Interview
Læsetid: 11 min.

Unge taber altid i politik, siger professor David Runciman. Hans løsning? Giv børn stemmeret

Unge er det moderne demokratis ubetingede tabere, mener Cambridge-professor David Runciman. De formulerer holdninger, stiller krav, og så taber de. Systemet har altid været indrettet imod dem, og nu er de også i undertal. Det er et problem, vi er nødt til at løse, mener Runciman. For eksempel ved at lade seksårige stemme
I dag er alder den stærkeste indikator for, hvordan en person har tænkt sig at stemme, siger David Runciman.

I dag er alder den stærkeste indikator for, hvordan en person har tænkt sig at stemme, siger David Runciman.

Peter Nygaard Christensen

Moderne Tider
26. september 2020

Fire mandater. En, to, tre, fire snoldede pladser ud af 650 var det blevet til for Boris Johnson og de britiske konservative ved det britiske valg sidste år, hvis det alene havde stået til de unge mellem 18 og 24 år. Fire!

Og spurgte man alene de relativt unge – altså dem under 40 år – havde Bernie Sanders ikke bare besejret Joe Biden ved primærvalgene i USA. Den gamle socialist ville også knuse Trump til november.

Sådan kunne man blive ved, mener David Runciman, der er professor i politik ved Cambridge University og forfatter til bogen How Democracy Ends.

Den afgørende skillelinje i moderne politik er hverken klasse eller race. Det er ikke land mod by, de ufaglærte mod de veluddannede, eller globalisterne mod de nationale. Nej, det er alder. De unge mod de gamle.

Det gælder selvfølgelig ikke for hele verden, men det gælder i Vesten, hvor de unge i stort tal rykker til venstre, og deres forældre mod højre. Og når det er sådan – når politik bliver en kamp mellem generationer – så taber de unge, mener Runciman. De taber og taber og taber.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Da A. S. Neil lavede sit - endnu bestående - pædagogiske eksperiment, Summerhill-skolen, der tager sig af børn fra fejlslagne uddannelser og pædagogiske katastrofer, fik alle på skolen, fra yngste 5-årige til ældste 17-årige elev, og undervisere, gartnere, kokke og Neil selv, EN STEMME at bruge på afstemning om alle tiltag på skolen, økonomien undtaget. "Fordi dén er der kun få, som forstår".

Så, ja. Deltagelse af alle gør, at man lever i nutiden, ikke i fortiden.

Kim Vildnis, Poul Genefke-Thye, Gert Romme, Katja Bramgaard, Ervin Lazar, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Trond Meiring og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Et særdeles illustrativt eksempel på, at han kan have ret i dette udsagn, “Ja, med alderen bliver man mere selvisk, siger Runciman, og det gør de unge og fællesskabet til det moderne demokratis ubetingede tabere.”, er den førte boligpolitik, hvor de ældre løber med spekulationsgevinsten og de unge gøres til gældsslaver.

Anders Reinholdt, Randi Christiansen, Carsten Munk, Gert Romme, Katja Bramgaard, Ruth Sørensen, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Lodtrækning er det demokratiske princip, så lad os dog få det.
Og ¨åh, A. S. Neill, de bedste børnebøger, jeg nogensinde fik læst.

Pia Nielsen, Hanne Utoft, Ervin Lazar og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Gert Gammelgaard

Klar tale: stemmeret til børn. Jeg har i mange år talt for at forældre skal have stemmeret på vegne af deres børn med samme begrundelser som Runciman. Det politiske system er bygget til at favorisere vi gamle. Stemmeret til børn fra deres 6.år er et endnu mere radikalt forsøg på at forbedre demokratiet.
I dag har jeg så set en strategi til indførelse af stemmeret til/for børn.
Først indføres stemmeret til forældrene med en stemme for hvert barn under 18. Derefter kan man gradvist indføre stemmeret til stadigt yngre børn.
Hvis du har ideer til hvordan man kan fremme debatten om dette emne er du velkommen til at kontakte mig på gammelgaard@it,dk
Jeg kan også sende dig de avisartikler fra danske eksperter og debattører, som taler for stemmeret til forældre på vegne af børnene.

