Analyse
Læsetid: 4 min.

Idédebat: Kommer der endelig et opgør med techgiganternes magt?

Et nyt ambitiøst sagsanlæg mod Google afspejler en sjælden enighed blandt demokrater og republikanere om, at søgegiganten er blevet for stor og magtfuld. Kan den mere end hundrede år gamle monopollovgivning være med til at tæmme vor tids mastodonter?
Googles CEO Sundar Pichai under høringer i Senatet d. 28 oktober.

Googles CEO Sundar Pichai under høringer i Senatet d. 28 oktober.

Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
31. oktober 2020

Så skete det. I sidste uge sagsøgte det amerikanske justitsministerium – med støtte fra 11 delstater – Google for at krænke føderal monopollovgivning. En omfattende undersøgelse er nået frem til, at søgegiganten har opnået en digital dominans, som skader både forbrugere og konkurrenter.

I sagsanlægget bliver Google anklaget for at skade forbrugerne ved at kvæle innovation, reducere valgmuligheder og nedsætte kvaliteten af deres egen søgetjeneste. Google anklages også for at hindre konkurrenter i reelt at komme ind på markedet ved at benytte sig af en lang række ufine særaftaler og ekskluderende forretningsmetoder.

På nuværende tidspunkt går næsten 90 procent af søgetrafikken i USA gennem Google. »Af hensyn til amerikanske forbrugere, annoncører og alle virksomheder, som nu er afhængige af internetøkonomien, er tiden inde til at gøre op med Googles konkurrencestridige adfærd og genoprette konkurrence,« lyder anklagen i sagsanlægget.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg synes, det skrækkelige er, at ingen har fundet på det simple: at udtænke noget, der er bedre. Googles algoritme er stort set ubrugelig nu, fyldt op med reklamer og med meget begrænsede sproglige og geografiske muligheder, den følger vist nærmest den amerikanske idé om kulturel opdeling i adskilte kvarterer, men det kan man jo ikke bruge, når man søger oplysning.
Facebook kan med garanti også tænkes anderledes og bedre - om ikke andet bør et europæisk, overnationalt alternativ introduceres.

> De skal også bevise, at Googles søgeresultater er blevet mindre relevante og brugbare. Det burde ikke være svært.

Uden analyser af nogen art, er det tydeligt, at Google Search er blevet dårligere. Jeg bruger den kun ved meget snævre søgninger, simpelthen fordi de har indekseret flere sider.Siden de droppede "Don't be evil" som motto, er det kun blevet dårligere.

> meget begrænsede sproglige og geografiske muligheder, den følger vist nærmest den amerikanske idé om kulturel opdeling

På duckduckgo.com kan man søge på sprog, som sammen med den faktiske lokation, gør det nemmere, at søge lokalt.

Jeg brugte i en periode duckduckgo, men jeg må indrømme, at jeg er gået tilbage til google, fordi det giver flere resultater, som manglede hos duckduckgo. Jeg har installeret en ad-blocker, som også blokerer googles reklamer, så derfor ser jeg dem ikke. Til gengæld får jeg indimellem virkelig få svar på mine søgninger. Jeg formoder, google har fyldt resultatet med reklamer.

Det kommer måske an på, hvad man oftest søger på. Jeg søger ofte på emner vedrørende programmering og andet i den dur, er der oplever jeg på Google at få en masse irrelevante links, hvor DDG oftest kan give mere specifikke resultater og reducere støjen.
Men den datamængde Google har, er derimod god til at finde virkelig "sjældne" resultater. Og så tracker DDG ikke, men viser udelukkende reklamer baseret på søgeord, så de bliver også mere relevante, og ikke viser reklamer for det sexlegetøj, du købte i sidste uge, mens du vil vise faster Olga programmet for det kongelige teater.