Olieindustrien
Læsetid: 9 min.

»Vi skal hente hver en dråbe og hver en lille smule gas op af den Nordsø«

I de kommende ti år vil tusindvis af arbejdspladser forsvinde og blive erstattet af nye som led i den grønne omstilling. Information besøgte havnen i oliehovedstaden Esbjerg, hvor de fleste er med på, at omstillingen er nødvendig. Vi bør bare hente den sidste olie op af undergrunden først
Først var det udskibningen af kvæg, så fiskeriet og siden olie- og gasindustrien, der var i centrum på havnen i Esbjerg. Nu fylder vindmølleindustrien mere og mere – og det vil betyde flere job, end dem olien og gassen har skabt, vurderer havnedirektør Dennis Jul Pedersen.

Først var det udskibningen af kvæg, så fiskeriet og siden olie- og gasindustrien, der var i centrum på havnen i Esbjerg. Nu fylder vindmølleindustrien mere og mere – og det vil betyde flere job, end dem olien og gassen har skabt, vurderer havnedirektør Dennis Jul Pedersen.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
17. oktober 2020

Shane Wienecke bøjer sig ind over sit arbejdsbord.

»Umiddelbart ser den tæt ud,« siger han og kigger på den ventil, som ligger på bordet foran ham. Den er omkring en halv meter lang og lavet af stål.

Der sidder hundredvis af den type olieventiler ude på boreplatformene i Nordsøen, men en gang imellem bliver de afmonteret og sendt ind til smedevirksomheden Valtor, hvor Shane Wienecke og hans kolleger undersøger dem for fejl.

Han vender sig om og skruer op for trykket i en kompressor, som sender vand under højt tryk gennem slangen og ind i ventilen.

»Men se der,« siger han og peger på et lille display.

Det viser 180 bar. Langsomt begynder trykket at falde. 179. 178. 177.

»Det bliver ved med at falde.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

> Grøn omstilling … helt sikkert. [Men...]

Meget socialdemokratisk.

Søren Fosberg, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , John Andersen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Vi udfaser de fossile brændsler i takt med indfasningen af andre bæredygtige energikilder, hverken før eller senere. Forestillingen om at vi bare beslutter hvornår vi lukker oliehanen er i bedste fald naiv.

Hvis vi fremtvinger et samfund med huller i energiforsyningen, vil klimaforandringerne hurtigt blive ligegyldige selv om det i dag ligger langt udenfor vores forestillingsevne.

Søren Fosberg, Jacob Nielsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Søren Løvborg

Det er svært at få en person til at forstå noget, hvis deres løn er afhængig af at de ikke forstår det.

Jan Fritsbøger, Rolf Andersen, Danny Hedegaard, Hans Larsen, Halfdan Illum, Carsten Munk, Jens Kofoed, Steffen Gliese, Trond Meiring og Jens Ole Mortensen anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Hvorfor er klima , overhovedet, øverst på dagsordenen. Vi mærker konsekvenserne lige nu, af en biodiversitetskrise. I form af corona. Denne pandemi var jo forudsagt. Bla. af forskerteam tilknyttet til verdensbanken og forskere som forudsagde pandemi X , samt mange andre. Jeg er ikke i tvivl om at der er en sammenhæng mellem zooniske vira og tab af biodiversitet. For ikke at nævne omfattende hold af produktionsdyr. Og her er Danmark jo et potentielt hotspot . Vi vil skabe vækst. Mere og mere. Lykke måles i vækst og materiale goder. Og dermed kan vi ikke bare lade være med at overforbruge af ressourcerne. Og i stedet vil man mindske spildproduktet af det overdrevne ressourceforbrug . Der , efter min mening, prioriteres forkert. Brug af jordens ressourcer burde minimeres , og så vil klimaet , langsomt normalisere sig.

Carsten Munk, Steffen Gliese, Trond Meiring og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

@ Peder Bahne,

Jeg tror, du har ganske ret i, at fossil brændsel udfases i takt med indførelse af grønne alternativer. Alt andet ville jo være ulogisk og uøkonomisk.

Men man kan faktisk med dagens teknikker komme meget langt med grøn energi.
- Det er ganske simpelt at ændre på boliger, så energi til opvarmning og belysning med mere bliver 100% grøn.
- Man har teknik til at gøre al landtransport til 100% grøn.
- Man er godt på vej til at gøre lufttransport og søtransport 100% grøn.
- Og der bliver netop nu udviklet teknikker, der kan gøre selv de mest energitunge industrier, malm og cementindustrierne 100% grønne.

Desværre har industrien meget ringe vilje og interesse i disse alternativer, De er vant til at bruge kul, og får stort set 100% rabat på el-energi.

Og så er der altså nogle lande, der totalt mangler politisk incitament til at bruge de de grønne energier. samtidig med der er en række lande, der arbejder hård på at stille om ,- dog ikke industrierne der giver arbejdspladserne og skaffer pengene til velfærd.

Steffen Gliese, Jacob Nielsen og Peder Bahne anbefalede denne kommentar

@Gert Romme

Helt enig. Den grønne omstilling er godt på vej. Jeg bliver bare lidt trist, når vi bruger så megen tid og så mange resurser på at slås om, hvornår omstillingen skal være ført til ende. Klimaet kræver en global grøn omstilling, ikke en dansk. Mit hushold har længe haft et negativt CO2 aftryk, men hvad hjælper det ?

