Interview
Læsetid: 2 min.

Astrofysiker om sorte huller: »Selv Einstein tvivlede«

Nobelprisen i fysik gik i denne uge til tre videnskabsfolk, som har påvist eksistensen af tunge og altopslugende sorte huller i universet. Astrofysiker Peter Laursen forklarer
Der findes teorier om, at sorte huller er en genvej til et andet sted i universet, fortæller Peter Laursen. »Men det er svært at påvise, for selv hvis vi sendte en rumsonde derind, ville vi miste forbindelsen til den. Jo tættere man kommer på et sort hul, desto langsommere går tiden.« Her ses en kunstnerisk bearbejdning af et sort hul.

Der findes teorier om, at sorte huller er en genvej til et andet sted i universet, fortæller Peter Laursen. »Men det er svært at påvise, for selv hvis vi sendte en rumsonde derind, ville vi miste forbindelsen til den. Jo tættere man kommer på et sort hul, desto langsommere går tiden.« Her ses en kunstnerisk bearbejdning af et sort hul.

L. Calcada

Moderne Tider
10. oktober 2020

Hvad er et sort hul?

»Et sort hul er et lille og kompakt punkt i rummet, hvor tyngdekraften er så stor, at ikke engang lys kan undslippe. De dannes ved, at en tung stjerne løber tør for brændstof og kollapser. En bestemt type af dem kaldes supertunge sorte huller, som kan veje flere milliarder gange så meget som solen.«

Hvad ved vi nu, som vi ikke vidste tidligere?

»Vi ved, at vores galakse, Mælkevejen, har et supertungt sort hul i centrum. Det har de to nobelprismodtagere Reinhard Genzel og Andrea Ghez vist. I 20-30 år har de målt stjerners bevægelser helt inde ved centrum. Stjernerne drejer omkring noget, vi ikke direkte kan se, og medmindre vi fuldstændig har misforstået tyngdekraften og relativitetsteorien – og det tror vi ikke, vi har – kan vi regne ud, at det er noget, der vejer så meget og er så småt, at den eneste mulige løsning er et sort hul, som vejer fire millioner gange så meget som vores sol.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her