Feature
Læsetid: 8 min.

Fox News har rekordmange seere og er mere indflydelsesrig end nogensinde. Vi så med i en uge

Den amerikanske kabel-tv-station Fox News er blevet kaldt Trumps propagandaenhed og foragtes af venstreorienterede. Den har også flere seere end nogensinde før. Men hvad er det for en virkelighed, de præsenteres for? Vi var med på en kigger i syv dage
Den stærkt konservative Fox News-vært Sean Hannity er ifølge flere medier den person uden for Det Hvide Hus, som har det tætteste forhold til præsident Trump. ’Den uofficielle stabschef’ bliver han kaldt.

Den stærkt konservative Fox News-vært Sean Hannity er ifølge flere medier den person uden for Det Hvide Hus, som har det tætteste forhold til præsident Trump. ’Den uofficielle stabschef’ bliver han kaldt.

Zach D. Roberts

Moderne Tider
31. oktober 2020

»Alle har rottet sig sammen mod Trump.«

Sean Hannity kigger direkte ind i kameraet, mens han nævner alle de »magtfulde« institutioner, som ifølge ham har samlet sig mod den republikanske præsident: De etablerede medier, de store teknologivirksomheder, de konservative Never Trumpers og den dybe stat.

»Det eneste, der kan stoppe dem,« siger Hannity og peger på seerne med pegefingeren:

» … er jer!«

Han peger på samme måde, som Uncle Sam gjorde på den ikoniske plakat fra 1917, der skulle få unge mænd til at melde sig til hæren under Første Verdenskrig. 

»Det amerikanske folk.«

Det er fredag aften på Fox News, det bedste sendetidspunkt på den mest sete kabelnyhedskanal i USA, og Sean Hannity er i gang med en mere end ti minutter lang åbningsmonolog til programmet Hannity.

Hannity er både et af de mest politiske og et af de mest populære programmer på den amerikanske tv-station. Over fem millioner seere i gennemsnit hver aften, viser de nyeste tal fra Nielsen Research. De seneste år er kanalen selv, ligesom Hannity, blevet mere og mere populær – i oktober havde Fox News flere seere i prime time, end nogen anden kanal har haft de sidste 40 år.

Fox er også blevet mere og mere politisk. Værter fra kanalen har været med på scenen til Trumps vælgermøder og støtter åbent præsidenten, mens flere tidligere ansatte har fortalt i amerikanske medier, hvordan Fox er gået fra at lave nyheder om Det Hvide Hus til på dele af sendefladen at lave propaganda for Det Hvide Hus.

Fox News er »det tætteste, vi kommer stats-tv«, har Nicole Hemmer, lektor ved Virginia University og forfatter til bogen Messengers of the Right, sagt til magasinet The New Yorker.

Indtil for nogle uger siden havde jeg aldrig set Fox News. Som de fleste andre danskere havde jeg hørt om kanalen, men jeg havde ikke set Hannity eller nogen af de andre omkring 30 programmer, som har gjort Fox News til den mest sete kabel-tv-kanal både op til valget i 2016 og det kommende. 

Som en form for udsendt medarbejder satte jeg mig derfor for en uge siden ned i min sofa og begyndte at se fjernsyn. 

Den oversete Biden-skandale

Jeg begyndte med at orientere mig i programoversigten.

Fox News sender døgnet rundt hele ugen, men dagen begynder for de fleste seere om morgenen klokken seks med Fox and Friends. Det gælder blandt andet for Donald Trump. Den amerikanske præsident er både en trofast seer og en jævnlig medvirkende i programmet, hvor de tre værter gennemgår dagens historier og interviewer gæster.

En af de store historier den seneste uge på Fox News har handlet om Joe Biden og hans søn Hunter Biden. Den handler kort fortalt om, at Trumps advokat er kommet i besiddelse af en computer, som angiveligt har tilhørt Joe Bidens søn, og ifølge advokaten indeholder computeren beviser for, at den demokratiske præsidentkandidat i sin tid som vicepræsident var involveret i sønnens lyssky forretninger med udenlandske selskaber. En skandale ifølge Fox.

Historien har ikke fyldt meget i de store amerikanske medier. Hverken i The New York Times eller konservative aviser som The Wall Street Journal, som har haft adgang til materialet på computeren, men ikke har fundet beviser for anklagerne mod Joe Biden. Det har dog ikke holdt værterne på Fox News tilbage.

