Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Kan jeg bede min kollega droppe parfumen?

Brevkassen svarer på spørgsmål fra læserne, og alle får to svar. I denne uge: Er det over stregen at bede en kollega om at tone sin duft lidt ned?
Brevkassen svarer på spørgsmål fra læserne, og alle får to svar. I denne uge: Er det over stregen at bede en kollega om at tone sin duft lidt ned?

Mia Mottelson

Moderne Tider
10. oktober 2020

På min arbejdsplads er der en kvinde, som bruger rigtig meget parfume. Sådan en tung én, der hænger i luften hele dagen. Selv om den går lidt ud over min arbejdsglæde, kan jeg godt leve med den. Problemet er, at min anden kollega er parfumeallergiker, og fra min plads i hjørnet kan jeg se, at hun nogle gange får røde plamager helt op ad halsen. Men hun har ikke sagt noget – måske af frygt for at blive udskammet af de andre. Skal jeg skride ind? Eller er det over stregen at bede en kollega tone parfumen lidt ned?

– Marianne

Svar I:

Det er en dårlig idé at fortælle din ene kollega, at hun ufrivilligt generer din anden kollega, når vedkommende ikke selv har sagt noget. Selvbestaltede talspersoner kan være mere generende end røde plamager. Jeg ved heller ikke, hvor sikker du er på, at plamagerne er fremkaldt af parfumeallergi. Den slags kan komme af mange ting. Måske sidder parfumeallergikeren i virkeligheden og stresser over en kollega, der blander sig i alt muligt og projicerer sin egen irritation over på hende for at have et legitimt påskud til at påtale en uønsket duft.

Bland den ægte parfumeallergiker udenom, og sig i stedet til din kollega med det uhensigtsmæssige parfumeforbrug, at du ikke kan tåle så meget parfume i rummet. I visse tilfælde er det okay at lyve, og det her er et af dem, fordi parfumebæreren ellers risikerer at tabe ansigt. Det kan godt være lidt ydmygende at få at vide, at det, man gør for at forøge sin herlighedsværdi, virker stik imod hensigten.

– Lone Nikolajsen

Svar II:

Arbejdspladsen er jo et fælles rum. Men det lader til, at din parfumerede kollega hver dag bemægtiger sig hele det rum ved at træde helt ind i næsen på jer andre. Duft lige til mig! Jeg er ankommet!

I dette tilfælde er der så endnu mere grund til at sige fra, fordi du har en kollega, som simpelthen ikke kan tåle parfumen. Men selv hvis det ikke havde været tilfældet, synes jeg, det ville være o.k. at sige noget til det. Jeg er måske også lidt krakilsk.

Var jeg i et særligt nederdrægtigt humør, havde jeg nok anbefalet dig at komme med nogle sarkastiske stikpiller, indtil hun skruede ned for dunsten: »Hold da op, hvor du dufter i dag! Er her nogen, der har været på bordel?! Haha, kan vi få åbnet et vindue?!«

Men sådan skal det selvfølgelig heller ikke være.

Nogle gange kan der ske det, at når man har gået med den samme parfume i mange år, kan man ikke længere selv lugte den, og så fortsætter man bare med at pøse mere og mere på til stor gene for sine medmennesker. Jeg synes derfor, det ville være helt i orden, hvis du lige trak kollegaen til side og på en sød og høflig måde forklarede hende, at det er lidt til den voldsomme side med alt det duftevand.

På den måde kan du få genoprettet arbejdsglæden for dig selv og din allergiske kollega – uden at ødelægge den for din velduftende kollega.

– Sebastian Abrahamsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arbejdsmiljø står vist over en andens kollegas følelser. Fortæl hende det hurtigst muligt. Det skylder du din kollega som er allergiker. Reagere hun negativt er hun måske ikke en holdspiller. Hendes fokus burde være at hun generer en kollega fuldstædigt unødigt.

Randi Christiansen

Luftrummet er ikke privat. Og selvom der tillades en helvedes masse anden grænseoverskridende miljøforurening, er man dog så småt i gang med at forstå, at det er en dårlig ide at forurene andres livsnødvendige ilt med passiv rygning, parfume eller anden grænseoverskridende adfærd.

Men der er minsandten langt igen - gyllehørmen tillades f.eks, at forpeste luften på landet. Og i byerne kæmpes med anden luftforurening. Prisen for moderne livsførelse er ekstremt høj og skyldes kort sagt dumhed/manglende kollektiv koordinering - eller skjult magtovertagelse vha samfundsundergravende virksomhed. En tanke, der objektivt set ikke er mere usandsynlig end den overvældende mangel på intelligens, hvormed der nu forvaltes.