Klumme
Læsetid: 2 min.

Den franske osteskole: Vi kender morbier som osten med striben

En sort stribe løber tværs gennem osten, og det har været morbiers kendetegn i over 200 år. Men vidste du, at det hele begyndte af nød?
En sort stribe løber tværs gennem osten, og det har været morbiers kendetegn i over 200 år. Men vidste du, at det hele begyndte af nød?

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
24. oktober 2020

Morbiers historie er tæt forbundet med comté, og begge oste stammer fra Jurabjergene i det østlige Frankrig.

I gamle dage bragte bønderne køernes mælk til landsbyens kooperativer, hvor man med fælles mælk fremstillede de store comtéoste. Indimellem forhindrede dårligt vejr bønderne i at komme frem, og det fik dem til at lave deres egne oste. Med den tilgængelige mælkemængde kunne de ikke fylde de store osteforme, og derfor lavede de ost ad to omgange.

Først lavede de ost af for eksempel morgenmælken og afsluttede med et lag aske. Den havde de skrabet af undersiden af ostekarret, som over ilden var blevet forkullet. Asken skulle forhindre osten i at danne skorpe – men skulle efter sigende også have forhindret fluer og andre insekter i at falde ned i den ’nyfødte’ ost.

Efter aftenmalkningen lavede man ost igen, som blev lagt oven på osten med askelaget. Herved var man i stand til at lave en ost på otte til ti kilo. I dag er asken udelukkende et vidnesbyrd om gamle dage – og kommer ofte fra brændte vinstokke.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her