Interview
Læsetid: 2 min.

Sikandar Siddique: Jeg læser ikke dårlige bøger ... Men Facebook er ofte som en dårlig bog

Hvis blot Mette Frederiksen og Dan Jørgensen læste ’Den Ubeboelige Klode’ af David Wallace-Wells, ville Danmark have en langt mere kompromisløs grøn politik. Det siger Sikandar Siddique fra partiet Frie Grønne i denne uges ’Læser du bøger?’
»Jeg læser langt mere faglitteratur end fiktion. Når man er vokset op på Blågårds Plads, er der rigeligt med socialrealisme i hverdagen,« siger Sikandar Siddique.

»Jeg læser langt mere faglitteratur end fiktion. Når man er vokset op på Blågårds Plads, er der rigeligt med socialrealisme i hverdagen,« siger Sikandar Siddique.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
26. september 2020

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Medejer af Andreas Pinstrup Jørgensen. Vi har i Danmark en smuk og stolt tradition for forpligtende fællesskaber – for eksempel i andelsbevægelsen. Men det er, som om vi har glemt, hvor vi kom fra, og der er Andreas’ bog en god reminder om styrkerne ved demokratisk ejerskab. Jeg håber virkelig, at de medarbejderejede virksomheder får en renæssance, fordi det er så afgørende for vores demokrati, og hvordan vi sikrer, at vi hele tiden kan nytænke og udvikle vores samfund.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det er uden sammenligning Den Ubeboelige Klode af David Wallace-Wells. Den handler om klimakrisen og sætter på fremragende vis fokus på, hvor galt det faktisk står til, og på, hvad det siger om os mennesker, at vi er ved at ødelægge vores eneste hjem, og på, at klimakrisen mest af alt også er et filosofisk og menneskeligt drama. Når man har læst den bog, ser man verden i et helt nyt lys. Først bliver man rasende, så bliver man fortvivlet – og så, ja, så går man i krig. Den har i hvert fald sat ild i mit politiske engagement. Jeg er sikker på, at hvis Mette Frederiksen (S) og Dan Jørgensen (S) læste den bog, ville de føre en anden og langt mere kompromisløs grøn politik. En politik, som faktisk tog klimavidenskaben alvorligt.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg læser ikke dårlige bøger. Det har jeg sgu ikke tid til. Men Facebook er ret tit en virkelig dårlig bog. De betaler alt for lidt skat, har et mærkværdigt forhold til demokratiet, og det er propfyldt med racister, homofober og kvindehadere.«

 – Hvilken type læser er du?

»Jeg læser langt mere faglitteratur end fiktion. Når man er vokset op på Blågårds Plads, er der rigeligt med socialrealisme i hverdagen. Så har jeg i stedet brugt musik til et mentalt break. Bøger har jeg derimod brugt mere til at blive klogere og mindre til adspredelse. Altså som en slags værktøj snarere end fornøjelse.«

– Hvornår læser du?

»I løbet af dagen læser jeg mest aviser og politiske papirer, så det er oftest om aftenen, inden jeg skal sove, at jeg har tid til at læse andet. Men efter jeg er blevet far for et halvt år siden, ligger jeg også bare tit og kigger på mit barn, der sover.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Jeg har altid undret mig, når folk siger, de ikke læser dårlige bøger. Hvorfra ved de, hvilke bøger der er dårlige?

Ole Kresten Finnemann Juhl, Torben Bruhn Andersen, Steen Bahnsen, Nike Forsander Lorentsen, Steinar A. Klock og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Christian De Thurah
Jeg gætter på, at dårlige bøger for Sidankar ville være bøger, der giver modvægt til Davis Wallace-wells' skrækscenarier og som ellers ville kunne hjælpe til at træffe velovervejede, faktabaserede beslutninger til gavn for os alle.

Steinar A. Klock

Til Christian De Thurah - jeg er så enig med deg.
Jeg ser unntaksvis dårlige filmer, jeg leser unntaksvis dårlige bøker, jeg leser unntaksvis (men litt oftere!) dårlige kommentarer i avisen, jeg konfronterer unntaksvis "dårlige mennesker" ..... for hvordan ellers skulle jeg kunne lære å skille det dårlige fra det gode - som bittert fra søtt!
Beste hilsen Steinar

Freddie Vindberg

Sikandar gør det rigtige, i folketinget.