Baggrund
Læsetid: 7 min.

Champions League skal spilles på en ny måde i år. Vi fortæller dig, hvem der vinder gruppespillet

Tirsdag den 20. oktober indledes gruppespillet i verdens største fodboldklubturnering, Champions League. Information giver dig overblikket over grupperne og fortæller dig, hvem du skal holde øje med
Argentinske Ángel Di María er en humørspiller, men når han er god, er han absolut verdensklasse. Hans hold, Paris Saint-Germain, ligner en selvskreven vinder af Gruppe H.

Argentinske Ángel Di María er en humørspiller, men når han er god, er han absolut verdensklasse. Hans hold, Paris Saint-Germain, ligner en selvskreven vinder af Gruppe H.

Franck Fife

Moderne Tider
10. oktober 2020

Gruppe A

Hvis det ikke var, fordi den norske angriber Erling Braut Haaland var blevet solgt til Dortmund i december 2019, ville RB Salzburg have en reel chance for avancement fra Gruppe A. Men østrigerne er altså i selskab med et Bayern München-mandskab, som vandt Champions League i den forgangne sæson over Paris Saint-Germain, og som inden nederlaget til Hoffenheim i Bundesligaen den 27. september havde spillet 32 kampe i streg uden nederlag.

Atlético Madrid slog tyskerne i Champions League-semifinalen i 2016 og har netop forstærket sig med den tidligere Barcelona-spiller Luis Suarez. Med sin fysisk betonede fodbold og sit høje presspil kan Atlético volde ethvert hold problemer.

Lokomotiv Moskva er nok store i hjemlandet Rusland, men med afgangen af angriberen Aleksej Mirantsjukk til den italienske klub Atalanta må holdet forventes at blive puljens bundprop.

De går videre:

Bayern München er så godt som sikre vindere. Atletico snupper andenpladsen. Salzburg driller undervejs, men ender som treer.

Hold øje med:

Robert Lewandowski. Polakken har rundet de 32 år, men har aldrig været bedre og mere komplet. Bayern München-angriberen skyder med det hele og scorer fra alle vinkler.

Gruppe B

Her er gruppen med hold, der presser ekstremt hårdt og højt på banen. Sidste års Champions League (som blev afsluttet for kort tid siden på grund af coronaforsinkelserne) viste netop, at mandskaber med boldbesiddelse og offensive finesser (Manchester City, PSG, Real Madrid, Barcelona) kan komme i voldsomme problemer mod fysisk stærke og kompakte hold. Det vil formentlig blive tilfældet i Gruppe B.

Antonio Contes Inter, der tæller danske Christian Eriksen, er blevet forstærket med Achraf Hakimi, sidste års åbenbaring fra Dortmund, og bomstærke Arturo Vidal. Borussia Mönchengladbach, der trænes af Marco Rose, spiller på de bedste dage lige op med Bundesligaens bedste og kan sagtens blive et besværligt bump på vejen for gruppens mesterhold, Real Madrid. Zinedine Zidanes 11 kommer med en frisk La Liga-pokal og en stribe komfortable sejre.

Ukrainske Shakhtar Donetsk kan vist allerede nu afskrives – de tabte 0-5 til Inter i Europa League-semifinalen i august.

De går videre:

Eriksens Inter overrasker og tager førstepladsen skarpt forfulgt af Real Madrid. Borussia leverer seværdig fodbold, men må nøjes med tredjepladsen i Gruppe B.

Hold øje med:

Achraf Hakimi. Den spanskfødte marokkanske højreback er kun 21 og var en fornøjelse at se på i sidste sæson for Dortmund. Kan han gøre det for Inter?

Gruppe C

Det må siges at være en relativt overkommelig gruppe, Manchester City er havnet i. Hvert eneste år regnes Josep ’Pep’ Guardiolas mandskab blandt favoritterne, og i år er ingen undtagelse. City slog Real Madrid i den forgangne sæson, men blev senere besejret af Lyon, som trumfede dem på fysikken. Englænderne har måske den bredeste og bedste trup af alle og er desuden i besiddelse af den mest elegante offensive midtbanespiller i verden netop nu: Kevin De Bruyne.

