Klumme
Læsetid: 2 min.

Den franske osteskole: Beaufort er en besværlig og vidunderlig kongeost

Beaufort er en ægte alpeost og resultatet af et liv i harmoni med årstiderne. Det lyder idyllisk, men at bakse 17.000 køer op og ned ad bjergene er hamrende besværligt
Beaufort er en ægte alpeost og resultatet af et liv i harmoni med årstiderne. Det lyder idyllisk, men at bakse 17.000 køer op og ned ad bjergene er hamrende besværligt

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
17. oktober 2020

Når forårssolens første stråler begynder at smelte sneen i Alperne, er det tid til at skifte den lune stald ud med alpeengene. Sådan har det været i mange generationer, og sådan er det stadig for de 17.000 malkekøer, der leverer mælk til råmælksosten Beaufort AOP.

Vi er i hjertet af de højeste bjerge i Savoie, hvor tre dale udgør alpeostens hjemegn. Gennem sommeren gumler køerne sig mætte i frodigt græs og mangfoldig flora med over 130 forskellige plantearter på hver kvadratmeter.

Efterhånden som sneen smelter i højderne, rykker køerne højere og højere op. Fra juni græsser de i 1.500-2.500 meters højde, og heroppe bliver de i den såkaldte ’100 dages periode’, inden de begynder nedstigningen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her