Ulrik Bjørn Jeppesen

Altså, hvorfor skal børnehavebørn ikke også have stemmeret? De kan sagtens tage et kvalificeret valg, siger flere pædagoger: Vil du stemme på A, der vil have mere legetøj i din børnehave, eller B, der vil sætte egenbetalingen op, så dine julegaver bliver færre?

Og da befolkningen bliver ældre og ældre, må vi jo på et tidspunkt også give gravide dobbelt stemmeret, for at der skal være “balance”. Debatten er så gakgak, at John Cleese må ærgre sig gul og grøn over, ikke at have fået ideen til en Monty Python sketch.

Fortalerne for stemmeret til børn må jo blot være utilfredse med mandatfordelingen, og satse på, at en nedsættelse af valgretsalderen flytter mandaterne, så det passer til deres egne ideologier.

For de gamle jo “tager fejl”, som flere udtrykker det. Kan de ikke tage valgretten fra de gamle, så kan de få børnene, der er noget nemmere at manipulere med, til at stemme som fortalerne ønsker.

Det modsatte argument høres sjældent, nemlig at stemmeretten skal sættes op til en alder, hvor hjernen er færdigudviklet, og ikke styret af følelser, og hvor du har fået det overblik, erfaring og dannelse, der med større sandsynlighed giver et afsæt til et kvalificeret valg. Derfor skal valgretsalderen sættes op til mindst 25.

Jacob Nielsen, Ole jakob Dueholm Bech, Birgitte Johansen, Erik Pedersen, Therese Hagen, Jan Kauffmann, Finn Sørensen og Christian Estrup anbefalede denne kommentar

Hvem der har stemmeret hvornår er naturligvis en betydende og interessant sag, men det er endnu væsentligere at diskutere på hvilke grundlag og under hvilke konditioner, der stemmes. Hvis vi tager udgangspunkt i Danmark, så er opstillingskravet i forhold til Folketinget på mange måder hindrende for at almindelige mennesker vil stille op - ligesom mediernes vulgarisering og den politiske elites retoriske/diskursive indflydelse på folketingsvalgenes proces forulemper en transparent konkurrencesituation. En konkurrencesituation, der i sig selv fremmer tendensen til at de valgopstillede forvrænger, fordrejer og manipulerer med vælgerne.

Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen, Pia Nielsen, Rolf Andersen, Nils Lauritzen, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

"If voting changed anything, they'd make it illegal"

Emma Goldman

Henrik Cornelius Hansen, jens christian jacobsen, Birgitte Johansen, Jørgen Larsen, Flemming Berger, Jane Jensen, Eva Schwanenflügel, Jonas Kolodziej, Hanne Utoft, John Andersen, Jens Kofoed, jens rasmussen, Pia Nielsen, Trond Meiring og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar

Den reaktionære og grådige overklasse har altid frygtet og bekæmpet demokrati og stemmeret.
Desværre har stemmeretten ikke ændret ret meget. Og de sidste 40 år er det gået stærkt tilbage på stort set alle parametre.

Kim Andersen, Flemming Berger, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Hanne Utoft, John Andersen, Kim Houmøller, Pia Nielsen, Ruth Sørensen, Trond Meiring og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Man har gennem mange år postuleret, at hvis de unge betaler skat, så er de også voksne nok til at stemme.

Måske lyder det rigtigt. Men mange der er meget ældre, er i hvert fald ikke voksne nok til det. Min afdøde mor stemte f.eks. efter hvor pænt frisuren sad, blomster på kjoler, og hvor flot kandidatens hjem så ud i blade.

Men det er indlysende, at unge også bør have indflydelse på deres fremtidige verden. Så måske skal man i stedet fratage eller reducere de ældres mulighed for at stemme.

kjeld hougaard, John Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

"Og spurgte man alene de relativt unge – altså dem under 40 år – havde Bernie Sanders ikke bare besejret Joe Biden ved primærvalgene i USA. Den gamle socialist ville også knuse Trump til november"

Man fornemmer et oprør blandt de unge amerikanere, som ikke er så socialist forskrækket så det gør noget som deres forældre og bedsteforældre er og var det. Ligesom de ikke lader sig så let manipulere og hjernevaskes som tidligere generationer.

