Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Det første kys var løgn – men det virkede

Bent Keith Hansen var lystfisker, frimærkesamler, bridgeekspert, korsanger, bladredaktør, haveentusiast, livsnyder – og tandlæge
Bent Keith Hansen og Inge blev kærester efter en tur i Den Blå Vogn i Tivoli.

Bent Keith Hansen og Inge blev kærester efter en tur i Den Blå Vogn i Tivoli.

Sigrid Nygaard

17. oktober 2020

Ved middagsbordet talte Bent Keith Hansen kun sjældent om sit job som tandlæge. Han var ellers glad for sit arbejde, men det var fritidsinteresserne, der dominerede hans liv. Dem havde han mange af, og han gik ind i dem med en nærmest kompromisløs entusiasme. I mange år var det bridge, der var den store hobby, og da hans kone, Inge, også spillede, var diskussioner om meldinger og regeltolkninger det hyppigste samtaleemne ved middagsbordet: »Så meldte han tre spar,« kunne Bent sige: »Men så overmeldte de med fire hjerter!« Den slags samtaler har sønnen Henrik og datteren Dorte overhørt adskillige af.

Tæt følgeskab med broren

Bent Keith Hansen blev født i Fredericia i 1937. Hans mor var modist og designede og syede modehatte, og på et tidspunkt fik hun råd til at købe sin egen butik i byen. Faderen var ølkusk for Bryggeriet Stjernen og havde i perioder – som så mange andre ølkuske – udfordringer med at holde sig fra de mange øl på lageret.

Bent Keith Hansen

 • Født den 9. september 1937 i Fredericia.
 • Tandlæge med egen klinik i 35 år.
 • Var selv tvilling og blev gift med Inge, som også var tvilling.
 • Elskede sine utallige fritidsinteresser.
 • Død den 1. august 2020 i sit hjem i Hillerød

  Bent og tvillingebroren Erik var et par kvikke drenge, og moren sparede sammen, så hun kunne sende dem på Sorø Akademi, da de var 14 år. Hun har siden fortalt, at det både handlede om at give dem en god uddannelse og få dem væk fra hjemmet. De to brødre fulgtes ad livet igennem. De blev begge studenter fra Sorø Akademi, tandlæger fra Tandlægehøjskolen i København – dog med nogle års forskydning – og åbnede en tandlægeklinik sammen i Hillerød, som de drev i 35 år.

  »Jeg kyssede hende hele vejen«

  Bent mødte Inge, fordi han gik i klasse med hendes tvillingebror i Sorø. Han var altid genert, når de var sammen, men en dag var Bent, Inge og vennen Peden, som var forelsket i Inge, i Tivoli. Bent og Inge prøvede Den Blå Vogn, og da Peden bagefter spurgte, hvordan det havde været, svarede Bent: »Det ved jeg ikke. Jeg kyssede hende hele vejen.« Det var løgn. Bent turde ikke engang holde Inge i hånden inde i mørket, men den kække bemærkning virkede. Peden tog slukøret hjem, og Bent var sammen med Inge resten af sit liv. Det blev til 60 års ægteskab.

  Når Bent Keith Hansen engagerede sig i noget, gik han systematisk og nærmest videnskabeligt til værks. Han skrev bogen De kommenterede bridgelove på en fotosætter, som stod hjemme hos generalsekretæren i Bridgeforbundet, Ib Lundby. Bent ville ikke have penge for arbejdet, han ville bare have, at alle bridgeklubber i Danmark fik et gratis eksemplar, husker Ib Lundby.

  Bogen blev en slags bibel for bridgespillere, og Bent blev formand for appelkomitéen, som behandler klager over afgørelser i turneringer. Og han blev brugt som lovekspert ved verdens- og europamesterskaber.

  Som filatelist skrev han en afhandling om den tredje udgave af frimærket ’10 øre rød’. Han sad i timer med lup og fandt små varianter i de røde 10-øre-frimærker og kunne sige præcis, hvor og hvornår de var trykt.

  Som lystfisker havde han et ekkolod og kendte søbunden og vanddybderne på Esrum Sø bedre end nogen anden – og vidste derfor præcis, hvor gedderne gemte sig. Han var også redaktør af medlemsbladet for både den lokale atletikklub og lystfiskerforening i Hillerød, korsanger, ivrig haveentusiast, vinkender og glad for god mad.

  Og så læste han et væld af bøger og aviser. Med så mange fritidsengagementer og et fuldtidsjob som tandlæge var der selvsagt ikke meget tid tilovers, og det var primært Inge, som tog sig af børnene og deres skolegang. Når familien var på stranden, var Bent i vandet i timevis med en harpun i hånden og kom stolt op med aftensmaden. Han så det som sin primære opgave at forsørge familien.

  Svært ved det nære

  Med sin store begejstring var Bent Keith Hansen en inspiration for både familie og venner. Han var ekstremt flittig og lynende effektiv, når han satte sig ind i ting og beskrev dem i medlemsblade eller bøger. Han var en dannet mand og nysgerrig på verden omkring sig. Men han blev genert, når det handlede om det helt nære. Når sønnen Henrik var med på fisketur på Esrum Sø, talte de ikke om, hvordan de havde det, men om blink og vanddybder.

  For godt to år siden lå Bents tvillingebror, Erik, for døden. Samme dag som Bent var på hospitalet for at sige farvel til sin bror, fik Bent flere hjerneblødninger. Han fik svært ved at gå og kunne ikke længere samle sig om at læse i sine mange bøger. Inge passede ham derhjemme i den sidste tid, og der gik ikke en dag, uden at han fortalte hende, hvor meget han elskede hende – og hvor heldig han havde været, at det lige netop var ham, der løb med hende.

  Serie

  Et liv er forbi

  På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

  Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

  Seneste artikler

  Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her

  Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • uffe hellum
  • Steen K Petersen
  • David Zennaro
  • Thomas Tanghus
  • Steffen Gliese
  Viggo Okholm, uffe hellum, Steen K Petersen, David Zennaro, Thomas Tanghus og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

  Kommentarer

  Der er ingen kommentarer endnu