Klima
Læsetid: 18 min.

Til træning i civil ulydighed: Sådan forbereder Extinction Rebellion et fredeligt oprør

Efter et halvt års nedlukning er klimabevægelsen Extinction Rebellion i denne uge igen begyndt at demonstrere i en række lande i Europa, herunder i Danmark. Information har været med til træning i ikkevoldelig civil ulydighed forud for demonstrationerne og tegner her et portræt af organisationen
’Nødden’ – hvor man sætter sig med knæene presset mod brystet og hænderne samlet under lårene – er trænet i forvejen og velegnet til ’sit ins’, hvor man skal bæres væk.

’Nødden’ – hvor man sætter sig med knæene presset mod brystet og hænderne samlet under lårene – er trænet i forvejen og velegnet til ’sit ins’, hvor man skal bæres væk.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
19. september 2020

»Vi kan starte med nødden.«

Morten Nordström kigger på de 12 deltagere, som står i en halvcirkel rundt om ham og en anden aktivist fra Extinction Rebellion Astrid Lund Larsen.

»Man sætter sig ligesom Astrid. Folder sig sammen som en nød og samler armene i et fast greb.«

Astrid Lund Larsen sætter sig på gulvet i strømpesokker. Hun bøjer benene og tager knæene op mod brystet, hvorefter hun samler armene i et fast greb rundt om lårene.

Det er torsdag aften i august, og i en ældre kontorbygning i Københavns Nordvestkvarter er Astrid Lund Larsen og Morten Nordström fra klimabevægelsen Extinction Rebellion i gang med at træne deltagerne i fredelig civil ulydighed. En af øvelserne handler om, hvordan man kan sætte sig og folde sig sammen som en nød, hvis man under en aktion er blevet anholdt og venter på at blive slæbt væk af politiet.

»Er der en, som kan give mig en hånd?,« spørger Morten Nordström.

En af deltagerne melder sig. Sammen tager de fat under Astrid Lund Larsens overarme og løfter hende op. Som om de var to betjente.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Altså, det kan være fint, at demonstre for sine holdninger. At optræde ulydigt, kan måske også være nødvendigt, men vi ved alle, at politiet må gribe ind med gode ord og formaninger, og når det ikke hjælper, med fysisk magt.

Og så spørger jeg bare: Gavner det virkelig klimaet på nogen måde, at man sætter sig som en nød? Eller er det ren afmagt, der får voksne mennesker til at godte sig over, at de kan genere politiets arbejde?

Svaret fortoner sig i uvished herfra.

Morten Simonsen, Erik Fuglsang og David Zennaro anbefalede denne kommentar

@ Erik Jensen,

Hvis disse "gerninger" omtales på en positiv måde som nødvendige for at råbe politikerne op, vil det kunne gavne klimaet. Men så skal der virkelig pressedækning og omtale til, så det ligefrem ryster politikerne.

Hvis det modsætningsvis lykkes politikerne at skabe indtryk af, at de demonstrerende blot er simple ballademagere, der vil skade borgernes ejendom, vil resultatet blive det modsatte.

Men altså - spørgsmålet er, hvad skal man egentlig gøre, for at kunne råbe politikerne for denne alvorlige sag.
- Videnskaben har fremlagt rapport efter rapport
- Alle (også politikere) har ved selvsyn, igen og igen, kunnet se resultaterne af at blot lade stå til.
- En svensk skolepige har fået ordet i verdens vægtigste forsamlinger.
Og trods dette agerer hovedparten af verdens politikere stadig, som om de er på en uformel lønningsliste hos kapitalens lobbyister.

Marie Vahl Hansen, Olav Scheunemann, Alvin Jensen, Erik Winberg, Katja Bramgaard, Estermarie Mandelquist, Erik Boye, Trond Meiring, Hanne Utoft, David Zennaro og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Civil på Engelsk betyder IKKE civil på dansk, men høflig.

Thomas Østergaard

T. Karmeshvari: Faktisk bruges civil kun på dansk til at betegne ikke-militær/uniformeret. Det er på engelsk at ordet også kan betyde civiliseret (som vist er det danske ord du tænker på).