Interview
Læsetid: 2 min.

Julie Agerschous borgerforslag skal på forhandlingsbordet: »Så har jeg mine æg i fred«

Som lovgivningen er nu, skal æg udtaget under fertilitetsbehandling destrueres efter fem år. Etisk Råd anbefalede dog i denne uge at ændre lovgivningen, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil nu indkalde partierne til forhandlinger. Det hele begyndte med et borgerforslag fra Julie Agerschou om, at perioden for nedfrysning af æg forlænges, indtil kvinden er 46 år, som er lovgrænsen for, hvor gammel man må være i fertilitetsbehandling i Danmark
Fertilitetsmesse i London i 2019.

Fertilitetsmesse i London i 2019.

Moderne Tider
3. oktober 2020

– Du fremsatte i maj et borgerforslag om, at befrugtede og ubefrugtede æg, der er udtaget i forbindelse med fertilitetsbehandling, skal kunne fryses ned, indtil kvinden er fyldt 46 år. Hvorfor er en lovændring så afgørende?

»Det er afgørende, fordi vi prøver at gøre op med en fertilitetslovgivning med mange skævheder. Hvorfor skal politikerne diktere om, og hvornår jeg skal prøve at få børn? At ægcellerne skal destrueres efter fem år er ikke baseret på evidens, og det rammer rigtig mange infertile par i behandling, især folk som mig selv og min mand, der kunne have lyst til at prøve at få barn nummer to eller tre. Desuden skal kvinder have lov til at bestemme over deres egne kønsceller, når nu mænd har lov til det og kan have frosset deres sæd ned uden en udløbsdato.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Måske skal vi opgive forestillingen om at reproduktion er en individuel rettighed, som almenvældet skal understøtte? Nogle, eksempelvis dyrene og naturen, ville måske påpege at der allerede er rigeligt med homo sapiens gående på planeten, specielt når denne arts adfærd i høj grad er formet i kaptalismens narcissistiske imago.