Der skal nok komme en "Bernie" igen.

Det største problem i USA er så bare, at det ikke er demokratisk på den måde det styres i dag. Se bare på deres valgsystem, som nærmest prøver på at forhindre folk i at stemme. Et system, hvor den præsident, som flertallet har stemt på sjældent bliver præsident. Et system, hvor livstidsvalgte politisk udpegede højesteretsdommere ofte har det sidste ord. Et system, som kan "købes" gennem massiv lobbyisme. Et system, hvor dem, som sidder på den økonomiske magt kan "købe" sig til politisk indflydelse gennem enorme million dollar donationer.

Spørgsmålet er så, hvordan skal en ivrig "Bernie" ungdom komme op i mod det udemokratiske system?

Birgitte Johansen, Randi Christiansen, John Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

At give børn stemmeret er at give deres forældre stemmeret, som er at give børnefamilierne mere stemmeret og de bestemmer i forvejen stort set det hele.

Therese Hagen, Trond Meiring og Morten Nielsen anbefalede denne kommentar

Mage til vås! Eneste grund skulle være at Christiansborg bliver enerkendt, som en statsunderstøttet børnehave.

"Spørgsmålet er så, hvordan skal en ivrig "Bernie" ungdom komme op i mod det udemokratiske system?"

Hér er et bud: https://www.youtube.com/watch?v=xszvdy_Egjo&feature=youtu.be

Kim Andersen, Jeppe Lindholm og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar

Pointen er vel at når store dele af befolkningen ikke føler sig repræsenteret undergraver det systemets legitimitet. Når politikerne kun tæller stemmer for at udregne hvordan de kan blive siddende på magten så ændrer det på sigt hvordan minoriteter, der aldrig føler at de bliver hørt, sætter deres kryds. Eller de vælger i stedet sofaen på valgdagen.

Tidligere sagde man at et demokrati skal bedømmes på hvor godt det er i stand til også at varetage minoriteternes interesser. Men denne regel er godt på vej til at blive afviklet og er erstattet af nedskæringspolitik.

Det repræsentative demokrati er i krise - spørgsmålet er hvordan vi undgår at det udvikler sig til et autoritært regime.

https://www.eiu.com/topic/democracy-index

Så det var en krise mere oveni de andre vi kæmper med -

Birgitte Johansen, Tina Peirano, Jeppe Lindholm, Randi Christiansen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Jonas Kolodziej anbefalede denne kommentar

Han kan vel give sine egne børn stemmeret i hans hjem og se hvordan det går først.

Jacob Nielsen, Birgitte Johansen, Flemming Berger, Finn Thøgersen og Ulrik Bjørn Jeppesen anbefalede denne kommentar

"Unge taber altid i politik, siger professor David Runciman. Hans løsning? Giv børn stemmeret"

Så selvom man ikke kantage vare på sig selv skal samfundet overlades til en!. Det var dog en idiotisk ide.

Jacob Nielsen, Birgitte Johansen, Flemming Berger og Ulrik Bjørn Jeppesen anbefalede denne kommentar

"Det repræsentative demokrati er i krise - spørgsmålet er hvordan vi undgår at det udvikler sig til et autoritært regime."

Det repræsentative demokrati kaldes også det indirekte konkurrencedemokrati, kan ikke fungere demokratisk uden stærk overskuelighed og transparens ... og har desuden stærkt brug for at det deltagende og direkte demokrati holdes i live, hvilket fordrer et samfund med høj økonomisk lighed. Derfor giver det sig selv at kapitalismen og dens mange fremtrædelsesformer (aktuelt neoliberalisme og neokonservatisme overfor socialliberalisme) udgør et demokratisk problem, som aktuelt søges sløret/skjult med governance-skueprocesser og et stærkt fokus på identitetspolitik.