Marselille, som trænes af den tidligere Tottenham-træner André Villas-Boas, burde ikke kunne true City. Men de kan godt drille dem. Franskmændene spiller både offensivt dynamisk og kompakt, når det er nødvendigt.

Portugisiske Porto plejer at nå rimeligt langt, men er et spørgsmålstegn i denne sæson. Det samme gælder de græske mestre, Olympiakos, der klarede sig glimrende i den forgangne Europa League.

De går videre:

Der er ikke så meget at diskutere. City er klar etter, mens Marseille på viljestyrke og offensive finesser tager andenpladsen. Porto og Olympiakos bliver henholdsvis nummer tre og fire.

Hold øje med:

Kevin De Bruyne. Velsagtens den mest elegante midtbanespiller i verden lige nu.

Sæsonen 2020-21

UEFA’s Champions League-gruppespil har et lidt anderledes format i år på grund af coronakrisen. Første runde er programsat til tirsdag den 20. oktober. Herefter følger fodbold hver tirsdag og onsdag i tre uger til og med onsdag den 4. november. Så er der pause i tre uger, og løjerne genoptages tirsdag den 24. november med kampe hver tirsdag og onsdag i tre uger. Det hårde program vil sætte en ny dagsorden: Hvem håndterer bedst det strabadserende format? Hvem har den bredeste trup?

Gruppe D

Særdeles interessant gruppe. Ikke alene på grund af den nærmest mirakuløse tilstedeværelse af FC Midtjylland, der nu skal bide skeer med de største europæiske klubber. Men også fordi sidste sæsons åbenbaring, Atalanta, som var lige ved at slå PSG ud af kvartfinalen, er med. Atalanta står stadig stærkt og må formodes at skulle slås om andenpladsen med Ajax, der nok har mistet store stjerner som Frenkie de Jong og Donny van de Beek, men som stadig spiller taktisk og offensivt seværdig fodbold.

Gruppens suveræne konge, Liverpool FC, kan der dog ikke rokkes ved. Premier League-mestrene vaklede i sidste sæsons gruppespil, men når det kører for dem – og det gør det som regel – er de uimodståelige, angrebslystne og fysiske af en anden verden. Monsterspændende pulje!

De går videre:

Vi vover pelsen og spår Ajax på andenpladsen. Liverpool er selvfølgelig etter. Atalanta kravler ind som nummer tre, og FCM lukker og slukker.

Hold øje med:

Jordan Henderson. Han er anfører for Liverpool (og viceanfører for det engelske landshold). Måske ikke den mest spektakulære spiller, men læg mærke til, hvordan han binder det hele sammen og støtter The Reds’ berømte fronttrio.

Gruppe E

Her er rangordenen også ret entydig. Chelsea har med træner Frank Lampard i spidsen spenderet kraftigt de senere år, og håbet er at komme længere end sidste sæsons ottendedelsfinaler. De er dog oppe imod et stærkt Sevilla-mandskab, som sluttede på en fjerdeplads i den nyligt afsluttede La Liga. Sevilla må undvære den interessante og hurtige og angrebsivrige højreback Sergio Reguilón, som er skiftet til Tottenham, og den centrale midtbanespiller Éver Banega er ligeledes væk og spiller nu i saudisk fodbold.

Rennes sluttede som nummer tre i den coronaamputerede Ligue 1 og kan godt diske op med en laber kombination af offensiv og fysisk fodbold. Russiske Krasnodar er der ingen, der regner med.

De går videre:

Chelsea ligner en etter i feltet, men Sevilla bider dem i haserne. Rennes er med i opløbet, men slutter som nummer tre.

Hold øje med:

Når selveste Leo Messi roser en kollega, er det ikke for sjov. Det skete for Chelseas Mason Mount. Den blot 21-årige midtbanespiller leverer lækkerier, når det kører for ham, og han har fremtiden foran sig.

