Baggrund
Læsetid: 5 min.

Superspredning for begyndere: Når smitten rammer viften

Ifølge forskerne er den såkaldte superspredning pandemiens akilleshæl. Læs her, hvad vi ved om fænomenet
Sat på formel taler epidemiologerne om, at ti procent af de smittede med COVID-19 står for hele 80 procent af smitten. Og deltager én af de ti procent i en begivenhed med mange mennesker, kan mange blive smittet på en enkelt aften.

Sat på formel taler epidemiologerne om, at ti procent af de smittede med COVID-19 står for hele 80 procent af smitten. Og deltager én af de ti procent i en begivenhed med mange mennesker, kan mange blive smittet på en enkelt aften.

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
26. september 2020

Nedlukning af nattelivet og færre mennesker i forsamlinger. Sådan lyder myndighedernes svar på stigende smittetal. Og det bunder ikke mindst i den nyeste viden om fænomenet ’superspredning’.

Tidligere troede forskerne, at hvert eneste individ havde lige stor sandsynlighed for at smitte og blive smittet, således at de fleste smittede ville smitte to til tre personer. Men det seneste årti har forskning vist, at coronavirus er anderledes – nogle mennesker smitter meget mere end andre. Og visse omstændigheder gør ondt værre.

Sat på formel taler epidemiologerne om, at ti procent af de smittede med COVID-19 står for hele 80 procent af smitten. Og deltager én af de ti procent i en begivenhed med mange mennesker, kan mange blive smittet på en enkelt aften. Så er der tale om et ’superspreder-event.’

Flere forskere peger på, at man skal afholde sig fra at pege på bestemte mennesker som hovedkilde til smitte, fordi det kan skabe unødigt stigma. Og der er flere faktorer, som hver især og ikke mindst i forening har betydning for superspredning: sygdommen, patienten og miljøet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Ja det gælder om at reducere smitte i samfundet og Line Vaaben foreslår mindre forsamlinger og nedlukning af nattelivet. Det vidste vi godt i forvejen, ikke?
Jeg synes Lines næste artikel skal handle om hvorfor den strategi så alligevel ikke virker.

Jeg synes nu artiklen var rigtig god og oplysende. Tak for den.
Men jens christian jacobsen: Vi ved jo ikke, at strategien ikke virker. Det er umuligt at afgøre, så længe det langt fra alle, der efterlever strategien. Den stigende hyppighed skyldes måske netop det forhold, at vi er mere lemfældige med reglernes overholdelse nu, end i begyndelsen af pandemien. Men selvom alle overholdt forebyggelsesreglerne, ville der alligevel være risiko for smittespredning. Jeg tror ikke vi kender nogen forebyggelsesstrategier indenfor noget felt, som virker 100%. Så vi må leve med en vis risiko trods alle formaninger og gode intentioner.

Arne Albatros Olsen, Erik Karlsen, kjeld jensen, søren ploug, Per Christiansen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Vi er det land i Norden hvor COVID19 spreder sig mest. I lande som Norge og Island er situationen langt bedre end her. Vi har også en smittespredning nu som overgår tallene for hele Verden i følge statistik fra John Hopkins University. Vi har overhalet Tyskland i antal akkumuleret smittede i forhold til indbyggerantallet gennem de sidste to uger efter, at vi hele tiden har ligget under Tyskland lige siden epidemiens start sidst i Februar måned..

Jeg hører flere sige, ja men der er jo ikke så mange døde her i Danmark. Nej det er der ikke nu 645, men det kan der komme i fremtiden. Nu er vi oppe på 95 indlagte COVID 19 patienter, og dem som nu er på intensiv og respirator de er dem som hænger yderst. Fra antallet af nye smittede er der en forsinkelse på flere uger inden det slår igennem på dødstallet og på udviklingen i antal indlagte.

Desuden kan en udvikling hvor vi ligger foran andre lande føre til, at udlandet begynder at indføre restriktioner på vores rejsefrihed eller at vi lukkes mere og mere inde. Det har konsekvenser for virksomhedernes muligheder for at eksportere.

Vi er ikke i den helt røde del af skalaen i Europa: Smitteudviklingen går endnu hastigere i Nederland, Belgien, GB, Frankrig og Spanien. men udviklingen i Danmark er markant negativ i forhold til august måned og Juli måned.

Hvis de nuværende tiltag ikke formår at bremse smitteudbredelsen og få denne ned under 500 nye smittede hver dag, så kan yderligere nedlukning og restriktioner komme på tale.

