Essay
Læsetid: 29 min.

Amerika kan stå på tærsklen til en ny progressiv æra

Det amerikanske sammenbrud er så fuldkomment, at feltet ligger helt åbent. Hvis muligheden bliver grebet, kan kriserne i 2020 blive katalysatorer for en reformperiode, der bringer USA’s demokrati tilbage fra afgrunden, skriver den amerikanske forfatter George Packer i dette essay
Da quarterbacken Colin Kaepernick (t.h.) og hans medspiller Eric Reid knælede i 2016 under nationalsangen i protest mod racisme, var det en sensation. I dag er protesten del af en bredere bevægelse mod social uretfærdighed.

Da quarterbacken Colin Kaepernick (t.h.) og hans medspiller Eric Reid knælede i 2016 under nationalsangen i protest mod racisme, var det en sensation. I dag er protesten del af en bredere bevægelse mod social uretfærdighed.

Mike McCarn

Moderne Tider
31. oktober 2020

»I historien ser vi undertiden, hvad man kunne kalde ’plastiske øjeblikke’,« skrev filosoffen Gershom Scholem engang. »Det er afgørende øjeblikke, hvor det bliver muligt at handle. Hvis man reagerer her, får det konsekvenser.« I sådanne øjeblikke kan forstenede sociale ordener pludselig blive formbare, en langvarig stilstand kan brydes, alt bliver sat i spil, og mennesker fatter igen håb.

De plastiske øjeblikke er sjældne. Den offentlige opinion, den politiske magt, og begivenhedernes spil – som regel en krise – skal indbyrdes indgå i en perfekt konstellation. De forudsætter endvidere social mobilisering og politisk lederskab. Plastiske øjeblikke er unikke chancer. De kommer, og de går. De kan opstå og gå ubemærkede hen eller blive forspildt. Uden handling sker der intet.

Oplever vi lige nu et ’plastisk øjeblik’? Sådan føles det.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

En progressiv æra med Biden vil få vinger?

Desværre er de eneste vinger nok at finde i Bidens Tena........

Eva Schwanenflügel

Så så, Jan, easy peasy does it ;-)
Der er jo en quind bag etter...

Torben Siersbæk

Jan Jensen: Så hellere 4 år mere med svindleren og Falkensten?

Torben Siersbæk

.... Fallenten....

Ændringer tager tid - selvfølgelig langt længere tid end blot en præsidentperiode.

Men det er først og fremmest holdninger, der er under forandring - selvfølgelig alt efter hvem, der vinder valget. Men ændrede holdninger kan virkelig ændre samfundet på lidt længere sigt. Og i hvert fald skal der ændrede holdninger til at ændre samfundsstrukturen og målene.

Men det er ikke blot i USA, at udviklingen er stivnet og forbenet, for det er den faktisk også i Danmark. Den dynamik som samfundet besad i 1980-erne og ind i 1990-erne, er stilnet helt af. Nu kører politikerne samfundet på autopilot.

Så måske en ændret og mere dynamisk udvikling i USA også kan smitte af på lille Danmark?

Jeppe Bundgaard

DNC og Biden gjorde alt, hvad de kunne for at tvinge Bernie Sanders ud, og underminere de progressive dagsordener han og hans vælgere stod for.
En progressiv æra stor nok ikke lige for døren med Biden og Harris på billetten.

Martin Rønnow Klarlund og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Af samme grund kan jeg ikke lae være med at tænke på sangen med Bloodhound Gang: " The roof is on fire ", https://www.youtube.com/watch?v=ChmUC0OysoU

Umiddelbart mener jeg at broderparten af mennesker udenfor USA bør håbe på en demokrat i det ovale værelse.
At det så ikke ikke bliver helt godt, men knap så skidt, må vi leve med.

Hvis Biden bringer USA tilbage til klimasamarbejde så er det et skridt i den rigtige retning. Et lille skridt frem er bedre end de mange skridt tilbage som Trump står for.

Selvom det er vigtigt at få USA tilbage i klimatilslutningen så kan Kina godt bekymre de som er orienteret hvis/når Biden er valgt. Derudover skal det nogen gange blive rigtig slemt før det bliver godt, så, selvom 4år mere med reality klovnen ikke er nogen rar tanke var det måske det der skulle til før nok amerikanere fatter at et par ting skal ændres.

Hold nu op. Skaden er sket. Det amerikanske samfund er splittet. Som om Harris kommer til at gøre nogen forskel. Næste omgang om 4 år bliver lige så slem. Kongressen bliver lynhurtigt rød hvis det hvide hus bliver blåt. Imens sidder fancy bear klar til at spamme sociale medier med racekonflikter i guds tidligere land.

Ifølge en republikansk jurist, der udtaler sig på CNN, har Trump med det der foreligger, ikke en chance for at anfægte resultaterne via domstolene. Omtællinger er dog en mulighed.
I årtier har denne mand været en del af en komite der overvåger valg for uregelmæssigheder og svindel.
Trump er på vej til at blive en "One-turn-President" ; Valgt fra som en komisk parentes, men som opfattede sig selv som den største nogensinde.