Interview
Læsetid: 14 min.

Cornel West: Valget står mellem en neofascistisk gangster og en nyliberalistisk katastrofe

Cornel West er en af de mest radikale kritikere af kapitalisme, racisme og militærmagt i USA. Han er en intellektuel superstjerne, filosof, professor på Harvard, socialist og politisk aktivist. Men han er også jazzmenneske og en kærlighedskriger, som insisterer på, at ingen skal boykottes, og at alle skal elskes
»Det bedste i USA er der stadig. Du kan se det på gaderne, det kommer i alle farver. Det bedste i USA er antislaveribevægelsen, kvindefrigørelsen, arbejderbevægelserne, klimabevægelserne,« siger filosof og aktivist Cornel West.

»Det bedste i USA er der stadig. Du kan se det på gaderne, det kommer i alle farver. Det bedste i USA er antislaveribevægelsen, kvindefrigørelsen, arbejderbevægelserne, klimabevægelserne,« siger filosof og aktivist Cornel West.

Jesse Jacob

Moderne Tider
3. oktober 2020

Første gang jeg så Cornel West, virkede han lykkelig. Den legendariske amerikanske aktivist og socialist, filosof  og professor ved Harvard University stod i det sorte jakkesæt med tyndt slips og stram vest og guldmanchetter, som han altid bærer, og med det vilde hår, han hævder, at han aldrig klipper, og råbte:

»Bernie, Bernie, Bernie.«

Han løftede begge armene rytmisk som en dirigent foran et orkester og gentog opråbet til de græsrødder og frivillige i Bernie Sanders-kampagnen, som stod omkring ham:

»Bernie, Bernie, Bernie.«

Gennem generationer har den nu 67-årige Cornel West været en intellektuel inspiration og et aktivistisk ikon for dem, som tror på. at et langt mere solidarisk og retfærdigt USA er muligt.

Ligesom Martin Luther King i 1960’erne mente, at man må konfrontere kapitalisme, imperialisme og racisme på samme tid, hvis man vil gøre de undertrykte fri i USA, har Cornel West insisteret på, at den venstreorienterede kamp på samme tid må gøre op med undertrykkelsen af de sorte, den ødelæggende markedskultur og den amerikanske militærmaskine.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Hvis man er et menneske, kan man kun være socialist.

Alvin Jensen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, Arne Albatros Olsen, Randi Christiansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

"Det kan lyde som en konspirationsteori, men blandt andre The New York Times har afdækket, hvordan Obama ringede til Sanders’ rivaler og overtalte dem til at trække sig og støtte Biden."

Demokraterne er, som tilfældet har været, totalitært sindede og i seng med storkapitalen og finanseliten. Men en hel verden har travlt med Trump-teateret, hvilket måske udgør den egentlige Trumpisme.

Alvin Jensen, Ejvind Larsen, David Zennaro, Steen Obel, Erik Winberg, Mads Kjærgård, Gert Romme, Jan Nielsen, Randi Christiansen, Peter Mikkelsen, Jens Kofoed og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Jeppe Lindholm. Ja, og morlille er en sten, for “En sten kan ikke flyve. Morlille kan ikke flyve. Ergo er morlille en sten”.
Pas på med dæmoniseringer.

Allan S. K. Frederiksen, Søren Knudsen, Bent Nørgaard og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

Sikke en pragtfuld samtale. Tak.

Ejvind Larsen, Ole Svendsen og Peter Hertz anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

"En neofacistisk gangster eller en nyliberal katatrofe," det kunne man så ikke være mere enig i! :-)

Alvin Jensen, Peter Mikkelsen, Ejvind Larsen, David Zennaro, Ole Svendsen, Erik Winberg, Susanne Kaspersen, Gert Romme og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Elsker Cornel West men måske fik han og de andre aktivister lige lovlig meget af Bernies taletid i de kritiske dage i foråret, da Bernie skulle side i senatet...og det hele blev afgjort til Bidens fordel.

Vicepræsident Mike Pence er den person, som netop nu styrer USA med mere. Og det er ikke ligefrem viden eller fakta, der er i højsædet hos ham.

Mike Pence tror ikke på evolution eller klimaforandringer, han er imod homoseksuelle og medicinsk inseminering.

"Jeg tror, ​​at Gud skabte himlen og jorden, havene og alt i dem." siger vicepræsident Mike Pence.

Han er imod homoseksuelle og lesbiske, seksuelle mindretal generelt, og i 2015 underskrev han derfor en lov, der giver arbejdsgivere ret til at afskedige enhver arbejdstager uden rettigheder, der ikke anerkender arbejdsgivers religiøse overbevisning.

Alvin Jensen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, Ole Svendsen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Wow hvor er han bare en fed personlighed :-)
Man bliver jo helt glad over sådan et menneske :-)