Note
Læsetid: 4 min.

I retten: »Jeg tog pengene og slog ham i hovedet«

Hver uge dækker Information en retssag, som den udspiller sig fra tilskuerrækkerne. I retssal 28 i Københavns Byret er K anklaget for at have overfaldet og bestjålet en mand
Den 36-årige erkender volden, men ikke at den var så grov, som anklageskriftet fremstiller det.

Den 36-årige erkender volden, men ikke at den var så grov, som anklageskriftet fremstiller det.

Mia Mottelson

Moderne Tider
12. september 2020

K er en 36-årig mand med rande under øjnene og grå joggingbukser på.

Han røg hash første gang som 14-årig, begyndte at tage kokain som 18-årig og var godt i gang med heroin og andre hårde stoffer, da han fyldte 23, lader forsvareren forstå.

»I dag er K i metadonvedligeholdelsesbehandling,« siger han og snubler lidt over det lange ord.

K selv taler i meget korte sætninger, da han bliver afhørt i retten. De fleste spørgsmål besvarer han bare med ja eller nej.

»Han skulle bruge nogle metadoner,« siger K, da anklageren afkræver en mere dybdegående forklaring på det hændelsesforløb, retssagen handler om.

»Det havde vi ikke. Så tog han 500 kroner frem. Så tog jeg pengene og slog ham i hovedet.«

K krummer ryggen og kigger nervøst rundt i lokalet.

»Hvor slog du ham,« spørger anklageren.

»I ansigtet.«

Anklageren går efter en tidsubestemt behandlingsdom.

Mia Mottelson
Hun er hurtigt færdig med sine spørgsmål, og der bliver næsten pinligt tavst i salen, indtil dommeren byder ind og spørger, om det var et knytnæveslag.

Det var det. Et knytnæveslag lige omkring næsen.

»Jamen, så er det vist det,« siger dommeren, og K sætter sig tilbage på sin plads ved siden af forsvareren.

Han er tiltalt for røveri. Ifølge anklageskriftet har han sammen med en anden grebet fat i og slået en mand for at skaffe sig 500 kroner.

K erkender røveriet, men mener ikke, at volden var så grov, som anklageren siger.

Dårlig søvn

På væggene hænger store pangfarvede malerier med motiver, der forestiller trapper og designstole. Det minder om en voksenudgave af de farverige dyrebilleder, der hænger hos børnetandlægen og skal aflede barnets opmærksomhed.

Der er kun et vidne i sagen, men han er forsinket. Så efter lidt tid beslutter dommeren, at de må tage hul på oplæsning af K’s straffeattest, selv om det egentlig er for tidligt. Man skal ikke spilde tiden, mener han.

Straffeattesten byder både på tyveri, vold, røveri, euforiserende stoffer, tyveri af køretøjer og besiddelse af kniv. Mens listen bliver gennemgået folder K hænderne sammen i skødet. Han ser utilpas ud og synker to gange i træk.

Endelig dukker vidnet, som også er offeret, op og sætter sig i midten af lokalet. Han har en ternet skjorte på og ryster på hænderne.

»Jeg lider af søvnløshed. Nogle gange sover jeg ikke i to-tre dage,« oversætter tolken fra persisk, da anklageren spørger, hvad han lavede på gerningsstedet.

Vidnet forklarer, at han ledte efter sovepiller på gaden, da K henvendte sig til ham og sagde, at det var noget, han kunne skaffe. K og hans medsammensvorne bad så offeret følge med dem rundt om et hjørne.

»Og så slog de mig i hovedet med en metalgenstand, så jeg blev helt forvirret. Bagefter begyndte de at slå løs på mig,« siger vidnet og gør store fagter og tager de rystende hænder op til hovedet, så man kan se et lille sammenkrøllet lommetørklæde, han knuger i den ene hånd.

Han rejser han sig op og begynder at udspille scenen.

K kigger på ham, men drejer ikke hovedet. Han vender bare blikket helt ud mod øjenkrogen, så han kan følge med.

»Hvis du ikke kunne sove, hvorfor gik du så ikke bare på apoteket,« spørger forsvareren, da det bliver hans tur.

»Min læge har tilbudt mig en recept, men jeg ved, at hvis jeg hentede den, ville jeg tage pillerne hver dag og hele tiden. Derfor gik jeg på gaden,« oversætter tolken.

Der er flere af vidnets forklaringer, der ikke rigtigt hænger sammen.

Mia Mottelson
Der er flere ting, vidnet ikke kan huske. For eksempel hvordan han kunne afgive forklaring hos politiet, når han stort set ikke taler engelsk, og der ikke var en tolk til stede.

»Jeg har det ikke så godt. Jeg lider af forskellige ting og går hele tiden til lægen. Så jeg kan ikke huske det.«

Tandpasta og heroin

Oplæsningen af tiltaltes personlige forhold er en længere affære, og den begynder med de fysiske forhold.

»K bruger en særlig fluorholdig tandpasta og tager D-vitaminpiller,« læser forsvareren højt fra sine noter.

Han lider også af skizofreni med hallucinationer og forfølgelsesforestillinger, og han har været tvangsindlagt flere gange. Han har faktisk været indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling de seneste to måneder.

»Han er aggressiv og truende, når han er psykotisk,« fortsætter forsvareren, mens K kigger ned i jorden og spænder i læberne.

En overlæge har derfor vurderet, at der er »høj risiko« for, at han vil begå kriminalitet igen, og derfor anbefales der behandling i psykiatrien, afslutter forsvareren.

Anklageren vil også have K i psykiatrisk behandling, og der skal være tilsyn fra kriminalforsorgen, siger hun i sin afsluttende bemærkning.

»Med ingen længstetid.« Det vil sige, at han skal blive der på ubestemt tid med løbende vurderinger.

Forsvareren vurderer ikke volden som så så grov, men anbefaler også fortsat psykiatrisk behandling.

Mia Mottelson
»Min klient erklærer sig skyldig i røveriet, men er ikke enig i, hvor grov volden var,« følger forsvareren op i sin sidste bemærkning.

Ikke desto mindre erklærer han sig enig med både anklageren og psykiateren i, at K skal fortsætte behandlingen på den lukkede afdeling. Og efter en kort votering, vender dommeren tilbage og erklærer, at han også er enig.

»Så håber jeg virkelig, at medicinen virker, så du ikke kommer i denne her situation igen,« siger dommeren.

»For så kan det ende med en anbringelse, hvor du ikke kommer ud igen. Det håber vi ikke.«

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nå, men så var den jo fixet... Not!

Hvis man bruger vold under et røveri og bagefter påstår at det ikke var så grov vold, så er man dybest set derude hvor Verden måske ville være bedre tjent med at man ikke var her. Godt at jeg og mange andre er pacifister og ikke facister, fister!