedet med termokanden, og da den anden betjent blandede sig i tumulten, fik hun ét slag på halsen og besvimede. A smed termokanden fra sig. Det hele var overstået på få sekunder.

Anklageren argumenterer for, at tiltalte handlede helt bevidst og planlagt.

Mia Mottelson

»Det var en krænkende kommentar om den vigtigste person i mit liv,« siger A.

»Men så snart jeg kom til mig selv, kunne jeg sagtens se, at det var forkert gjort.«

Anklageren vil vide, om A »tappede« vand i termokanden, inden han angreb.

»Jeg skal lige forstå, hvad det betyder at tappe,« siger A.

Forsvareren afbryder.

»Prøv at høre her! Fyldte du vand i termokanden,« spørger forsvareren A.

»Ja, og så skruede jeg låget på,« svarer han.

På bandegangen

Begge betjente er indkaldt som vidner. Det første er kvinden, som blev slået på halsen. Hun tager en dyb indånding og taler fåmælt.

»Jeg er ikke vant til at gå på bandegangen,« fortæller hun.

»Men jeg ved, at man skal være opmærksom på bandemedlemmernes adfærd.«

Hun tager sig til halsen, hvor hun fik et slag. I dag lider hun af mareridt, har søvnbesvær og angst, og hun er fortsat sygemeldt. Det var det andet termokandeoverfald i Vestre Fængsel den måned.

Fængselsbetjentenes arbejdsvilkår er blevet debatteret vidt og bredt. Den gennemsnitlige fængselsbetjent har 26 sygedage om året mod andre offentligt ansattes otte, og hvert tiende nuværende og tidligere medlem af Fængselsforbundet har tilmed en PTSD-diagnose.

»Det skete så hurtigt,« siger betjenten i vidnestolen.

En mand med et joggingsæt på og bogstaverne »LTF« på kindbenet kommer ind i retssalen og sætter sig på tilskuerrækkerne. A tager en kuglepen og skriver en note til sin forsvarer, som skriver en sætning tilbage, hvortil A nikker.

Buler i kanden

Betjenten, som fik to slag i hovedet med termokanden, er for påvirket til at vidne. Men anklageren læser bevismaterialet op for dommeren.

Der blev fundet blod på gulvet og på madvognen i Vestre Fængsel. Termokanden var bulet. Slagene må have været hårde, mener anklageren.

Betjenten brækkede kindbenet og en knogle ved øjenhulen. Anklageren procederer for, at overfaldet var nøje planlagt og ikke en effekt af vredesudbruddet, som A ellers har forklaret.

»Han havde fyldt termokanden med vand forinden,« siger anklageren.

A knækker sine fingre. Straffeattesten er plettet, og anklageren læser op, at A tidligere er dømt for vold, røveri, afpresning og trusler. Derfor kræver anklageren 18 måneders fængsel, men forsvareren mener, at omkring otte måneder er nok.

Forsvareren mener, at overfaldet var et resultat af et pludsligt vredesudbrud.

Mia Mottelson
»Det var ikke planlagt. Det var et pludseligt vredesudbrud, da der for nylig havde været dødsfald i familien,« siger forsvareren.

Dobbelt op?

Dommerne trækker sig tilbage. Betjentene giver A håndjern på, mens han siger noget på arabisk til manden med ansigtstatoveringen på tilskuerrækkerne.

»Wallah, det bliver dobbelt op,« svarer han.

»Skulle hilse mange gange fra mama

A bliver ført ud af retssalen og svarer på arabisk.

»Snak dansk,« siger en af betjentene. A nikker.

En halv time senere kommer dommerne ind i retssalen. A bliver dømt for overfaldet med termokanden og får ét års fængsel. Han nikker pænt til dommeren, får håndjern på igen og bliver ført ud af retten. Han smiler ned til manden på tilskuerrækkerne.

»Pas godt på mama

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her