Kim Andersen, Birgitte Johansen, Flemming Berger, Randi Christiansen, Trond Meiring, Pia Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

"Når politikerne kun tæller stemmer for at udregne hvordan de kan blive siddende på magten så ændrer det på sigt hvordan minoriteter, der aldrig føler at de bliver hørt, sætter deres kryds. Eller de vælger i stedet sofaen på valgdagen"

Absolut helt enig Pia Nielsen. Desvære er det tilstande, som vi efterhånden også ser i Danmark. Det omhandler ikke længere fællesskabet, men udelukkende hvad er der i det for "mig". Og det kan vi takke Anders Fogh Rasmussen for, for hans angreb på de danske værdier.

For år tilbage så jeg et interview med den syd koreanske præsident. Han sagde vi skulle passe godt på de danske værdier og det danske fællesskab. Han sagde, at vi slet ikke var klar over, hvor enestående og værdifulde de er.

Jeg håber den danske ungdom forstår dette og vil kæmpe for at vinde dem tilbage, som de var for bare 20 år siden. I dag er der ikke meget tilbage. Nu er det bare en sørgelig kapitalistisk konkurrence mentalitet tilbage som i store dele af resten af verden.

Meget trist og sørgeligt. Et stort tab.

Kim Andersen, Birgitte Johansen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Måske er det et borgerforslag, 'vi' kan oprette? Sænk valgretten til 15-årige! Ved den alder skal unge jo stå til ansvar for eventuelle kriminelle handlinger og kan fængsles. Det er vel kun rimeligt, de kan få indflydelse på egen fremtid tidligt.

"Sænk valgretten til 15-årige! Ved den alder skal unge jo stå til ansvar for eventuelle kriminelle handlinger og kan fængsles."

Start med at lade de unge stifte gæld, blive kampsoldater, gå på bar og blive dømt som voksne.

Niels Bøjden

Den kriminelle lavalder er, stadig, 15 år! Og da unge ned til denne alder således kan fængsles, må dét antages, at samfundet finder, at man er én moden, selvstændig, og ansvarlig 'voksen' som 15-årig!

Mon ikke, de samme unge kan overskue at stemme på et politisk parti?

For et par år siden satte en svensk pige på 15 år gang i en verdensomspændende klima-bevægelse, husker du nok?

Tidligere fik en indisk teenager Nobels fredspris!

"Den kriminelle lavalder er, stadig, 15 år! Og da unge ned til denne alder således kan fængsles, må dét antages, at samfundet finder, at man er én moden, selvstændig, og ansvarlig ’voksen’ som 15-årig!"

Der er så voldsomt mange steder man erkender af de under 18 ikke er voksne.

Seksuelle krænkelser:
https://www.psykiatri-regionh.dk/bryd-cirklen/fakta-og-lovgivning/Sider/...
"2: En voksen må heller ikke medvirke til prostitution ved for eksempel at betale eller give gaver købe sex hos en person, der er under 18 år."

https://ungholbaek.dk/index.php?open=20102&menu_id=55
"Det skal nævnes, at den første strafferetlige afgørelse som udgangspunkt ikke medtages på straffeattesten for unge under 18 år, men i stedet registreres som en betinget notering. En betinget notering er et væsentligt tiltag i regeringens samlede forebyggende indsats, der skal hjælpe førstegangskriminelle unge, til ikke at blive udelukket fra arbejdsmarkedet."

Osv. osv

Alt dette skal væk før de 16 årige skal til at stemme. Er du villig til dette? Jeg er ikke.

Tja! Om man er "voksen" som 15-årig eller tre år senere giver det ingen mening at diskutere. Jeg er 64 og begår stadig "barnlige", uovervejede, lystbetonet handlinger og valg.

Jeg har ikke mere at sige om dette.

Rettelse: Malala er fra Pakistan og fik fredsprisen, da hun var 16!

Kenneth Krabat

""If voting changed anything, they’d make it illegal"

Emma Goldman"

Hun døde vist, før schweitzerne indførte "konkordansdemokrati" eller "direkte demokrati"
https://da.wikipedia.org/wiki/Schweiz#Politisk_system