Klumme
Læsetid: 3 min.

Ugerevy: Stort brag, lille lyd

Mennesket lever i nuet og Ugerevyen lever i ugen, og jeg skal love for, at der var liv i denne her uge
Spørgsmålet, der runger i ugen, er, om tyngdebølgerne fra Lars Løkkes sammenstød med sit eget vægelsind mon vil blive målt om syv milliarder år.

Spørgsmålet, der runger i ugen, er, om tyngdebølgerne fra Lars Løkkes sammenstød med sit eget vægelsind mon vil blive målt om syv milliarder år.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
5. september 2020

Det kan være svært at hitte rundt i proportionerne. Små sager kan sagtens larme meget, mens store sager kan lyde af lidt. For eksempel kunne man denne uge læse i The Guardian, at et signal fra rummet, som forskere havde undersøgt, viste sig at være en såkaldt tyngdebølge udløst af, at to sorte huller engang for cirka syv milliarder år siden var drønet sammen i »det største bang siden Big Bang«, som fysikprofessoren Alan Weinstein fra Caltech beskrev det.

Da forskerne kan opfange tyngdebølgerne som lydsignaler, har de altså kunnet lytte til dette afsindigt gigantiske interstellare megaevent, hvor to objekter, der tilsammen var 142 gange tungere end solen bankede sammen, og så skulle man ellers tro, at de skulle have den store farvelade frem for at beskrive lyden. Men, forklarede forskeren, det lød bare »som et lille bump«.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her