Historien blev taget op i Hannity og de fleste andre programmer, jeg så i løbet af forrige weekend og de første dage af denne uge. Blandt andet i det politiske debatprogram The Greg Gutfeld Show.

»Her ti dage før valget vil historien ikke forsvinde, selv om medierne gør deres bedste for at begrave den,« sagde den erklærede »libertarianer« og vært på programmet, Greg Gutfeld.

Han havde inviteret fire af kanalens politiske kommentatorer med i programmet for at tale om historien.

»Tror I, det her kommer til at skade Biden?« spurgte han gæsterne.

En af de fire, en blogger og politisk kommentator, sagde, at historien bare var »så sindssyg« og endnu et eksempel på, at man ikke kan stole på personer med magt. En anden, tidligere oversergent og vært på et program om actionfilm, sagde, at historien afslørede mere om korruption i landet end nogen FBI-efterforskning, mens en tredje, wrestler og politisk kommentator, sagde noget komplet uforståeligt. Med andre ord var alle de medvirkende enige. Hvilket i løbet af ugen skulle vise sig at være gennemgående for debatprogrammerne på Fox News: Der er ingen debat.

Hvad Rupert vil have

Fox News er delt i to.

På den ene side er der debatprogrammer som The Gutfeld Show og Hannity, hvor værterne både giver udtryk for og udvælger gæster ud fra deres politiske holdninger. De bliver sendt i prime time om morgenen eller aftenen. På den anden side er der kanalens nyhedsprogrammer som America’s News HQ og Fox News Sunday, der bliver sendt i dagtimerne og ligesom nyhedsprogrammerne på andre kanaler er mere neutrale i deres formidling. Man kan se Hannity eller Fox and Friends i timevis uden at høre et reelt spørgsmål, men i nyhedsprogrammerne er der både spørgsmål og uenighed.

På nyhedsredaktionen er kanalens konservative udgangspunkt dog tydeligt. Jeg så ikke nogen højreorienterede wrestlere/kommentatorer eller sergenter/kommentatorer i nyhedsprogrammerne, men der er stadig en konservativ tendens i valget af kilder og historier.

Et af de mest kendte eksempler på det stammer fra 2016, hvor en af nyhedsjournalisterne på Fox afdækkede en historie om Donald Trumps forhold til pornoskuespillerinden Stormy Daniels. Journalisten afdækkede både forholdet og Trumps forsøg på at betale Daniels for ikke at tale om det offentligt, men da hun gik til sin redaktør med historien, fik hun at vide, at ledelsen ikke ønskede at bringe den op til valget i efteråret 2016.

»Rupert vil have, at Trump vinder valget,« lød begrundelsen fra en af redaktørerne til journalisten ifølge en afdækning i The New Yorker. Altså den australske mediemogul Rupert Murdoch, der ejer Fox.

Senere blev journalisten bag historien degraderet, hvilket skete nogenlunde samtidig med, at Fox News droppede sloganet »fair og balanceret«.

Et år efter valget blev historien bragt i Wall Street Journal.

»Jeg vil vinde dette valg«

Hver aften efter Hannity sender Fox News programmet The Ingraham Angle. Det er med fire millioner seere i gennemsnit det fjerde mest sete program på de amerikanske kabel-tv-stationer, kun overgået af Tucker Carlson Tonight, Hannity og The Five, som alle er fra Fox. Det eneste program i top fem, som ikke bliver sendt på Fox, er MSNBCs Rachel Maddow Show.

»Sean, jeg er lige nødt til at sige noget,« siger værten og debattøren Laura Ingraham som det første, da hun tager over efter Sean Hannity onsdag aften klokken ti i denne uge. Hun har de hvideste tænder, man kan forestille sig.

»Du havde rekordmange seere i oktober.« Hun kan næsten ikke være i det. »Det havde alle programmerne i prime time.«

»Alle sammen, fantastisk,« siger Sean Hannity. »Men ved du hvad?« Han læner sig frem og kigger på Laura Ingraham. »Jeg er ligeglad med seertallene.« Hannity holder pegefingrene op foran skærmen for at vise, at han er helt ligeglad. »Ved du, hvad der betyder noget?« Nu er han alvorlig. »Jeg vil vinde dette valg.«

»Yeah!« siger Laura Ingraham. »Præcis.«

Det ønske deler Hannity og Ingraham med en del af seerne. 93 procent for at være præcis: Ifølge tal fra Pew Research Center stemmer 93 procent af Fox News’ seere på Det Republikanske Parti, og 86 procent har et positivt syn på Donald Trump. Tallet for læsere af The New York Times er to procent.