Måske er det på tide at overveje et alkohol udskænknings forbud efter kl. 20.00 Det ville så flytte de vilde fester hjem i privaten og på den måde så bliver ens egen familie inddraget i den forhøjet smitterisiko. Det kunne være en motivation til at lægge en dæmper på de uforsvarlige fester, hvor der ikke holdes afstand og alt sejler - i alkohol.

Der skal også skrides ind overfor begravelser og andre familiebegivenheder med alt for mange deltagere

Derudover vil jeg gerne have, at der tages stilling til minkfarmene, da minken let smittes med COVID19 og kan overføre denne til andre dyr og mennesker. Hvis ikke minkfarmene kan dokumentere en krystalklar plan for forebyggelse af COVID19 i besætningen, så bør alle farme lukkes nu.

Et tredje spørgsmål er vores testkapacitet tilstrækkelig til at overvåge og monitorere den nuværende smittespredning ?

I et land som Syd Korea har de efter en august måned med nye udbrud formået at inddæmme smitten. Der er færre antal akkumuleret COVID19 tilfælde i Sydkorea: 23.341 mod 25.385 personer i Danmark. Syd Korea har 393 døde mod 645 i Danmark. Syd Korea har næsten 9 gange så mange indbyggere som Danmark.

Hvis der er lande som har succes med deres COVID19 strategi, så skader det ikke at lade sig inspirere.

Det er et must at vi får smittestigningen nedbragt i de kommende uger ellers påfører vi os selv og hele vores fællesskab en stor risiko for at vi gradvist mister kontrollen over virus.

Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen, Erik Karlsen, Ken Sass, Per Langholz, søren ploug, Per Christiansen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

Før eller siden må vi rette ind. Corona er kommet for at blive. En vaccine vil kunne redde det værste, lidt som ved influenza. Men ligesom med influenza, så slipper vi næppe af med den igen.

Som Kim Folke Rasmussen skriver har Syd Korea stadig været langt bedre til at inddæmme smitten. I foråret mente mange inklusiv mig selv, at det var pga af at der blev forestaget mange flere test, nu har Danmark overhalet Syd Korea i antal test per indbygger. Syd Korea har en ekstrem aggresiv kontakt opsporing. Danmark har modsat en meget ringe kontakt opsporing f.eks også i forhold til Tyskland. I Syd Korea kontakt opspore de bla. vha GPS, kreditkort transaktioner, og offentlig "tv" overvågning. Flere andre asiatiske lange har noget der ligner. Dette er meget mere end vi kan tillade i Danmark, men kontakt opsporingen skal styrkes radikalt i Danmark, og med langt mere end 1000 ansatte til dette, og ikke som nu under 200. Det er iøvrigt ekstrem dårlig samfundsind ikke at have en aktiv smitte opspore app.

I Danmark ved man oftest ikke, hvem man er blevet smittet af og/eller hvornår.

I Tyskland er det anderledes: Kommer man ind på en restaurant, kræves det, at man udfylder en seddel med navn og kontaktmuligheder (det kan være adresse, e-mail, telefonnummer eller alle tre).

I Tyskland er mange folk dybt bekymrede om (eller lad os bare sige fokuserede på) datasikkerhed, og det er derfor ikke utænkeligt, at en og anden ville skrive forkerte oplysninger. I det tilfælde vil systemet jo spille fallit. Jeg vil dog ud fra egne erfaringer tro, at stort set alle skriver de korrekte kontaktoplysninger, og så virker systemet jo for det meste.

Gudskelov har vi apps. Hvordan har vi nogensinde kunnet klare os uden. De, apps, kan jo redde en hver tænkelig situation i denne "moderne tider" verden. Har du et problem? Jamen så skriv da bare en app. That's it.

Margit Johansen

Ja, vira er mere luftbåren end vi tror og håber - hopper også mere fra dyr til mennesker og omvendt. Som influenza i sin tid. Vi ved stadig meget lidt om influenza-vira og næsten ingenting om Corona. Det er early days. Mysterierne er mange. Hvem smittede slagteren på Læsø, hvor ingen andre er smittede? Hvordan kunne det lade sig gøre at finde aktivt vira på et krydstogtskib 21 dage efter grundig rengøring, udluftning og tom karantæne? Hvorfor er mink så modtagelige for corona at besætninger smittes over kilometerafstande, selvom ejerne gør alt for at skærme deres dyrebare besætninger? Hvorfor bliver nogle mere syge end andre? Hvad skyldes de svære senfølger for temmelig mange. Hvordan kunne vi for bare få år siden, år efter år acceptere at tusinder dør af influenza i DK - selvom vi vaccinerer?

Det er i det mindste en positiv opdagelse, at langt færre får influenza nu. Det viser, hvor stor betydning det har, hvis nogle går på arbejde med "lidt forkølelse".