Gruppe F

Engang var Borussia Dortmund hele Europas kæledægge. Jürgen Klopp, der nu er træner i Liverpool, gjorde klubben fra Ruhr-distriktet til en af de mest dynamiske og offensive i topfodbold. Siden Klopps tid har balancen mellem kontra- og possession-fodbold været en skrøbelig affære for holdet, der ellers i mange år har bragt en smule spænding i Bundesligaens topstrid. Men Lucien Favre, der nu står i spidsen for Dortmund, har stadig masser af unge, talentfulde spillere – ikke mindst nordmanden Erling Braut Haaland.

Traditionsrige Zenit Sankt Petersborg har vundet to russiske mesterskaber på stribe under træner Sergei Semaks kyndige kommando. Lazio blev nummer fire i Serie A-mesterskabet og må formodes at kæmpe med den russiske mastodont om andenpladsen i puljen. De belgiske mestre fra Club Brügge (tidligere et europæisk fyrtårn på linje med Ajax) har ikke mange chancer.

De går videre:

Vi satser på Dortmund som relativt sikre vindere af Gruppe F. Zenit bliver toer – men kun et mulehår over Lazio, som sagtens kan drille.

Hold øje med:

Erling Braut Haaland, hvem ellers. Nordmanden opnåede pludselig berømmelse hos RB Salzburg, hvor han i forrige sæson bombede mål ind på stribe. At Dortmund overhovedet har kunnet holde på ham i transfervinduet, skyldes alene de coronostramme finanser hos rivaliserende klubber.

Gruppe G

Den store projektør lyser på Gruppe G: Det er her, Cristiano Ronaldo og Leo Messi tørner sammen. Der er lagt i kakkelovnen til en gentagelse af finalen fra 2015 og kvartfinalen fra 2017, men både FC Barcelona og Den Gamle Dame Juventus er i en overgangsperiode præget af ustabilitet og uro på de indre linjer – senest med Messis offentlige ønske om at forlade den catalanske storklub. Ronaldo er for længst stoppet med at spille hver eneste kamp, men Champions League er hans turnering, så mon ikke den nye træner fra Fiat-byen, Andrea Pirlo, vil spare sin absolutte stjernespiller til aftenerne i Europa?

De to andre klubber i puljen – Dynamo Kiev og de nykårede ungarske mestre, Ferencváros – må siges at være ubetydelige i denne sammenhæng.

De går videre:

Der er ikke så meget palaver. Barcelona slutter som gruppevinder – om ikke andet så på rutinen og Messis genialiteter. Juventus bliver toer.

Hold øje med:

Leo Messi. Det bliver spændende at se, om han er i humør til at spille gudefodbold for træner Ronald Koeman, der fjernede hans bedste ven, Luis Suarez, fra Barcas mandskab.

Gruppe H

Rosinen i pølseenden er samtidig dødspuljen. Ole Gunnar Solskjærs Manchester United er oppe imod to af sidste sæsons semifinalister, nemlig Paris Saint-Germain og RB Leipzig. Begge kan gøre særdeles ondt på United. PSG på grund af det overbevisende spillermateriale (Kylian Mbappé, Neymar, Ángel Di María og mange flere). Og Leipzig, fordi de presser over hele banen og går lige til stregen. United skal især fikse en skrøbelig defensiv, som de har bakset med i dette års udgave af Premier League.

De går videre:

PSG er selvskreven etter. Vi vover pelsen og tipper Manchester United som toer. Leipzig kæmper en brav kamp, men slutter som treer.

Hold øje med:

Ángel Di María. Den 32-årige argentiner har haft en svingende karriere, men på hylden lige under superstjernerne Mbappé og Neymar er han en af klodens bedste. Han er en humørspiller, så vi håber på lune dage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Markussen

Hold nu op Bo Kampmann Walther, du kan jo ikke få dig selv til at skrive om FC Midtjylland, og når du som i denne artikel om CL ikke kan undgå det, så kommer der ikke så meget som ET positivt ord! Har du set de tre kvalifikationskampe med vanskelige modstandere, med flotte meritter, som FCM nedlagde på vejen? Flotte sejre, det er der ingen tvivl om i min optik. Du skriver mirakuløst, det var det i hvert fald slet ikke, FCM var ikke uheldige, men de arbejdede og spillede sig frem til det held der skal til og var de bedste i alle tre kampe mod europæiske mesterhold, som er vant til at deltage i Europaleague og Championsleague.