Bent Nørgaard, Steffen Gliese og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Solen står med bonden op !!!
Her har vi da vist en ægte homometropolis østdrejning.
Måske skulle man foreslå: "prøv selv"

Kristian Jensen

Arbejdspladser er vigtige, men det behøver ikke være på boreplatforme, vi kunne bygge store havvindmølleparker ud for Esbjerg istedet.

@ Kristian Jensen;
Ja naturligvis behøver det ikke at være på boreplatforme.
Men når nu de arbejdspladerser fylder så forholdsvis meget; ja så giver det mening at fare med lempe.
Der er jo i Esbjerg ikke, i modsætning til f.eks KBH, et stort udvalg af forskellige erhverv.
Derfor netop mit tidligere "udbrud"

Man har længe kunnet gøre boliger helt energi-uafhængige. Og hele trafikområdet er også stærkt på vej. Til gengæld har industrien været politisk fredet, og mangler stort set incitament. Men nu må de formentlig også se situationen i øjnene.

Sveriges og en af Europas største energiforbrugere, mine- og stålmalmselskabet SSAB, der står for mere end 10% af Sveriges enorme energiforbrug, forventer allerede i 2026 at kunne sælge stål, der er 100% energirigtigt.

Systemet, som SSAB har udviklet i fællesskab med svenske Vattenfall, kaldes for hybrid-energi, og anvender vådgas til at opvarme jernsvamp til ekstrem høj temperatur ved hjælp af lysbue-teknik. Og vådgassen fremstilles af egen vindmøllepark

Omkostningen ved at fremstille den 100% grønne stål bliver 10-30% højere end med kul. Men med de kommende års priser for udslip af kuldioxid, forventes prisen på dette stål at blive billigere.

Da SSAB og Vattenfall vil stille patenterne for den grønne energi til fri rådighed for alle, må det da være muligt at både industri og politikere kan se skriften på væggen.

I øvrigt vil denne hybride energi også kunne bruges på el-værker til at fremstille 100% grøn el. Men det kræver innovativ nytænkning, og det mangler i katastrofal grad hos danske politikere, der får al deres begrænsede viden fra lobbyister.

Hvad skete der egentlig med alle syerskerne i Herning ?

Dampmaskinen er opfundet, og det ændrede også arbejdsmarkedet.

Med andre ord: verden ændrer sig .. og det har den hele tiden gjort. Væn jer til det :)

Klaus Lundahl Engelholt

»Man skal simpelthen give så favorable forhold for operatørerne derude, så vi henter hver en dråbe og hver en lille smule gas op af den Nordsø,« siger direktør Jørn Gråbæk.

»Vi har brug for olie og gas de næste mange år. Grøn omstilling … helt sikkert. Det er en god idé. Men hvorfor ikke gøre det på en fornuftig måde og hive alt det olie og gas op af Nordsøen, som vi kan? Det er min indstilling til det.«

———

Det skal man ikke af den gode grund, at lisså snart de fossile brændsler er hevet op af undergrunden og futtet af, kommer den CO₂ ikke ned i jorden igen. Vi skal i størst muligt omfang lade alle fossile brændsler ligge hvor de ligger, og koncentere os om bæredygtige løsninger i stedet.

Prøv at google "Olieprisen mod Nul" kære Esbjerggænsere ..

Eller læs: https://www.euroinvestor.dk/nyheder/olieprisen-i-historisk-fald-derfor-s...

Kære oliearbejdere i Vestjylland: I er lige så 'fossile' som kulminearbejderne rundt om i verden .. I må finde på noget andet at arbejde med :)

"Prisen på den toneangivende oliefuture, WTI til levering i maj, faldt derfor mandag med meget mere end 100 pct. - ja, faktisk - til langt, langt under nul. Helt bestemt til minus 38,45 dollar per tønde mod positive 18,27 dollar per tønde fredag aften. Et fald på godt 310 pct."

OK, og vi synes, at investering i at hive olie op af Nordsøen er en god idé ??

Kære Rolf:
Vær du glad for at der ikke kan læses noget seksuelt ind i "fossile" så havde du en shitstorm !
Men som vestdansker er jeg ikke overrasket over at gassen og el lystigt flyder fra vest til øst,
OG at strømmen af solidaritet i modsat retning er .......ja minimal

Kære Dan,

At el flyder lystigt afsted er da kun godt: øst og vest, syd og nord.
Og nu er der planer om en større vindmøllepark i Østersøen :)

Så I vestjyder må prøve at sende jeres el sydpå, men der skal I først lige overtale tyskerne. De vil jo hellere lukke ellers velfungerende atomkraftværker (de er bange for tsunamier) og så begynde at mere kul op af jorden ..

Kære Rolf,
Jeg mener blot at når der een sektor som fydler så meget (læs olie) i Esbjerg - er det kun natruligt og vel ganske menneskeligt at kære sig om den.
Scotland har jo stadig deres whisky hvis olien bliver forbudt :-)

Kære Dan,
Og det jeg prøver at sige, er .. verden forandrer sig.

Hvis man insisterer på at holde fast i kul-fyrede damplokomotiver, så taber man nok.
Hvis man insisterer på at holde fast i billedrørsfjernsyn, så taber man nok.
... hvis man insisterer på at fossil olie og gas er fremtidens energiforsyning, så taber man nok.

Prøv dog at bygge noget ny industri op i Esbjerg - noget fremsynet - og gør det før alle de andre får idéen. Jeg véd I kan :)