Center for vild analyse: Brugte Nicolai Wammen en hockeymetafor uden at kende den?

Finansminister Nicolai Wammen brugte en hockeymetafor til at beskrive strategien for Danmarks reduktion af CO2 frem mod 2030, men noget tyder på, at de ikke har tænkt den igennem
Nicolai Wammen brugte en hockeymetafor, da han præsenterede regeringens klimaplaner. Det er ikke første gang, hockeystaven bliver brugt som metafor i klimasammenhænge.

Nicolai Wammen brugte en hockeymetafor, da han præsenterede regeringens klimaplaner. Det er ikke første gang, hockeystaven bliver brugt som metafor i klimasammenhænge.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
3. oktober 2020

Da finansminister Nicolai Wammen (S) for nylig skulle forklare, hvorfor vi godt kan vente lidt endnu med rigtigt at gøre noget ved klimaforandringerne, brugte han et billede, som umiddelbart kunne virke eksotisk for den almindelige borger: Det hele kan illustreres ved hjælp af en hockeystav.

Selv om regeringen stadig bedyrer, at det er et erklæret mål at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030, har den fundet ud af, at det kan gøres lidt mindre drastisk, end de fleste vælgere måske troede, da de stemte den ind sidste år. Vi kan godt vente lidt med for alvor at reducere CO2-udledningerne, hvis bare vi så er klar til at stramme skruen lige lidt før 2030. Grafen, der beskriver Danmarks reduktion af CO2 frem mod 2030, kommer med andre ord til at være temmelig flad de første mange år, men så til sidst kommer den til at knække og bevæge sig stejlt opad ligesom en hockeystav, så vi når det hele, som vi skal, blandt andet gennem udvikling af ny teknologi.

Klima og hockey

Det overraskende ved den socialdemokratiske udmelding er i grunden ikke, at regeringen begår faneflugt i forhold til den væsentligste politiske sag, vi står over for i dag. Det overraskende er heller ikke, at det virker, som om Socialdemokratiet faktisk tror på, at dette bytte af en egentlig politik for en teknologisk messianisme kan sælges til befolkningen som sund fornuft. Det virkeligt overraskende ved historien ligger derimod i selve det billede, Wammen brugte til at illustrere sin forklaring. Hvorfor ikke bruge et billede, som ligger lidt tættere på vores sproglige hverdag? Hockey?

Sagen er den, at det ikke er første gang, hockeystaven har været brugt som metafor for en kurve i klimadebatten. Tværtimod. Hockeystavskurven er et etableret begreb for den model, som beskriver, hvor store problemer vi er i netop nu i forhold til klimaforandringerne. Hvis man anlægger en kurve, som beskriver jordens temperaturforandringer de seneste 2.000 år, så får man netop en hockeystav.

Kurven blev først beskrevet i en videnskabelig artikel af klimaforskerne Michael Mann, Raymond Bradley og Malcolm Hughes. Den blev døbt hockeystaven af Jerry Mahlmann. Og den blev for alvor gjort berømt af Al Gore, som havde den med i sin film An Inconvenient Truth (2006).

Hockeystaven er så veletableret et billede på den klimakatastrofe, vi står midt i, at man kan finde talløse tendentiøse forsøg på at underminere den fra diverse højreorienterede tænketanke og hjemmesider. Men uanset hvor mange oliepenge der bliver brugt på at miskreditere hockeykurven, så er det svært at forestille sig en mere smertefuld ironi, end at hockeystaven i Nicolai Wammens hænder nu er blevet et billede på, hvordan en dansk regering har tænkt sig at gøre så lidt som muligt for at forhindre den katastrofe, som i første omgang blev illustreret af det selv samme billede.

Den martrende hockeystav

Det er faktisk så enestående et sammenfald, at det er svært at forestille sig, at det skulle være helt tilfældigt. Eller sagt på en anden måde. De ledende socialdemokrater har et alvorligt forklaringsproblem, hvis de ikke har hørt om den oprindelige hockeystavskurve. Omvendt er det også svært at forestille sig, at Socialdemokratiet har så megen frækhed i sig, at de med fuldt overlæg vælger at bruge et af navnene for den klimakrise, vi står i, til at beskrive deres undskyldning for ikke at gøre noget ved den.

Måske kan hockeystaven derfor kun virkelig forstås som en form for fortalelse. Det er, som om regeringen har haft klimaproblematikkens dødsensalvorlige alvor i baghovedet, men samtidig har været optaget af at finde en måde at forklare sin manglende handling på. Billedet af hockeystaven er så dukket op som en slags kompromisdannelse: I første omgang er det blot en uskyldig metafor, grebet ud af en værktøjskasse af talefigurer og billeder for komplekse forhold. Med det billede, har Socialdemokratiet tænkt, kan man vel komme igennem med det budskab, at vi har overvejet det hele grundigt, og at vi nok skal nå de vigtige klimamål alligevel med god, snedig, socialdemokratisk planlægning.

Men den virkelige besked, der formentlig undslap finansministerens bevidste forståelse, lå imidlertid i selve valget af den metafor eller den form, budskabet blev iklædt: Hockeystaven som klimametafor siger nemlig præcis det modsatte af det, han ville: »Der er ikke mere tid, og hvis vi udskyder handling mere, får det uoprettelige og katastrofale konsekvenser.«

Det socialdemokratiske ubevidste har med andre ord spillet regeringen selv et puds: Da den forsøgte at signalere sund fornuft, greb den til en metafor, der tillod dens egen ubevidste viden at trænge igennem. Det svarer vel til at skrive en valgsang med et budskab om tillid, fordragelighed og klassekampens afslutning – på melodien fra Internationale.

Rejs jer fordømte her på jorden, og sving hockeystaven.

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006. CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Teknologisk messianisme.
Fantastisk rammende udtryk.

Katrine Damm, Mads Greve Haaning, Rolf Andersen, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Forrygende morsom analyse. Man kunne næsten ønske, at Socialdemokraterne også kunne have fornøjelse af den; men det ville nok kræve et højere intellektuelt niveau og mindre selvhøjtidelighed i partiet. Og ingen ville vel anklage Finansministeren for at være i besiddelse af humoristisk sans.

Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

En freudiansk fortalelse som forklaring på hockeystavs-allegorien.

Fantastisk analyse, tragisk konsekvens..

Katrine Damm, Lillian Larsen, Mads Greve Haaning og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Har s og wammen glemt, at hockeystavsmetaforen også gælder for den udvikling, der skal omstilles? Således at strategien med at vente også medfører større udfordringer - som man heller ikke kender løsningen på?

Hastværk er lastværk - jovel, men man må som ansvarlige ledere kende sin besøgelsestid og vide, hvornår og med hvilken rettidig omhu, man skal sætte ind. Og tiden er NU !!! Ikke når lokummet brænder endnu mere. Læser lige nu keld hansens bog fra 2019 'farvel til dansk landbrug' og bliver så modløs over die dumme, dumme dänen, der vælger/lader sig forføre af så visionsløse ledere.

Randi Christiansen

Problemet må være, at folket og deres ledere ikke forstår de permakulturelle principper.