Med andre ord: Den amerikanske offentlighed er delt.

I en anden undersøgelse har Pew spurgt amerikanerne om deres holdning til 30 forskellige medier, herunder både medier som Fox News og enkelte programmer som The Sean Hannity Show, Hannitys radioprogram. Undersøgelsen viser, at demokratiske vælgere har størst tillid til CNN og NBC og generelt har en høj tillid til medierne (22 ud af de 30 medier), mens republikanske vælgere har mest tillid til Fox og generelt har lavere tillid til medierne (ti ud af 30). Det overraskende er ikke, at der er forskel på de republikanske og demokratiske vælgeres tillid til pressen, men at republikanere i langt højere grad kun stoler på ét medie. Og det er Fox News.

Propaganda-tv

Flere tidligere medarbejdere på Fox er blevet ansat i Trumps administration.

Det gælder blandt andet den tidligere topchef i Fox News Bill Shine, som i 2018 blev kommunikationschef og vicestabschef i Det Hvide Hus, og den tidligere kommentator på Fox News Ben Carson, der i 2016 blev udnævnt til boligminister af Trump. Samtidig er flere tidligere ansatte i Det Hvide Hus i dag hos Fox.

Det er ikke ualmindeligt, en del journalister i både Danmark og resten af verden skifter mellem den offentlige administration og det private arbejdsmarked. Men antallet af skift mellem Fox og Det Hvide Hus er bemærkelsesværdigt og ifølge flere iagttagere en del af forklaringen på, at båndene er blevet tættere de seneste år.

»Den kontakt, der har været mellem Trump og nogle af programmerne på Fox og mellem nogle af medarbejderne på Fox og Trumps administration, har for mig at se gjort dele af kanalen til en propagandaenhed for regeringen,« har direktøren for ngo’en The American Press Institute, Tom Rosenstiel, sagt til det amerikanske netmagasin Vox.

Sean Hannity er ifølge flere medier den person uden for Det Hvide Hus, som har det tætteste forhold til præsidenten. De taler i telefon sammen. De har samme advokat. De har optrådt på scenen sammen til et af præsidentens vælgermøder. Sean Hannity er den »uofficielle stabschef«, har medarbejdere i Det Hvide Hus ligefrem sagt ifølge The Washington Post.

Den seneste uge har Sean Hannity ikke haft Donald Trump med i sit program, men fredag så jeg et interview med vicepræsidenten, Mike Pence, som var med fra Pittsburgh.

»Hej Sean!«

Vicepræsidenten smilede jovialt.

»Jeg skulle hilse her fra Pittsburgh.«

Bag ham stod en lille gruppe republikanere og hujede, mens de holdt røde og blå skilte med teksten »Make America Great Again« op.

»Hils igen fra Sean Hannity,« sagde Hannity, og uden at stille et spørgsmål lod han vicepræsidenten gå i gang med en monolog om den store begejstring hos folket og den store modstand fra etablissementet, som han og Trump oplever over hele USA.

Og på den måde er vi tilbage ved budskabet i Hannitys åbning på programmet: Alle i eliten har rottet sig sammen mod Trump. De eneste, der kan stoppe dem, er seerne på Fox.

Serie

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Pedersen

Hvordan kan Fox påstå, at de ikke selv er et af "de etablerede medier"?

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Lisbeth Glud og Jacob Schmidt anbefalede denne kommentar

Sludder og vrøvl har desværre kronede dage... Ikke bare i USA, men i den hjemlige andedam, hvor spin og fortielser er bedre den nye trend.

Thomas Tanghus, Michael Waterstradt, Allan S. K. Frederiksen, Leif Iversen, Mogens Holme og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Man kan nu også se de saftigste klip fra Fox News på både "The Daily Socially Distancing News", ( før corona kaldet "The Daily News"), med Trevor Noah, Sydafrikansk komiker, arvtager efter legendariske John Stewart, og "Last Week Tonight" med britiske John Oliver, blive behandlet indsigtsfuldt, morsomt og bidende sarkastisk.

Jonathan Spang herhjemme nærmer sig de ovennævnte i både harsk satire og kreativitet ;-)

Lise Fritzbøger, Olaf Tehrani og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

* Sorry, "The Daily Socially Distancing Show"