Læsetid: 17 min.

I 1965 marcherede Dianne Harris i Selma, Alabama, for retten til at stemme. Hun kæmper stadig

Gennem store ofre lykkedes det i 1960’erne modige aktivister at ændre USA, så Sydens sorte endelig kunne stemme. Men i dag er stemmeretten fortsat en kampplads, og rettighederne er under pres. Vi tog til Selma, Alabama, for at forstå, hvordan det hænger sammen
Den 7. marts 1965 indledte borgerretsbevægelsen en march fra Selma til Montgomery i Alabama. Spidsen af marchen har netop krydset Edmund Pettus Bridge på vej ud af byen, da den bliver angrebet.

Den 7. marts 1965 indledte borgerretsbevægelsen en march fra Selma til Montgomery i Alabama. Spidsen af marchen har netop krydset Edmund Pettus Bridge på vej ud af byen, da den bliver angrebet.

Bettmann

24. oktober 2020

Hun vidste godt, at det kunne gå galt den søndag. I sin korte tid som demonstrant havde Dianne Harris allerede to gange oplevet, at hun og de andre i marcherne blev anholdt af politiet, og hun havde set dem tæve unge mænd med stokke og havde selv fået stød med en kvægstav. Vold var altid en risiko.

Året var 1965, det var den 7. marts, og gennem hele februar havde store dele af den sorte befolkning i Selma, Alabama, marcheret og demonstreret med det simple krav, at også de fik mulighed for at stemme til valgene på samme vilkår som de hvide.

Formelt var rettighederne ens, men i det raceopdelte Syden var virkeligheden en anden. Sorte udgjorde cirka halvdelen af byens befolkning, og omtrent 15.000 sorte indbyggere var gamle nok til at stemme, men da tallene var blevet gjort op nogle år forinden, var kun 156 registreret som vælgere. Forklaringen på det lave tal var simpel: diskrimination.

Det var det, de havde demonstreret mod, det var det, de havde sunget mod, sendt bønner op mod.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Kjeldsen
 • Søren Rehhoff
 • Poul Anker Juul
 • Christian Mondrup
 • ingemaje lange
 • Thomas Tanghus
 • Alvin Jensen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • John Scheibelein
 • Steffen Gliese
 • Eva Schwanenflügel
 • Troels Ken Pedersen
 • David Zennaro
 • Poul Erik Riis
 • Kurt Nielsen
Eva Kjeldsen, Søren Rehhoff, Poul Anker Juul, Christian Mondrup, ingemaje lange, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, John Scheibelein, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, David Zennaro, Poul Erik Riis og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Afgørelsen blev stemt igennem af fem dommere, mens én stemte imod. Fem af de seks var blevet indsat af Donald Trump."

Det kendetegner netop det republikanske parti både før og under Trump, at de har 'fasttracket' udnævnelsen af dommere, der skal promovere deres sager.

Demokraterne har sovet noget så gevaldigt i timen.

Estermarie Mandelquist, Arne Albatros Olsen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Homeland Security under Trump er nu blevet sagsøgt af ACLU for kemisk krigsførelse for deres optræden i Portland, Oregon :

"Among the weapons mentioned in the complaint are rubber bullets; CS tear gas; OC spray, also known as pepper spray; and hexachloroethane smoke grenades. As The Intercept reported earlier this month, the U.S. military began phasing out the smoke grenades years ago because of their toxicity. Along with a thick smoke, the grenades release chemicals associated with short- and long-term human health effects, including nausea, vomiting, central nervous system depression, kidney and liver damage, and cancer."

https://theintercept.com/2020/10/20/tear-gas-environmental-impact/

ingemaje lange, Alvin Jensen, Rolf Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

ACLU :
American Civil Liberties Union.

En af opstarterne til denne organisation, var den netop afdøde Højesteretsdommer, Ruth Bader Ginsburg, også kendt som "The Notorious RBG".

Fantastisk dokumentar om denne dommer på HBO.

Eva Kjeldsen, ingemaje lange, Alvin Jensen, Rolf Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Amerikansk demokrati for fuld udblæsning!
Skylder man det offentlige penge, for fængselsophold (også for vilkårlige anholdelser uden dom) eller andre forseelser (i et dybt uretfærdigt, diskriminerende samfundssystem), fratages stemmeretten. Gælder det mon også for hvides skattegæld og økonomisk kriminalitet? Det er områder, der ligger udenfor de sortes muligheder, så de er nok undtaget i loven.
Amerikansk demokrati minder lidt om "blærerøvskatar", pinagtigt og ikke eksisterende!
One man, one vote? Vestens forbillede? Og nu, Trump!

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Alvin Jensen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar